Przepisy cukiernicze
Kremówka kokosowa
CIASTO:
Składniki: - 1/2 kostki margaryny lub masła (tyle, aby z ciasta bez problemu udało się zagnieść kulę)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać żółtka utarte z cukrem i zarobić ciasto.
MASA:
Składniki: - 1 litr mleka
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 3- 4 łyżki cukru
Wykonanie: Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Pleśniak
CIASTO: Składniki: - 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 5 jaj
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 słoik mały powideł
Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać żółtka i zarobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części - jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej części dodać kakao i zagnieść. Wszystkie 3 części wstawić do zamrażarki do schłodzenia.
PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA:
Większą część ciasta rozłożyć na blaszce , posmarować powidłami, następnie zetrzeć ciasto z kakao na tarce o grubych oczkach, rozsmarować delikatnie pianę z białek i na wierzch położyć pozostałe ciasto białe starte na tarce. Piec około 40 min. w temperaturze 180o C. Ciasto piernikowo - jabłkowe
Składniki: - 3 jajka
- 1 szklanki cukru kryształu
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanki oleju
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 4 jabłka
Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, przesianą mąkę z sodą, cynamon i kakao. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, wsypać pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie wymieszać. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Jabłecznik z kisielem
CIASTO: Składniki: - 1 kostka margaryny lub masła
- 3 szklanki mąki
- 5 jaj
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać żółtka, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części.
MASA JABŁKOWA:
Składniki: - 1 kg jabłek
- 3 - 4 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.
PIANA:
Składniki: - 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 kisiel (np. wiśniowy, truskawkowy)
Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i suchy kisiel.
PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA: Ciasto - masa jabłkowa - piana na wierzch ciasto starte na tarce o grubych oczkach. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 180C.
Katarzynka
Składniki: - 10 całych jajek
- 2 szklanki cukru kryształu
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki suchego maku
- 2 płaskie łyżki sypkiego kakao
- 2 kostki margaryny
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 małe słoiki powidła śliwkowego
- duża paczka biszkoptów
Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na 3 części: a. jedną pozostawić białą, b. do drugiego ciasta dodać suchy mak, c. do trzeciego ciasta dodać kakao. PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA: Ciasto białe - powidła - 1/2 paczki biszkoptów - ciasto z makiem - powidła - 1/2 paczki biszkoptów - ciasto kakaowe. Piec w temp. 1500 C około 1 godz.
Sernik z rosą
CIASTO: Składniki: - 30 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 10 dag margaryny
- 1 czubata łyżka smalcu
Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i smalcem, dodać masę jajowo - cukrową i zarobić ciasto. Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. MASA SEROWA: Składniki: - 1 kg sera białego tłustego lub półtłustego
- 4 żółtka
- 2 całe jaja
- 0,5 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 szklanka mleka
- Olejek cytrynowy
Wykonanie: Ser, jaja, żółtka i cukier utrzeć mikserem, następnie cały czas ucierając dodawać stopniowo rozpuszczoną schłodzoną margarynę , budyń śmietankowy, mleko i olejek cytrynowy. Masa będzie płynna! Masę serową wyłożyć na ciasto i piec około godziny w nagrzanym piekarniku.
ROSA: Składniki: - 6 białek
- 1 szklanka cukru kryształu
Wykonanie: Z białek i cukru ubić pianę, Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec jeszcze około 15 minut.
Sernik z kokosem
CIASTO: Składniki: - 30 dag mąki
- 10 dag margaryny
- 10 dag cukru
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 żółtka
Wykonanie: Z podanych składników zarobić ciasto. uformować kulę, owinąć je folią i wstawić je do lodówki. MASA SEROWA: Składniki: - 1 kg sera
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 4 żółtka
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować. PIANA: Składniki: - 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, chwilę miksować, Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA: Prostokątną blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułkę tartą wyłożyć schłodzonym ciastem. Na ciasto wylać masę serową. Piec w temperaturze 1800 C około 60 min. Mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na ciasto pianę i upiec na złoty kolor.
Ciasto „Smerfetka”
Ciasto I
Składniki: - 6 jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 0,25 dag miodu
- 1 przyprawa do piernika
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka sody
- 0,20 dag bakalii
Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka utarte z miodem. Do utartej masy dodać przesianą mąkę (żytnią i pszenną) z sodą i przyprawą piernikową i ubitą pianę z białek. Z przygotowanego ciasta upiec dwa placki.
Ciasto II
Składniki: - 3/4 szklanki cukru
- 0,25 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 4 jaja
- 4 jabłka
- 0,25 dag bakalii
Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny. Następnie dodać rozdrobnione bakalie, żółtka, przesianą mąkę z sodą i na końcu pianę z białek. Delikatnie wymieszać i upiec placek.
MASA:
Składniki: - 0,25 dag masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 cukier waniliowy
Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać stopniowo śmietanę i ucierać.
PRZEŁOŻENIE:
Ciasto I - Masa – ciasto II - Masa – ciasto I – Polewa
Ciasto z białek
Składniki: - 3 szklanki mąki
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- bakalie wg uznania
Wykonanie: Białka ubić z cukrem. Do ubitej piany, ciągle ubijając, dodawać stopniowo olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec można dodać bakalie. Ciasto wylać do wysmarowanej foremki i piec około 50 minut w temperaturze 170- 180 0C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Babka
Składniki: - 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka rozpuszczonej gorącej margaryny
- olejek
Wykonanie: Jaja ubić z cukrem na puszysta masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, gorącą margarynę i substancje smakowo - zapachowe. Delikatnie wymieszać. Piec 45-60 minut w temperaturze 170-180 0 C.
Mrówkowiec
Składniki: - 0,25 dag margaryny
- 6 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
Wykonanie: Ucierać margarynę z cukrem, dodając kolejno po jaju i porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania dodać olejek, suchy mak i delikatnie wymieszać. Ciasto piecze się około 60 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
|