Już od dłuższego czasu cieszymy się słońcem i wysoką temperaturą. Większość z nas ten czas spędza na grillowaniu. Świetny pomysł!! Teraz tylko wystarczy przeczytać ten artykuł żeby było smacznie i zdrowo :)
Zapamiętaj! - zamiast węgla użyj brykietu- brykiet wolniej się pali, a potrawy przyrządzane wolniej są zdrowsze
- to co jest spalone (czarta skórka) jest baaardzo nie zdrowe zawiera w sobie substancje rakotwórcze i toksyny
- nie polewajmy podpałkami itp ponieważ to sama nie zdrowa chemia
- zaprzyjaźniamy się z tackami, im jedzenie grilluje się wolniej tym jest zdrowsze
- mięso kupujemy nie zamarynowane, zróbmy marynatę sami to nic trudnego potrzebujesz tylko: olej, czosnek, troszkę wody, musztarda i przyprawy ziołowe.
Kilka ciekawych przepisów na grilla :)
Karkówka z grilla z sosem po cygańsku Składniki: - karkówka - 600 gramów
- ząbek czosnku - 1 sztuka
- papryka żółta, czerwona i zielona - 3 sztuki
- śmietana 30% - 250 mililitrów
- papryczka chilli - 1 sztuka
- pęczek tymianku - 1 sztuka
- przyprawa do karkówki - 1 łyżka
- masło - 1 łyżka
- sos chilli - 4 łyżki
- oliwa - 4 łyżki
Sposób przygotowania: Opłucz mięso, osusz i pokrój w centymetrowej grubości plastry. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę. Wymieszaj pokrojone mięso z czosnkiem, oliwą i Przyprawą Do karkówki Knorr. Następnie przykryj i odstaw na 2-3 godziny. Rozkrój chilli oraz paprykę, usuń nasionka, pokrój w plastry. Posiekaj i dodaj listki tymianku, a całość uduś na maśle. Dodaj śmietanę i sos chilli, po czym wszystko chwilę gotuj tak, aby śmietana w połowie odparowała, a sos zgęstniał. Smaż lub grilluj mięso na dużym ogniu. Gotową karkówkę podawaj z ryżem, przykrytą sosem. Łosoś z koperkiem Składniki: - 5 łyżek przyprawy MAGGI
- Ziarenka Smaku
- Sos czosnkowy
- 4 kawałki łososia (600 g)
- sok z polowy cytryny
- 1 mały pęczek koperku
- pieprz grubo mielony
- 1 łyżka cukru
- olej
Sposób przygotowania: Porcje ryby skropić sokiem z cytryny i Przyprawą. Oprószyć pieprzem, przyprawą Ziarenka Smaku i cukrem. Posypać koperkiem. Marynować przez około 8 godzin. Piec na tacce posmarowanej olejem na rozgrzanym ruszcie przez około 10-12 minut. Podawać z Sosem czosnkowym.
Kokosowe szaszłyki Składniki: - 2 łyżki przyprawy w płynie MAGGI
- sos paprykowy
- 2 filety z kurczaka (400 g)
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Filety pokroić w wzdłuż na cienkie paski, delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Keczup połączyć z Przyprawą w płynie, olejem, sokiem z cytryny i miodem. Do tak przygotowanej marynaty włożyć paski mięsa na 3 godziny. Następnie nadziewać dekoracyjnie na patyki. Smażyć przez około 10 minut smarując marynatą. Przed końcem pieczenia posypać wiórkami kokosowymi. Podawać z Sosem Paprykowym.
Ziemniaki faszerowane
Składniki:
- sos tatarski
- Ziarenka Smaku
- 4 duże ziemniaki (600 g)
- 150 g sera białego
- 2 rzodkiewki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć i ugotować, ostudzić, obrać i przekroić na połowę, wydrążyć trochę miąższu, oprószyć Ziarenkami Smaku. Ser rozgnieść widelcem, dodać miąższ z ziemniaków, rzodkiewki starte na tarce o grubych oczkach, szczypiorek, czosnek przeciśnięty przez praskę i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Połówki ziemniaków napełnić farszem. Ułożyć na tacce do pieczenia i piec z jednej strony około 10 minut. Podawać z Sosem Tatarskim.
Smacznego!! Dominika
|