Antyoksydanty |
Czwartek, 27 Październik 2011 23:00 | |||
Wielu ludzi będąc poważnie chorzy, bądź cierpiący na inne ciężkie schorzenia, udają się często do niewłaściwych lekarzy. Nie mają pojęcia o tym, że ich choroby wywołane są przez zły dobór diety. Jeżeli ktoś przeczyta jakiś artykuł i porówna ten czy podobny przypadek do własnej osoby, zrozumie, że jedyne co mu pomoże w zwalczeniu wszelkich schorzeń, będzie wizyta u lekarza dietetyka.
Ważnym działem w temacie chorób są antyoksydanty czyli przeciwutleniacze. Produkowane są one przez organizm (endogenne) i znajdują się w każdej komórce naszego ciała. Mogą też być dostarczane z zewnątrz (egzogenne). Wśród pierwszych najbardziej skuteczne są:
Co warto jeść by dostarczyć organizmowi właściwej ilości przeciwutleniaczy ? Większość produktów zawierających antyoksydanty to warzywa i owoce. To, że przeciwutleniacze są warzywami i owocami jest dużym plusem ponieważ są zdrowe i przede wszystkim smaczne. Suplementy? Dorośli często sięgają właśnie po nie ponieważ, nie mają czasu na spożywanie świerzych owoców i warzyw z powodu pracy bądź innych czynników zewnętrznych. Lecz jak wiemy, dzieci mniej chętnie przyjmują tabletki niż właśnie zdrowe i smaczne jedzenie. Więc dorośli powinni się uczyć od dzieci jeść zdrowo i smacznie. Suplementy w tabletkach jednak nie są najzdrowszą formą uzupełnienia poziomu przeciwutleniaczy w organizmie człowieka.
Produkty z wysoką zawartością przeciwutleniaczy: suszona śliwka
malina
borówka
żurawina
aronia
jagoda
jabłka
granat
algi
ciemne winogrona
banan
gruszka
fasola
kapusta
cebula czerwona
brokuł
curry
cynamon
tymianek
majeranek
bazylia
chili
czekolada czarna
wino czerwone
orzechy włoskie
zielona herbata
opr. Mateusz Średziński
|
|||
Zmieniony: Czwartek, 27 Październik 2011 23:18 |