Czas na grilla!!! |
Poniedziałek, 13 Czerwiec 2011 07:36 | |||
Już od dłuższego czasu cieszymy się słońcem i wysoką temperaturą. Większość z nas ten czas spędza na grillowaniu. Świetny pomysł!! Teraz tylko wystarczy przeczytać ten artykuł żeby było smacznie i zdrowo :)
Zapamiętaj!
Kilka ciekawych przepisów na grilla :) Karkówka z grilla z sosem po cygańsku Składniki:
Sposób przygotowania: Opłucz mięso, osusz i pokrój w centymetrowej grubości plastry. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę. Wymieszaj pokrojone mięso z czosnkiem, oliwą i Przyprawą Do karkówki Knorr. Następnie przykryj i odstaw na 2-3 godziny. Rozkrój chilli oraz paprykę, usuń nasionka, pokrój w plastry. Posiekaj i dodaj listki tymianku, a całość uduś na maśle. Dodaj śmietanę i sos chilli, po czym wszystko chwilę gotuj tak, aby śmietana w połowie odparowała, a sos zgęstniał. Smaż lub grilluj mięso na dużym ogniu. Gotową karkówkę podawaj z ryżem, przykrytą sosem. Łosoś z koperkiem
Składniki:
Sposób przygotowania: Porcje ryby skropić sokiem z cytryny i Przyprawą. Oprószyć pieprzem, przyprawą Ziarenka Smaku i cukrem. Posypać koperkiem. Marynować przez około 8 godzin. Piec na tacce posmarowanej olejem na rozgrzanym ruszcie przez około 10-12 minut. Podawać z Sosem czosnkowym. Kokosowe szaszłyki
Składniki:
Sposób przygotowania: Filety pokroić w wzdłuż na cienkie paski, delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Keczup połączyć z Przyprawą w płynie, olejem, sokiem z cytryny i miodem. Do tak przygotowanej marynaty włożyć paski mięsa na 3 godziny. Następnie nadziewać dekoracyjnie na patyki. Smażyć przez około 10 minut smarując marynatą. Przed końcem pieczenia posypać wiórkami kokosowymi. Podawać z Sosem Paprykowym. Ziemniaki faszerowane Składniki:
Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć i ugotować, ostudzić, obrać i przekroić na połowę, wydrążyć trochę miąższu, oprószyć Ziarenkami Smaku. Ser rozgnieść widelcem, dodać miąższ z ziemniaków, rzodkiewki starte na tarce o grubych oczkach, szczypiorek, czosnek przeciśnięty przez praskę i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Połówki ziemniaków napełnić farszem. Ułożyć na tacce do pieczenia i piec z jednej strony około 10 minut. Podawać z Sosem Tatarskim. Smacznego!! Dominika
|
|||
Zmieniony: Poniedziałek, 13 Czerwiec 2011 07:49 |