Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Antyoksydanty Drukuj Email
Czwartek, 27 Październik 2011 23:00
 
Wielu ludzi będąc poważnie chorzy, bądź cierpiący na inne ciężkie schorzenia, udają się często do niewłaściwych lekarzy. Nie mają pojęcia o tym, że ich choroby wywołane są przez zły dobór diety. Jeżeli ktoś przeczyta jakiś artykuł i porówna ten czy podobny przypadek do własnej osoby, zrozumie, że jedyne co mu pomoże w zwalczeniu wszelkich schorzeń, będzie wizyta u lekarza dietetyka.

 



Ważnym działem w temacie chorób są antyoksydanty czyli przeciwutleniacze.

Produkowane są one przez organizm (endogenne) i znajdują się w każdej komórce naszego ciała. Mogą też być dostarczane z zewnątrz (egzogenne). Wśród pierwszych najbardziej skuteczne są:

  • Melatonina
  • Estrogen
  • Kwas moczowy
  • Koenzym Q10


Antyoksydanty zapobiegają zniszczeniom, jakie czynią w każdym organizmie wolne rodniki.

Najsilniejsze antyoksydanty to:

  • Witamina C
  • Witamina E
  • Likopen
  • Beta – karoten
  • Bioflawonoidy
  • Luteina
  • Koenzym Q10
  • Cynk
  • Selen
  • Miedź
  • Mangan


Dzięki przeciwutleniaczom:

  • Podnosi się sprawność umysłowa;
  • Maleje prawdopodobieństwo zachorowań na choroby neurologiczne;
  • Znacznie rzadziej zapada się na choroby Parkinsona i Alzheimera;
  • Wpływają korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie błony komórkowej, a zatem na transport substancji odżywczych z krwi do komórek.


Antyoksydanty również zmniejszają ryzyko zachorowań na:

  • Nowotwory;
  • Choroby układu krążenia;
  • Cukrzycę;
  • Choroby stawów;
  • Choroby oczu (przede wszystkim zaćmę);
  • Infekcje i zakażenia (wzmacniają system immulogiczny)
  • Sprawiają, że przebieg wielu chorób jest znacznie łagodniejszy.

 

 

Co warto jeść by dostarczyć organizmowi właściwej ilości przeciwutleniaczy ?

Większość produktów zawierających antyoksydanty to warzywa i owoce. To, że przeciwutleniacze są warzywami i owocami jest dużym plusem ponieważ są zdrowe i przede wszystkim smaczne.

Suplementy?

Dorośli często sięgają właśnie po nie ponieważ, nie mają czasu na spożywanie świerzych owoców i warzyw z powodu pracy bądź innych czynników zewnętrznych. Lecz jak wiemy, dzieci mniej chętnie przyjmują tabletki niż właśnie zdrowe i smaczne jedzenie. Więc dorośli powinni się uczyć od dzieci jeść zdrowo i smacznie. Suplementy w tabletkach jednak nie są najzdrowszą formą uzupełnienia poziomu przeciwutleniaczy w organizmie człowieka.

 

Produkty z wysoką zawartością przeciwutleniaczy:

suszona śliwka

malina

borówka

żurawina

aronia

jagoda

jabłka

granat

algi

ciemne winogrona

banan

gruszka

fasola

kapusta

cebula czerwona

brokuł

curry

cynamon

tymianek

majeranek

bazylia

chili

czekolada czarna

wino czerwone

orzechy włoskie

zielona herbata

 

opr. Mateusz Średziński

 

Zmieniony: Czwartek, 27 Październik 2011 23:18