Przepisy potraw |
Piątek, 25 Marzec 2011 20:41 | |||
1. Jaja faszerowane pieczarkami Składniki:
2. Rolmopsy Składniki:
Wykonanie:
3. Śledź po staropolsku
4. Ryba w sosie słodko- kwaśnym
Sos:
5. Ryba faszerowana
Wykonanie:
6. Sałatka alpejska
Wykonanie:
7. Karczek faszerowany Składniki:
Karczek wieprzowy opłukać i osuszyć. Zrobić w nim 1-2 otwory (np. drugą stroną drewnianej łyżki lub długim cienkim nożem). Do środka włożyć kabanosy wieprzowe. Całość związać grubą nitką. Następnie obsypać przyprawami: granulowanym czosnkiem, granulowaną cebulą, majerankiem, solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na około 60 minut. Smalec roztopić w rondlu i włożyć do niego karczek. Zrumienić z każdej strony i podać niewielką ilością wody. Do rondla dodać liście laurowe. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 2 godzin. Co jakiś czas obracać i dolewać wody. Następnie ostudzić, zdjąć nici i pokroić w plastry. 8. Szynka z pasta w galarecie
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać chrzan i majonez. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i Vegetą. Razem dokładnie wymieszać. Gotową pastą smarować plasterki szynki. Zwinąć i ułożyć na półmisku. Wodę zagotować dodać do niej kostkę rosołową i rozpuścić. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie Maggi. Na koniec dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Ostudzić i przelać przez sitko lub gazę. Tężejącą galaretą zalać zrolowaną szynkę. Można udekorować jajkiem, zielonym groszkiem lub koperkiem. Włożyć do lodówki na około 3 godziny. 9. Łopatka wieprzowa w cytrynowo-miodowej marynacie
Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i związać nitką (jeśli jest taka potrzeba). Wycisnąć sok z cytryny i dodać do niego płynny miód, oliwę z oliwek, musztardę, ostrą paprykę w proszku i sól. Razem dokładnie wymieszać i powstałą cytrynowo-miodową marynatą polać mięso. Włożyć do lodówki na 24 godziny. Następnie łopatkę w marynacie położyć na małym ogniu i piec pod przykryciem około 70 minut. Podczas pieczenia mięso należy obracać, bo w tej marynacie może się przypalić (w trakcie pieczenia mięso można podlać wodą). Po upieczeniu wyjąć z marynaty, ostudzić, zdjąć nitkę i pokroić w plastry.
10. Pieczeń z boczku Składniki:
Wykonanie: Boczek zemleć w maszynce. Czosnek obrać, zmiażdżyć, dodać do niego Vegetę i razem rozetrzeć widelcem. Do zmielonego boczku dodać czosnek z Vegetą, wlać mleko, dodać pokrojoną zieloną pietruszkę, sól i pieprz. Razem wyrobić na jednolitą masę. Aluminiową folię rozłożyć na stole i wyłożyć masę z boczku (na błyszczącą stronę). Z masy uformować roladę (taką długą jak forma keksowa). Zwinąć szczelnie folią aluminiową i delikatnie przełożyć do formy keksowej (o wymiarach 11 na 36 cm). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 90 minut w temperaturze 170-180 °C. Następnie pieczeń z boczku ostudzić, wyjąć z folii i kroić w plastry.
11. Plastry schabu zapiekane z porem i marchewką
Plastry schabu opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i delikatnie zrumienić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dowolną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a na tym położyć plastry schabu. Por opłukać i pokroić w plasterki. Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na każdym zrumienionym plastrze schabu rozsmarować 1 łyżkę pikantnego ketchupu, na nim położyć plasterki pora, delikatnie rozsmarować 1 łyżkę majonezu, posypać granulowanym czosnkiem i na wierzch położyć startą marchew. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. 12. Sałatka z jajek i brokułu Składniki:
Jajka ugotuj na twardo. Brokuły podziel na różyczki, wrzuć do wrzątku i gotuj 2-3 minuty. Jeśli używasz mrożonych gotuj trochę dłużej. Kiedy będą al dente (ugotowane, ale jeszcze lekko twardawe) odcedź. W tym czasie pokrój kromki w kostkę i podpiecz kilka minut w piekarniku. W kubku wymieszaj jogurt, posiekany czosnek, sól i pieprz. Na talerzu ułóż brokuły i ćwiartki jajek. Dookoła rozłóż grzanki. Polej sosem.
13. Sałatka z ananasem i selerem Składniki:
Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jabłka i szynkę pokroić w kostkę, por w cieniutkie półkrążki. Ananasa, seler i kukurydzę osączyć z zalewy. Seler pokroić. Wszystkie składniki połączyć z majonezem (ilość wg uznania), doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki do przegryzienia. 14. Sałatka z brokułami i pomidorami
Wykonanie: Brokuły gotować w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut. Odsączyć i wystudzić. Jaja ugotować na twardo, soląc lekko wodę. Pomidory i jaj po obraniu ze skorupek pokroić w ósemki. na półmisku ułożyć różyczki brokułów, pomidory i jaja. Lekko posolić. Z jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz ziół i przypraw przygotować sos, którym tuż przed podaniem polać sałatkę.
15. Ryba po grecku
Oczyść ryby, odfiletuj, usuń ości. Filety pokrój na średniej wielkości kawałki, posól je i przypraw pieprzem, a następnie opanieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju (uwaga: olej nie powinien być zbyt gorący). Pokrój cebule w kostkę, przesmaż w rondlu na 1-2 łyżkach oleju. Dodaj starte na grubej tarce marchewki, duś do miękkości, podlewając od czasu do czasu łyżką bulionu, a w razie potrzeby olejem. Dodaj 1-2 spore łyżki koncentratu pomidorowego, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na półmisku ułóż kilka kawałków ryb, przykryj częścią sosu warzywnego. Potem znowu ułóż ryby i sos, i tak dalej, aż skończą się składniki. Wstaw na całą noc do lodówki. Podawaj na zimno z pieczywem.
16. Jaja po szkocku
Wykonanie: Ugotuj na twardo 8 jajek. Obierz i posiekaj cebulę, wymieszaj z mięsem, 3 łyżkami tartej bułki i 1 jajkiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i musztardą. Jajka obierz, ostudź i oklej masą mięsną. Przygotowane jajka panieruj najpierw w mące, następnie w ostatnim roztrzepanym jajku. Na koniec otocz je w tartej bułce. Rozgrzej tłuszcz we frytkownicy. Gdy osiągnie 180°C, ostrożnie wkładaj jajka i smaż na złoty kolor (po 6-8 minut). Osącz na papierowym ręczniku i ostudź. Podawaj z sałatką z porów lub selera.
17. Pasztet z królika Składniki:
Wykonanie: Włóż do garnka przód i podroby z królika oraz boczek lub podgardle. Dodaj grzyby, cebulę, listki laurowe i pieprz, wlej trochę wody i duś pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj wątróbkę i duś jeszcze przez chwilkę. Ostudź, a następnie oddziel mięso od kości. W wywarze namocz bułki i odciśnij je. Mięso, boczek, wątróbkę i bułki przepuść (co najmniej 2 razy) przez maszynkę do mięsa. Przypraw do smaku, dodaj olej i jajka. Wyrób masę, przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piecz godzinę w temp. 180°C. Upieczony pasztet zalej wytopionym tłuszczem, przestudź i wstaw do lodówki
18. Roladki z wędzonego boczku ze śliwką Składniki:
Wykonanie: Śliwki owijać plasterkami boczku, nabijać wykałaczką. Piec w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, lub przesmażać kilka minut na patelni.
19. Rożki szynkowe z sałatką
Wykonanie: Marchewkę oskrobać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do niewielkiej ilości wrzątku, gotować ok. 3min.. Kiedy będzie miękka dodać pokrojonego w cienkie półplasterki pora, już nie gotować tylko po kilku sekundach odcedzić, ostudzić. Ogórki i ser pokroić w drobną kostkę, kukurydzę osączyć. Wszystkie warzywa i ser wsypać do miseczki, dodać majonez, musztardę, zieleninę i doprawić do smaku. Plasterki szynki zwijać w rożki i małą łyżeczką nakładać w nie sałatkę. Ja ich nie spinałam, ale jeśli boicie się, że się rozpadną to można spiąć dekoracyjnymi szpadkami. Gotowe rożki układać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i ozdobić listkami natki oraz pomidorkami koktajlowymi. Przed podaniem schłodzić. Jeśli plastry szynki są bardzo duże można je przeciąć na pół i z tych połówek zwijać mniejsze rożki. 20. Zraziki zawijane
Wykonanie: Mięso rozbić tłuczkiem na dość cienkie płaty - najlepiej przez folię spożywczą, nie będzie pryskać i nie porozrywa się. Oprószamy je z obu stron pieprzem ziołowym. Cebule obieramy, białą kroimy w drobną kostkę a czerwoną w cienkie piórka. Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Każdy płat mięsa smarujemy 1 łyżeczką musztardy (tylko z jednej strony, od środka), na to układamy plasterek boczku, ćwiartkę ogórka i kilka piórek cebulki. Zwijamy dość ciasno i spinamy szpadką albo wykałaczką, albo związujemy nitką. Gdy wszystkie roladki są już gotowe, obtaczamy je lekko w mące i obsmażamy na mocno rozgrzanej na patelni 1 łyżce masła, zrumienione przekładamy do rondla. Na tę samą patelnię dodajemy pozostałe masło i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, podsmażamy aż zacznie się złocić. Wtedy zalewamy 2 szkl. wody, zagotowujemy mieszając i całość przelewamy do mięsa. Dusimy na malutkim ogniu ok. 1.5-2 godziny aż mięso będzie miękkie. Podajemy z kluskami śląskimi, kopytkami albo kaszą. Pamiętajmy aby przed podaniem usunąć nitkę albo szpadki.
|
|||
Zmieniony: Piątek, 01 Kwiecień 2011 07:59 |