Napoje fermentowane, śmietana i śmietanka |
Niedziela, 24 Maj 2015 18:34 | |||
Na zajęciach z technologii gastronomicznej opracowywaliśmy temat: Wykorzystanie w żywieniu napojów z mleka fermentowanego. Śmietana i śmietanka. 1. Napoje mleczne fermentowane: produkuje się z mleka normalizowanego lub odtłuszczonego, pasteryzowanego, poddanego fermentacji mlekowej wywołanej przez czyste kultury drobnoustrojów właściwych dla danego rodzaju napoju. 2. Rodzaje napojów fermentowanych:
3. Wykorzystanie napoi fermentowanych w gastronomii:
4. Zastosowanie napojów fermentowanych: Napoje fermentowane wykorzystujemy do produkcji:
5. Mleczne napoje fermentowane mają następujące zalety:
6. Śmietanka: to produkt o wyższej zawartości tłuszczu uzyskany w procesie wirowania mleka, homogenizacji i pasteryzacji.
7. Śmietana: powstaje w wyniku ukwaszania śmietanki.
8. Zastosowanie śmietanki i śmietany w produkcji gastronomicznej:
Każda grupa robiła wszystkie ćwiczenia zaplanowane podczas zajęć. Oto nasze przygotowane produkty: Maciej Mieszczyński
|
|||
Zmieniony: Niedziela, 24 Maj 2015 18:46 |