Tomczuk Damian – młody szef kuchni restauracji w Bobrowej Dolinie |
Środa, 06 Kwiecień 2016 22:50 | |||
W dniu 6.04.2016r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku w klasie III TD odbyło się spotkanie z Damianem Tomczukiem – absolwentem naszej szkoły, który zaledwie 2 lata temu (w czerwcu 2014 r.) ukończył Technikum Gastronomiczne w zawodzie kucharz. Damian (tak pozwolę sobie o nim mówić, ponieważ przez 4 lata uczyłam technologii gastronomicznej) opowiedział nam o swoich doświadczeniach zawodowych od momentu ukończenia szkoły. Najpierw zdał maturę oraz egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz. Swoją pierwszą pracę zawodową rozpoczął jako młodszy kucharz w restauracji Hotelu Silver*** w Białymstoku, a już po sześciu miesiącach pracy awansował tam na kucharza zmianowego. W trakcie pracy odbył staż zawodowy w Hotelu Ibis Styles Wrocław Centrum*** u boku bardzo doświadczonego szefa kuchni pana Rafała Borysa. Następnie pracował jako szef kuchni w Bistro w Białymstoku, a w między czasie w Hotelu Atlanta*** w Jeżewie oraz w restauracji Alumnat w Tykocinie przy organizacji imprez okolicznościowych. Od grudniu 2015 r. zaczął pracować jako zastępca szefa kuchni restauracji w Bobrowej Dolinie, a od lutego 2016 r. do chwili obecnej jest tam już SZEFEM KUCHNI. Damian ciągle doskonali swoje umiejętności zawodowe. Prowadzi także warsztaty kulinarne. Uczniowie z dużym zainteresowaniem wysłuchali wszystkich informacji. Podczas spotkania zadawali pytania dotyczące doświadczeń zawodowych naszego gościa. Bardzo dziękujemy Damianowi za miłe spotkanie, a jednocześnie jesteśmy niezmiernie wdzięczni za to, że nasi absolwenci chętnie przyjmują nasze zaproszenia na lekcje i dzielą się swoim doświadczeniem zawodowym. Życzymy jednocześnie powodzenia w dalszej karierze zawodowej. Elżbieta Olszewska
|
|||
Zmieniony: Czwartek, 07 Kwiecień 2016 07:48 |