Kurs gastronomiczny "Kuchnia nowoczesna" |
Wpisany przez Administrator | |||
Wtorek, 14 Maj 2019 14:27 | |||
W kwietniu 2019 roku nauczyciele z naszej szkoły wzięli udział w kursie gastronomicznym pt. "Kuchnia nowoczesna", który odbył się w ATUTACH STUDIUM KULINARNYM w Białymstoku przy ulicy Piotrkowskiej. Warsztaty kulinarne dotyczyły: ryb oraz owoców morzaSwoją wiedzą i umiejętnościami praktycznymi na ten temat dzielił się z nami nasz absolwent Bartek Łukaszewicz, obecnie szef kuchni w Tawernie Fisza w Augustowie. FOTOGALERIA ATUTY
Makaron smażony z kalmarami z wokaPrzygotowujemy kalmary
Sałatka cezar z grillowaną ośmiornicą z papryką wędzoną Przegrzebki z palonym masłem i kalafiorem Krewetki w cieście piwnym z majonezem wasabi Mule w białym winie i sosie pomidorowo paprykowym z ziołami Krewetki w cydrze z chorizo i rukolą Dziękujemy Bartkowi za dzisiejsze menu
wołowina, trudne mięsa i podrobyPan Kuba Steuermark, kucharz występujący często w telewizji śniadaniowej, zachęcał nas do polubienia podrobów, które w jego wykonaniu były bardzo smaczne. Zieloną herbatą rozpoczynamy warsztaty kulinarne z Panem Kubą Steuermarkiem Wołowina w roli głównej Boeuf Stroganoff, stek i inne przysmaki Wołowina Tataki na sałatce z ogórka Stek z sosem pieprzowym na koniaku z grillowanymi grzybami, pomidorami i krążkami cebuli oraz pieczonymi bat Klasyczne carpaccio z oliwą i parmezanem Sałatka z Breasolą, burakiem, rukolą i serem pecorino z balsamico Ktoś musi posprzątać
Trudne mięsa i podroby - Gnocchi z wątróbką króliczą, masłem i szałwią Krokiety z kaszanki Ozory cielęce z sosem kaparowym Ozór cielęcy jeszcze niewyparzony Pachnący wywar z ozorami i sercami topinambur chipsy z topinamburu Porchetta z pęczakiem i rukolą Stek z serca wołowego z czekoladowym sosem cayenne Mięsień z serca wołowego Wędzone serca gęsie z chrzanem pigwowym O obu kucharzach prowadzących nasze warsztaty możecie poczytać na stronie internetowej ATUTÓW http://atuty.co/front-page/#prowadzacy. Znajdziecie tam również krótkie notki biograficzne innych kucharzy goszczących w białostockim studium kulinarnym. Może któryś z nich posłuży Wam za inspirację dla Waszej przyszłej kariery?:)
Opracowała:
|
|||
Zmieniony: Wtorek, 21 Maj 2019 13:10 |