Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Czas na grilla!!! Drukuj Email
Poniedziałek, 13 Czerwiec 2011 07:36
Już od dłuższego czasu cieszymy się słońcem i wysoką temperaturą. Większość z nas ten czas spędza na grillowaniu. Świetny pomysł!! Teraz tylko wystarczy przeczytać ten artykuł żeby było smacznie i zdrowo :)

Zapamiętaj!

  • zamiast węgla użyj brykietu- brykiet wolniej się pali, a potrawy przyrządzane wolniej są zdrowsze
  • to co jest spalone (czarta skórka) jest baaardzo nie zdrowe zawiera w sobie substancje rakotwórcze i toksyny
  • nie polewajmy podpałkami itp ponieważ to sama nie zdrowa chemia
  • zaprzyjaźniamy się z tackami, im jedzenie grilluje się wolniej tym jest zdrowsze
  • mięso kupujemy nie zamarynowane, zróbmy marynatę sami to nic trudnego potrzebujesz tylko: olej, czosnek, troszkę wody, musztarda i przyprawy ziołowe.


Kilka ciekawych przepisów na grilla :)

 
Karkówka z grilla z sosem po cygańsku
 

Składniki:

  • karkówka - 600 gramów  
  • ząbek czosnku - 1 sztuka  
  • papryka żółta, czerwona i zielona - 3 sztuki  
  • śmietana 30% - 250 mililitrów  
  • papryczka chilli - 1 sztuka  
  • pęczek tymianku - 1 sztuka  
  • przyprawa do karkówki   - 1 łyżka  
  • masło - 1 łyżka  
  • sos chilli - 4 łyżki  
  • oliwa - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Opłucz mięso, osusz i pokrój w centymetrowej grubości plastry. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę. Wymieszaj pokrojone mięso z czosnkiem, oliwą i Przyprawą Do karkówki Knorr. Następnie przykryj i odstaw na 2-3 godziny. Rozkrój chilli oraz paprykę, usuń nasionka, pokrój w plastry. Posiekaj i dodaj listki tymianku, a całość uduś na maśle. Dodaj śmietanę i sos chilli, po czym wszystko chwilę gotuj tak, aby śmietana w połowie odparowała, a sos zgęstniał. Smaż lub grilluj mięso na dużym ogniu. Gotową karkówkę podawaj z ryżem, przykrytą sosem.

Łosoś z koperkiem
 

 

Składniki:

  • 5 łyżek przyprawy MAGGI
  • Ziarenka Smaku
  • Sos czosnkowy
  • 4 kawałki łososia (600 g)
  • sok z polowy cytryny
  • 1 mały pęczek koperku
  • pieprz grubo mielony
  • 1 łyżka cukru
  • olej

Sposób przygotowania:

Porcje ryby skropić sokiem z cytryny i Przyprawą. Oprószyć pieprzem, przyprawą Ziarenka Smaku i cukrem. Posypać koperkiem. Marynować przez około 8 godzin. Piec na tacce posmarowanej olejem na rozgrzanym ruszcie przez około 10-12 minut. Podawać z Sosem czosnkowym.
 
Kokosowe szaszłyki
 

 

Składniki:

  • 2 łyżki przyprawy w płynie MAGGI
  • sos paprykowy
  • 2 filety z kurczaka (400 g)
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Filety pokroić w wzdłuż na cienkie paski, delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Keczup połączyć z Przyprawą w płynie, olejem, sokiem z cytryny i miodem. Do tak przygotowanej marynaty włożyć paski mięsa na 3 godziny. Następnie nadziewać dekoracyjnie na patyki. Smażyć przez około 10 minut smarując marynatą. Przed końcem pieczenia posypać wiórkami kokosowymi. Podawać z Sosem Paprykowym.
 
Ziemniaki faszerowane
 


Składniki:

  • sos tatarski
  • Ziarenka Smaku
  • 4 duże ziemniaki (600 g)
  • 150 g sera białego
  • 2 rzodkiewki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć i ugotować, ostudzić, obrać i przekroić na połowę, wydrążyć trochę miąższu, oprószyć Ziarenkami Smaku. Ser rozgnieść widelcem, dodać miąższ z ziemniaków, rzodkiewki starte na tarce o grubych oczkach, szczypiorek, czosnek przeciśnięty przez praskę i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Połówki ziemniaków napełnić farszem. Ułożyć na tacce do pieczenia i piec z jednej strony około 10 minut. Podawać z Sosem Tatarskim.
Smacznego!!
Dominika
Zmieniony: Poniedziałek, 13 Czerwiec 2011 07:49