ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA W GASTRONOMII HOTELOWEJ |
Wpisany przez Administrator | |||
Niedziela, 24 Marzec 2019 21:16 | |||
W dniach 21 – 25 stycznia 2019 roku w Walencji odbyło się szkolenie „Żywność ekologiczna w gastronomii hotelowej” zrealizowane w ramach projektu „GaTIS – innowacyjne rozwiązania w turystyce i gastronomii”. W warsztatach uczestniczyli przedstawiciele trzech podlaskich firm z branży gastronomicznej oraz dwunastu nauczycieli przedmiotów zawodowych gastronomiczno- hotelarskich z Podlasia i Łotwy. Zakłady gastronomiczne z Podlasia reprezentowały: Pani Joanna Siemieńczuk – GRACJA, Pani Julietta Tomanek i Pani Małgorzata Laskowska – PIEPRZ I WANILIA, Pani Ewelina Zubrycka – HOKUS POKUS. Zespół Szkół Gastronomicznych - Pani Wicedyrektor Jolanta Żurawska, Pani Krystyna Niemołocznow i Pani Anna Samborska. Kurs zawodowy składał się z części teoretycznej i praktycznej. Zajęcia teoretyczne obejmowały zapoznanie się uczestników szkolenia z materiałami dydaktycznymi zamieszczonymi na platformie e-lernigowej przez prowadzącą Annę Martinez. Natomiast część praktyczna opierała się na sporządzaniu potraw charakterystycznych dla kuchni hiszpańskiej z wykorzystaniem ekologicznych produktów. W trakcie pracy biorący udział w szkoleniu mieli możliwość zapoznania się z różnorodnymi lokalnymi produktami oraz metodami ich obróbki. Wyjazd miał również na celu poznanie kultury i tradycji gastronomicznych Hiszpanii w szczególności regionu Walencja. Organizatorzy umożliwili realizację tego założenia dzięki wizytom studyjnym w restauracjach specjalizujących się w kuchni ekologicznej, takich jak: Copenhagen Restaurant, Ki Biorestaurant. Oprócz tego uczestnicy mieli możliwość spotkania się z przedstawicielką firmy Esmovia, która opowiedziała o funkcjonowaniu szkolnictwa zawodowego w Hiszpanii. Ciekawostką spotkania był spacer z przewodnikiem po najciekawszych zakątkach Walencji. Dodatkowym atutem warsztatów była wymiana doświadczeń zawodowych pomiędzy nauczycielami zawodu a pracodawcami. Opracowanie: Niemołocznow Krystyna, Samborska Anna.
|