„Gastronomik poznaje smaki Podlasia - Kuchnia tatarska” |
Wpisany przez Administrator | |||
Czwartek, 18 Maj 2017 22:36 | |||
Podlasie to „mozaika” wielu kultur, narodowości, a co za tym idzie również zwyczajów w obrębie kulinarnym. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych wspólnie z nauczycielami przedmiotów zawodowych postanowili trochę bliżej poznać smaki Podlasia, dlatego też w dniu 28.04.2017 wybraliśmy się na wycieczkę do restauracji „Przysmaki tatarskie” w Supraślu. W spotkaniu brali udział uczniowie klas III T D, E i F oraz klasa I T C Właścicielkami restauracji są p. Maria i Elżbieta Radeckie, które są rodowitymi tatarkami. Panie opowiedziały nam o kuchni tatarskiej. Scharakteryzował potrawy kuchni np.:
Dowiedzieliśmy się również, że najważniejsze miejsce przy stole zajmuje głowa rodziny czyli ojciec. Obok niego zasiada matka a kolejne miejsca wzdłuż stołu przypisane były dzieciom od najstarszego do najmłodszego. Jeżeli jednak podczas posiłku pojawią się goście bądź ludzie starsi wtedy miejsca najważniejsze zarezerwowane są wyłącznie dla nich. W kulturze tatarskiej ludzi starszych uważa się za stróżów rodzinnych tradycji i nosicieli najważniejszych wartości narodu tatarskiego. Potrawą jadaną przez Tatarów na co dzień były cybulniki. To pierożki z mięsem wołowym, baranim, ale najczęściej z gęsiną i drobno posiekaną cebulką, pieczone w piekarniku. Do świątecznych specjałów należy pierekaczewnik. Ten tatarski pieróg został wpisany jako pierwszy w Polsce na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: kartoflaniki, czeburaki oraz pierekaczewnik. Zapraszamy na kolejne spotkania z kuchniami mniejszości narodowych Podlasia…..
Katarzyna Piontkowska Anna Samborska
|