Wielu ludzi będąc poważnie chorzy, bądź cierpiący na inne ciężkie schorzenia, udają się często do niewłaściwych lekarzy. Nie mają pojęcia o tym, że ich choroby wywołane są przez zły dobór diety. Jeżeli ktoś przeczyta jakiś artykuł i porówna ten czy podobny przypadek do własnej osoby, zrozumie, że jedyne co mu pomoże w zwalczeniu wszelkich schorzeń, będzie wizyta u lekarza dietetyka.
Ważnym działem w temacie chorób są antyoksydanty czyli przeciwutleniacze.
Produkowane są one przez organizm (endogenne) i znajdują się w każdej komórce naszego ciała. Mogą też być dostarczane z zewnątrz (egzogenne). Wśród pierwszych najbardziej skuteczne są:
- Melatonina
- Estrogen
- Kwas moczowy
- Koenzym Q10
Antyoksydanty zapobiegają zniszczeniom, jakie czynią w każdym organizmie wolne rodniki.
Najsilniejsze antyoksydanty to:
- Witamina C
- Witamina E
- Likopen
- Beta – karoten
- Bioflawonoidy
- Luteina
- Koenzym Q10
- Cynk
- Selen
- Miedź
- Mangan
Dzięki przeciwutleniaczom:
- Podnosi się sprawność umysłowa;
- Maleje prawdopodobieństwo zachorowań na choroby neurologiczne;
- Znacznie rzadziej zapada się na choroby Parkinsona i Alzheimera;
- Wpływają korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie błony komórkowej, a zatem na transport substancji odżywczych z krwi do komórek.
Antyoksydanty również zmniejszają ryzyko zachorowań na:
- Nowotwory;
- Choroby układu krążenia;
- Cukrzycę;
- Choroby stawów;
- Choroby oczu (przede wszystkim zaćmę);
- Infekcje i zakażenia (wzmacniają system immulogiczny)
- Sprawiają, że przebieg wielu chorób jest znacznie łagodniejszy.
Co warto jeść by dostarczyć organizmowi właściwej ilości przeciwutleniaczy ? Większość produktów zawierających antyoksydanty to warzywa i owoce. To, że przeciwutleniacze są warzywami i owocami jest dużym plusem ponieważ są zdrowe i przede wszystkim smaczne. Suplementy? Dorośli często sięgają właśnie po nie ponieważ, nie mają czasu na spożywanie świerzych owoców i warzyw z powodu pracy bądź innych czynników zewnętrznych. Lecz jak wiemy, dzieci mniej chętnie przyjmują tabletki niż właśnie zdrowe i smaczne jedzenie. Więc dorośli powinni się uczyć od dzieci jeść zdrowo i smacznie. Suplementy w tabletkach jednak nie są najzdrowszą formą uzupełnienia poziomu przeciwutleniaczy w organizmie człowieka. Produkty z wysoką zawartością przeciwutleniaczy: suszona śliwka malina borówka żurawina aronia jagoda jabłka granat algi ciemne winogrona banan gruszka fasola kapusta cebula czerwona brokuł curry cynamon tymianek majeranek bazylia chili czekolada czarna wino czerwone orzechy włoskie zielona herbata opr. Mateusz Średziński
|