Niezły pasztet ... |
Wtorek, 10 Luty 2015 23:39 | |||
... a na zajęciach z technologii gastronomicznej opracowywaliśmy temat: Zakąski z mięsa :-) Zakąski (przekąski, przystawki) podawane przed posiłkiem głównym w celu zaostrzenia apetytu lub jako dodatek do napojów alkoholowych, dzieli się je ze względu na temperaturę podania na zimne i gorące (65°C) Zakąski z mięsa dzielimy na:
Asortyment zakąsek z drobiu:
Pracowaliśmy w 4 grupach, 1 grupa robiła befsztyk tatarski a 3 pasztet drobiowy. Każda grupa osiągnęła inny efekt poprzez indywidualny sposób wykonania i dekoracji. Na zdjęciach poniżej widać efekty naszej pracy, zgrania, doświadczenia i wyobraźni. Przepis na pasztet drobiowy:
Dzień wcześniej albo kilka godzin przed pieczeniem pasztetu: Udka kurczaka umieszczam w naczyniu żaroodpornym, posypuje solą i pieprzem, mieszam, przykrywam naczynie pokrywką albo folia aluminiową. Piekę ok 1 h i 15 min w 190°C. Kiedy udka są już upieczone, wyjmuję naczynie z piekarnika i nie zdejmując pokrywki zostawiam na ok 1 h do ostygnięcia. Po tym czasie obieram mięso z kości i przekładam do miski, szczelnie przykryte chowam do lodówki. Soki które wypłynęły z mięsa podczas pieczenia przelewam do miseczki i chowam do lodówki na min. 4 h*. W dniu pieczenia albo kilka godzin po upieczeniu kurczaka: Mięso z kurczaka wraz z cebulką przepuszczam przez maszynkę albo mielę w blenderze. Dodaję galaretę, jajko, bułkę tartą i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotową masę mięsną przekładam do blaszki albo naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą. Piekę do 1 h w 170°C**. Upieczony pasztet studzę na kratce kuchennej.
WAŻNE aby przed dodaniem galarety do masy mięsnej zebrać z niej nagromadzony i zastygnięty na wierzchu tłuszcz inaczej pasztet będzie miał niemiły posmak. Aleksandra Wiak
|
|||
Zmieniony: Wtorek, 10 Luty 2015 23:57 |