Przepisy cukiernicze |
Wtorek, 14 Czerwiec 2011 06:40 | |||
Przepisy cukiernicze Kremówka kokosowa CIASTO:
Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać żółtka utarte z cukrem i zarobić ciasto.
Wykonanie: Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Pleśniak CIASTO: Składniki:
Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać żółtka i zarobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części - jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej części dodać kakao i zagnieść. Wszystkie 3 części wstawić do zamrażarki do schłodzenia.
Większą część ciasta rozłożyć na blaszce , posmarować powidłami, następnie zetrzeć ciasto z kakao na tarce o grubych oczkach, rozsmarować delikatnie pianę z białek i na wierzch położyć pozostałe ciasto białe starte na tarce. Piec około 40 min. w temperaturze 180o C. Ciasto piernikowo - jabłkowe Składniki:
Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, przesianą mąkę z sodą, cynamon i kakao. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, wsypać pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie wymieszać. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Jabłecznik z kisielem CIASTO: Składniki:
Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać żółtka, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części.
Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.
Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i suchy kisiel. Ciasto - masa jabłkowa - piana na wierzch ciasto starte na tarce o grubych oczkach. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 180C. Katarzynka Składniki:
Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na 3 części: PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA: Ciasto białe - powidła - 1/2 paczki biszkoptów - ciasto z makiem - powidła - 1/2 paczki biszkoptów - ciasto kakaowe. Piec w temp. 1500 C około 1 godz. Sernik z rosą CIASTO: Składniki:
Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i smalcem, dodać masę jajowo - cukrową i zarobić ciasto. Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. MASA SEROWA: Składniki:
Wykonanie: Ser, jaja, żółtka i cukier utrzeć mikserem, następnie cały czas ucierając dodawać stopniowo rozpuszczoną schłodzoną margarynę , budyń śmietankowy, mleko i olejek cytrynowy. Masa będzie płynna! Masę serową wyłożyć na ciasto i piec około godziny w nagrzanym piekarniku. ROSA: Składniki:
Wykonanie: Z białek i cukru ubić pianę, Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec jeszcze około 15 minut. Sernik z kokosem CIASTO: Składniki:
Wykonanie: Z podanych składników zarobić ciasto. uformować kulę, owinąć je folią i wstawić je do lodówki. MASA SEROWA: Składniki:
Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować. PIANA: Składniki:
Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, chwilę miksować, Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA: Prostokątną blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułkę tartą wyłożyć schłodzonym ciastem. Na ciasto wylać masę serową. Piec w temperaturze 1800 C około 60 min. Mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na ciasto pianę i upiec na złoty kolor. Ciasto „Smerfetka” Ciasto I
Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka utarte z miodem. Do utartej masy dodać przesianą mąkę (żytnią i pszenną) z sodą i przyprawą piernikową i ubitą pianę z białek. Z przygotowanego ciasta upiec dwa placki. Ciasto II
Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny. Następnie dodać rozdrobnione bakalie, żółtka, przesianą mąkę z sodą i na końcu pianę z białek. Delikatnie wymieszać i upiec placek. MASA:
Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać stopniowo śmietanę i ucierać. Ciasto z białek Składniki:
Wykonanie: Białka ubić z cukrem. Do ubitej piany, ciągle ubijając, dodawać stopniowo olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec można dodać bakalie. Ciasto wylać do wysmarowanej foremki i piec około 50 minut w temperaturze 170- 180 0C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Babka Składniki:
Wykonanie: Jaja ubić z cukrem na puszysta masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, gorącą margarynę i substancje smakowo - zapachowe. Delikatnie wymieszać. Piec 45-60 minut w temperaturze 170-180 0 C. Mrówkowiec Składniki:
Wykonanie: Ucierać margarynę z cukrem, dodając kolejno po jaju i porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania dodać olejek, suchy mak i delikatnie wymieszać. Ciasto piecze się około 60 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
|
|||
Zmieniony: Wtorek, 14 Czerwiec 2011 07:16 |