Dieta Niskotłuszczowa |
Sobota, 17 Grudzień 2016 17:21 | |||
Dieta niskotłuszczowa Dieta niskotłuszczowa opiera się na spożywaniu pokarmów zdrowych i ubogich w tłuszcz zwierzęcy. Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in. odpowiadają za wchłanianie się witamin A, D, E i K. Jednak Dieta niskotłuszczowa opiera się na spożywaniu pokarmów zdrowych i ubogich w tłuszcz zwierzęcy. Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in. odpowiadają za wchłanianie się witamin A, D, E i K. Jednak ich nadmiar może zwiększać ryzyko występowania chorób układu krążenia i innych, a także sprzyjać powstawaniu nadwagi i otyłości. Według norm żywienia codziennie powinniśmy spożywać około 30% energii pochodzącej z tłuszczu. Ich nadmiar może zwiększać ryzyko występowania chorób układu krążenia i innych, a także sprzyjać powstawaniu nadwagi i otyłości. Według norm żywienia codziennie powinniśmy spożywać około 30% energii pochodzącej z tłuszczu. Dieta niskotłuszczowa jest ogólnie zalecana w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Bywa też zalecana w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby, w chorobach miąższu wątroby, kamicy wątrobowej, zapaleniu i marskości wątroby oraz w niektórych dietach redukcyjnych. Ograniczenie tłuszczu obowiązuje również w przewlekłym zapaleniu trzustki oraz w okresie zaostrzenia wrzodziejącego jelita grubego. Zasady diety:
Przykładowe jadłospisy: Dzień I
Śniadanie II:
Obiad:
Kolacja:
Dzień II
Śniadanie II:
Obiad:
Podwieczorek:
Kolacja:
|