Kuchnia Hiszpańska |
Sobota, 17 Grudzień 2016 16:56 | |||
W kuchni hiszpańskiej nie istnieje zestaw cech wspólnych obejmujących wszystkie regiony Półwyspu Iberyjskiego. W skład kuchni hiszpańskiej wchodzą zarówno potrawy o typowo śródziemnomorskim rodowodzie z południowego wybrzeża (kuchnia andaluzyjska), potrawy ludów pasterskich, jak i kuchnia wywodząca się z tradycji morskich (Galicja (Hiszpania)). Na północy Hiszpanii dominują ryby i owoce morza z Atlantyku. Region ten jest producentem mleka I krajowych serów. Z rejonów górskich pochodzą szynki i kiełbasy, z których przyrządza się potrawy duszone z fasolą. We wschodniej Hiszpanii na kuchnie miały wpływ obce kultury(zwłaszcza rzymska i arabska). Oliwki, ryż, pomarańcze, migdały oraz szafran występują w połączeniu z owocami morza i produktami z gór. Kuchnię Katalonii charakteryzują potrawy słodko-pikantne. Tak przyrządzane są duszone ryby, ślimaki i kilka sosów, m.in. ostry sos romesco z czerwonej papryki, pomidorów ichilli. Owoce i warzywa, takie jak papryka nora rosną na przybrzeżnych terenach Walencji I Murcji. W obu tych regionach główną potrawą jest paella. W regionie Aragonii suszy się szynki, ze względu na suchy i zimny klimat górski. Region południowej Hiszpanii to kuchnia andaluzyjska, która ma tradycje arabskie. Arabowie wprowadzili wiele nowych warzyw i przypraw, a także ryż, cytryny, pomarańcze, oliwki i winogrona. W tych stronach przyrządza się mięsa z rożna, sosy z dodatkiem kminku lub szafranu oraz słodycze z tłuczonych migdałów. Powszechnie używa się pomidorów i papryki. Do sałatek stosuje się ocet z miejscowej sherry. Główne dania rybne to smażone sardynki oraz kalmary. W górach podstawą jadłospisu są gulasze i groch. Z tego regionu pochodzą przekąski tapas, które serwowane są w całej Hiszpanii. W całej środkowej Hiszpanii serwowane są: dziczyzna, bażanty i kuropatwy, a w Estremadurze jada się także żaby i liny. W Kastylii i Leónie i Kastylii-La Mancha gotuje się jednogarnkowe potrawy z duszonej fasoli lub grochu. Na północy wypieka się chleb, który jest podawany do każdej potrawy. W Kastylii-La Mancha kiełbasy oraz proste dania mięsne z królika lub wieprzowiny przyprawiane są kminkiem i czosnkiem. Natomiast w Kastylii-León piecze się w chlebowych piecach prosięta i jagnięta w całości. Do słodyczy należą małe ciasteczka oraz toledańskie marcepany Charakterystyczne produkty:
Charakterystyczne potrawy:
Hiszpanie spożywają 3 posiłki dziennie: śniadanie, obiad i kolacje. Na śniadanie hiszpanie najczęściej jedzą tosty, drożdżówki lub kilka ciasteczek oraz kawę z mlekiem. Obiad jest to główny posiłek dnia i składa się z kilku dań. Na pierwsze zwykle podaje się warzywa, rośliny strączkowe i ryż. Drugie danie składa się z mięsa i ryb, a trzecie to deser, na który zwykle się je owoce lub słodycze. Zazwyczaj do obiadu podaje się wino, a do deserukawę.Na kolację zazwyczaj podaje się zupy, warzywa, jajka, sery lub owoce. Kuchnia hiszpańska łączy w sobie elementy śródziemnomorskie, arabskie i rustykalne. Jej podstawą są produkty jakich dostarcza morze, las i własna uprawa. Nie stroni od aromatycznych ziół, oliwy z oliwek i smakowitego wina. Jest więc prosta – wykorzystuje to co jest najbliżej i najprościej zdobyć, a także zdrowa – bo różnorodna, a dania można wykonać w kilka chwil. Bez problemu dostarczane są wszystkie składniki odżywcze, szczególnie tak nam potrzebne tłuszcze pochodzące z ryb. Jedząc tradycyjnie Hiszpanie nie mają problemów z nadwagą czy otyłością. Dowodem na to jest fakt, że stworzono dietę odchudzającą, opartą na kuchni hiszpańskiej.
|