Żywność funkcjonalna |
Wtorek, 09 Kwiecień 2013 09:55 | |||
Co to takiego? Żywność funkcjonalna to specjalnie opracowane produkty spożywcze, które wykazują korzystny, udokumentowany wpływ na zdrowie ponad ten, który wynika z obecności w niej składników odżywczych tradycyjnie uznawanych za niezbędne. Czyli, mówiąc prościej, jest to każda żywność wywierająca dodatkowy, korzystny wpływ na zdrowie ponad ten, który wynika z jej wartości odżywczej. Między żywnością a lekarstwem. W licznych badaniach dowiedziono, że spożywanie żywności funkcjonalnej może zapobiegać wystąpieniu chorób lub wspomagać ich leczenie. Żywność funkcjonalna to np. produkty spożywcze, napoje, które poprawiają fizyczną i psychiczną jakość życia, ułatwiają zwiększenie wydolności fizycznej. Gwarantują prawidłowy rozwój, skracają czas trwania choroby, ułatwiając powrót do formy i skracając czas trwania rekonwalescencji. Skąd te właściwości? Podwyższona jakość zdrowotna takiej żywności wynika głównie z obecności w jej składzie tzw. bioaktywnych substancji, które wpływają pozytywnie na wybrane procesy metaboliczne zachodzące w naszym organizmie. Dotychczas udowodniono korzystne zdrowotne właściwości następujących bioaktywnych składników żywności:
Gdzie szukać? By zapewnić regularne dostarczanie do organizmu odpowiednich ilości substancji bioaktywnych, powinny być one dodawane do produktów często spożywanych w naszej zwyczajowej diecie, np. do przetworów mlecznych, zbożowych czy napojów owocowych. Ze względu na specyficzny skład żywność funkcjonalną dzielimy na:
Dla kogo? Żywność funkcjonalną w codziennej diecie może spożywać bez obaw każdy z nas. Tego typu żywność powszechnie znajduje zastosowanie przede wszystkim w niektórych stanach chorobowych, w okresach zwiększonego zapotrzebowania na jakiś składnik diety oraz przy poprawie nastroju czy zwiększeniu wydolności psychofizycznej organizmu. Ze względu na zaspokajanie specyficznych potrzeb w żywności funkcjonalnej wyróżnić można następujące rodzaje:
Ciekawostki: Woda orzecha kokosowego jest zbliżona do osocza krwi. Podczas II wojny światowej woda z młodych, zielonych orzechów kokosowych była z stosowana jako substytut kroplówki ratując życie wielu alianckich żołnierzy. Zastrzyk znieczulający to najbardziej nieprzyjemny moment podczas standardowej wizyty u dentysty. Wiąże się z nim nie tylko ból powodowany wkłuciem, lecz także pozostające przez jakiś czas po zabiegu nieprzyjemne odrętwienie ust, policzków i języka. Zespół amerykańskich naukowców odkrył, że alternatywą do tradycyjnego zastrzyku znieczulającego może być preparat bazujący na pieprzu chili. Zasada działania nowego środka uśmierzającego jest prosta. Tradycyjne preparaty blokują wszystkie komórki nerwowe w danym rejonie ciała, natomiast kapsaicyna blokuje tylko tak zwane receptory bólu. Zdolność czucia jest całkowicie zachowana, a pacjent nie odczuwa odrętwienia.
|
|||
Zmieniony: Wtorek, 09 Kwiecień 2013 10:02 |