Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
DP 2011 - Hotel TRYUMF Drukuj Email
Czwartek, 19 Maj 2011 07:34

Dnia 31 marca 2011r. pojechaliśmy do  hotelu „Tryumf” w Księżynie.

Celem naszych praktyk było zapoznanie się z funkcjonowaniem i pracą w hotelu, szczególnie zwracając uwagę na pracę kucharza. Jest to zawód, który chcemy wykonywać w przyszłości.

Po przybyciu na miejsce ujrzeliśmy piękny, nowy budynek, z dużym dziedzińcem. Wchodząc przez główne wejście zauważyliśmy schody, przed nimi stolik,
 

a na nim kronikę z wpisami gości takich jak: Piotr Kupicha, czy zespołu Legii Warszawa.
 
 
Następnie skierowaliśmy się do sekretariatu, w którym kazano nam zaczekać na szefa kuchni Pawła Kraśnickiego, naszego przewodnika po hotelu.
 

Po wcześniejszym przebraniu się w strój roboczy weszliśmy do kuchni.  Dowiedzieliśmy się tam, jak działają poszczególne sprzęty, do czego one służą lub mogą służyć, takich jak np. piec, który po wrzuceniu do niego specjalnej kostki do zmywania sam się czyści. Szef kuchni omówił również metody organizacji i zarządzania, czyli ile osób potrzeba do sporządzania potraw, kto się czym zajmuje oraz jak to robi.  Kucharz, który sporządził półprodukt, musi włożyć go do specjalnego pojemnika, napisać na nim jego nazwę, kto go przygotował i kiedy.
 

Później skierowaliśmy się do magazynów, w których są umieszczone produkty.

Przechodząc do sal bankietowych i restauracji  obejrzeliśmy wystawę obrazującą  proces przejścia dania od kuchni do restauracji. Dalej dowiedzieliśmy się o specyfice  pracy kucharza, kelnera i po części barmana.

 

Na zakończenie zwiedziliśmy pokoje gościnne i apartamenty.

 

Kończąc zwiedzanie byliśmy bardzo zadowoleni ze spędzonego czasu w hotelu oraz utwierdziliśmy się w przekonaniu o wyborze szkoły, która nas zbliży do wymarzonego zawodu kucharza, w hotelu bądź restauracji.  
Uczniowie kl. I TE:
Grzegorz Domanowski
Daniel Domin
Krzysztof Czarniecki
Zmieniony: Czwartek, 19 Maj 2011 07:43