Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Recenzja książek - KULINARIA Drukuj Email
Piątek, 25 Marzec 2011 21:11
 
"Zimna kuchnia" Metz Reinhold Szameitat Hans

"Zimna kuchnia" to obszerna wiedza o sposobach przyrządzania potraw, potocznie zwanych zimnymi daniami oraz o produktach i technikach stosowanych przy ich przygotowaniu. Na 2000 zdjęć przedstawiono, krok po kroku, przygotowywanie, zdobienie i serwowanie atrakcyjnych potraw. Zimna kuchnia to najnowszy leksykon dla gastronomów i kucharzy a także amatorów dobrego gotowania. Niezastąpiony doradca dla twórców zimnych bufetów, a jednocześnie obszerna książka kucharska z najbardziej cenionymi przepisami zimnej kuchni.

"Zimna kuchnia" prezentuje:

  • obszerne informacje o produktach takich jak: mięsa, drób, dziczyzna, ryby, owoce morza, a także warzywa, owoce, zioła i przyprawy korzenne, oraz wiele innych;
  • tradycyjne i współczesne sposoby przygotowania potraw;
  • narzędzia i nowoczesne sprzęty używane w zimnej kuchni;
  • liczne receptury i przepisy na proste, klasyczne i nowe, awangardowe i wyszukane dania takie jak: amuse-geules, chłodniki, sałatki i sosy, meze oraz antipasti i tapas; fingerfood i sushi; kanapki, zimne przystawki, galaretki i galarety, musy i parfaity, pasztety i terriny, sery, półmiski do zimnego bufetu;
  • zasady planowania, organizacji i logistyki bufetu, ustawiania i dekorowania stołów w zależności od okazji oraz garnirowania i dekoracji półmisków.

 


 


 „Wino i dziczyzna. Porady dla smakoszy”

Wino i dziczyzna. Porady dla smakoszy,  2010 r. : Wino. Niejeden smakosz dopiero wtedy przeżywa prawdziwą radość, gdy na suto zastawionym stole zjawiają się odpowiednio dobrane trunki. Ten przewodnik po świecie win i dobrej kuchni odkryje przed Wami sekrety komponowania potraw i win, podpowie co, jak i kiedy podawać, by uzyskać harmonię smaków.

Bogato ilustrowana książka poświęcona kuchni myśliwskiej. Oprócz przepisów na potrawy z sarny, dzika, bażanta, zająca itp., znajdziemy tu przepisy na najlepsze dodatki do dziczyzny, np. chleb razowy z ziarnami, a także desery z dodatkami pochodzącymi z runa leśnego. Autorzy omawiają też historię myślistwa, poszczególne gatunki zwierząt łownych, sprawianie upolowanej zwierzyny.
Ekskluzywne wydanie w eleganckim, kartonowym etui.

 


 


 „Wielka Księga Kuchni Polskiej”
wraz z savoir vivre w dwóch tomach
Autor: Trojan Eleonora wraz z zespołem
 
Kuchnia polska to zjawisko niezwykle różnorodne i bogate, czerpiące z tradycji wielu narodów, Przez wieki wchłaniała i adaptowała potrawy kuchni francuskiej, włoskiej, niemieckiej, litewskiej i żydowskiej. Mówi się o niej wprawdzie głównie przy okazji tradycyjnych świąt i związanych z nimi potraw, ale każdy hołubi w sercu swoje potrawy, przyrządzane niegdyś przez babcię lub matkę na codzienne posiłki. Do tych potraw najchętniej wracamy, gdyż z nimi wraca nasz dom rodzinny, smaki i zapachy potraw naszego dzieciństwa.
Takiej właśnie kuchni, poświęcone jest najnowsze i największe na polskim rynku opracowanie, spajające tradycję polskiej kuchni z jej współczesnością.

Bestsellerowa, dwutomowa publikacja, zawierająca unikalny zbiór ponad 3000 oryginalnych i sprawdzonych typowo polskich przepisów na potrawy, królujące na polskich stołach od wielu lat oraz na takie, które pojawiły się u nas dość niedawno i których nie może zabraknąć w nowoczesnej kuchni. Oprócz znanych receptur na polski rosół czy kotlety schabowe, są wśród nich takie zapomniane specjały jak potrawy z raków, knysz po lwowsku czy kurnik starolwowski. Wielka księga kuchni polskiej to nieprzebrane kompendium wiedzy o polskiej kuchni: dawnej, współczesnej i kresowej.

W dwóch obszernych i wydanych w dużym formacie tomach Czytelnik znajdzie bogato ilustrowane, szczegółowe receptury i sposoby przygotowania potraw na różne okazje. Od tych prostych codziennych, aż po wymyślne świąteczne i przygotowywane na specjalne okazje.

W kolejnych rozdziałach poznajemy oryginalne przepisy na:
  • przyprawy, zioła, mieszanki, marynaty,
  • przystawki i przekąski (na zimno i na ciepło) - np: kęski kaczki, pieczony oscypek, pieczarki nadziewane orzechami, cebule po staropolsku,
  • zupy- przyprawy i dodatki do zup, rosoły, buliony, barszcze, żurki, krupniki, chłodniki, polewki,
  • dania z wołowiny i cielęciny – np.: wątróbka cielęca a`la Radziwiłł, duszona wołowina w sosie z czekoladą, polędwica a`la Ossoliński, befsztyk po lwowsku czy pieczeń cielęca a`la Dzieduszycki,
  • dania z wieprzowiny np.: schab pieczony po ziemiańsku,szynka świąteczna, żeberka rumowe,
  • dania z jagnięciny i baraniny,
  • dania z drobiu, dzikiego ptactwa i królika- np.: kurczak w maślance, kurczęta hrabiowskie, kurczak na biało, kacza pierś z czereśniami, bażant z kapustą, faszerowane przepiórki,
  • dania z dziczyzny- np.: comber z dzika po kurpiowsku, ragout z dzika a`la Jagiełło, zając w czarnym sosie, siekanka z jelenia, pieczeń z sarniny w borówkach,
  • potrawy z ryb i owoców morza- szczupak po żydowsku, raki nadziewane, karp zapiekany z pieca, okoń duszony, dorsz miodowy,
  • dania główne jarskie: kluski, pierogi, makarony, kopytka, pyzy, knedle, kasze, kulebiaki naleśniki, okładki, prażuchy, np: makaron z kaniami, pierogi z białym serem i kasza gryczaną, pierogi pieczone z sarniną i grzybami, kluski a`la Grabowski,
  • warzywa na ciepło- np.: fasolka w korzennym sosie, marchewka z cebulką po lwowsku, szpinak z foremek, purchawki z sałatą,
  • sałatki,
  • sosy, dressingi, dipy np.: sos staropolski, sos głogowy, sos żółwiowy, sos czereśniowy, sos orzechowy,
  • ciasta i desery oraz dodatki do nich jak: kremy, lukry, polewy,
  • chleby i wypieki piekarnicze, bułki, muf finki, podpłomyki np.: kartoflak, podpłomyki ziołowe, chleb z migdałami i rodzynkami,
  • przetwory - z warzyw i owoców, grzybów (dżemy, konfitury, powidła, kompoty, galaretki, kiszonki, marynaty, pikle) konserwy mięsne, wędzonki, szynki, kiełbasy, kiszki, salcesony, pasztety, różnego rodzaju sery,
  • nalewki, wina, wódki, miody- np.: żenicha kresowa, nalewka wigilijna, nalewka bożonarodzeniowa, nastaw Trojanka, koniak podlaski.
 
Całość została poprzedzona obszernym wstępem na temat sztuki nakrywania i dekorowania stołu, serwowania potraw i zasad savoir vivre. Kunszt edytorski, fachowość porad i artystyczne piękno ponad tysiąca barwnych ilustracji i rycin, czynią z tego albumu arcydzieło sztuki kulinarnej, ekskluzywny prezent na każdą okazję i prawdziwe wydarzenie na rynku wydawniczym. Dzieło, jakiego jeszcze nie było! Doskonały prezent dla pań domu, miłośników dobrego i smacznego gotowania, właścicieli restauracji i hoteli. Książka napisana dla wszystkich, którzy chcą kontynuować dobre tradycje polskiej kuchni i gotować w rodzinnym gronie.
 

 
„Kuchnia. Produkty spożywcze z czterech stron świata” Christian Teubner  
 
Listopad 2010 - Pachnące, soczyste, zwyczajne i orientalne... Bogactwo kolorów, kształtów, poezja smaku. "Kuchnia" - to nie tylko album, to kulinarna biblia. Wszystko, co jada się na świecie, od ziół po drób i dziczyznę, wszystko, bez czego nie sposób sobie wyobrazić gotowania - przedstawia Christian Teubner, kucharz i uznany autor kilkudziesięciu poradników kulinarnych.

Setki produktów pokazanych na olśniewających fotografiach, opisanych w najdrobniejszych szczegółach, z wykazem składników odżywczych oraz poradami o sposobach przechowywania i przyrządzania. Jeśli jesteś miłośnikiem fusion cuisine, dań tajskich, polskich, gruzińskich czy francuskich - nawet najbardziej niezwykły przepis przestanie być dla Ciebie tajemnicą.

 


 

 

 „Świat wódek i likierów” Norma Miller, Stuart Walton
 
Obszerny przegląd napojów alkoholowych i ich zastosowań w potrawach. Bogata kolekcja tradycyjnych i współczesnych przepisów na każda okazję. Kolorowy przewodnik po świecie wódek, likierów i win wzmacnianych- zawiera informacje o tym, gdzie i jak każdy z tych napojów powstaje, o najsławniejszych markach i producentach, o rodzajach i typach alkoholi, ich składnikach, smakach, aromatach i sposobie serwowania. Przepisy na ponad 100 koktajli i napojów alkoholowych, miedzy innymi Moscow Mule, Singapore Sling, Margarita- za wskazówkami, jak prawidłowo je podawać. 100 przepisów na dania i desery, w tym tradycyjne: kaczka faszerowana po normandzku z calvadosem, dziczyzna po angielsku, czyli Game Pie z porto, i klasyczna angielska legumina Mince Pies z whisky; jak również współczesne: grzyby w alkoholowej zalewie (pijane? grzyby), płonący suflet z lodami i likierem Grand Marnier, słodkie bułeczki Jamajka z likierem Malibu. Wielobarwne zdjęcia towarzyszące przepisom ilustrują kolejne etapy przygotowania potraw.
 

 

 

 „Encyklopedia zup”  Barbara Górecka
 
Na kartach tej książki można znaleźć mnóstwo inspiracji: przepisy na lekkie chłodniki, które odświeżą podniebienie w upalny, letni dzień, gęste zupy-kremy, które niczym miękki, delikatny welur prześlizgną się po kubkach smakowych, zupy ostro przyprawione, które rozgrzeją w chłodny dzień zimowy, a także solidne, pyszne zupy, które zapewnią doskonały posiłek lunchowy. Każdy przepis na zupę składa się ze szczegółowych wskazówek, w tym wielu ilustrowanych, które pomogą pomyślnie zakończyć proces przygotowywania potrawy. Piękne, kolorowe fotografie ukazują gotowe danie.

 


 

 

 „Wino. Kurs wiedzy” Kevin Zraly
 
Legendarna już praca Kevina Zraly’ego „Wino - kurs wiedzy” jest książką inną niż wszystkie. Jest przyjaznym w użyciu kursem wiedzy winiarskiej, którego walory doceniają zarówno początkujący, jak i prawdziwi eksperci. Autor, posługując się lekkim językiem przeprowadza Czytelnika -„kursanta” od kraju do kraju, z jednego regionu do innego regionu, od producenta do producenta. Dokonuje przeglądu najważniejszych, usystematyzowanych wiadomości pozwalających uzupełnić wiedzę,... 

 


 

 

 

„Kuchnia Rosyjska” Inna Łukasik, Agnieszka Sado
 
Kuchnia rosyjska stanowi doskonałe kompendium wiedzy o dawnej i współczesnej rosyjskiej sztuce kulinarnej jednej z najbogatszych, najciekawszych i najbardziej urozmaiconych kuchni świata. Na jej wyjątkowość i oryginalność wpłynęły obyczaje i tradycje kulinarne ludów zamieszkujących olbrzymie terytorium pomiędzy Morzem Białym, Morzem Czarnym i Oceanem Spokojnym. Bogactwo surowców i produktów przyczyniło się do wielkiej różnorodności przyrządzanych potraw, zarówno w kuchni dworskiej, magnackiej i bojarskiej, jak i kuchni wiejskiej, a wpływy różnych tradycji kulinarnych np. francuskiej, niemieckiej, polskiej czy tatarskiej pozostawiły swój trwały ślad. Kuchnia rosyjska dostarczy Państwu nie tylko wspaniałych przepisów na potrawy zwykłe, ale także na wykwintne świąteczne dania, wyszukane ciasta, desery, domowe nalewki i wiele innych. Zapraszamy do spotkania z wielowiekowymi tradycjami rosyjskiego kunsztu kulinarnego i życzymy miłej lektury, a przede wszystkim smacznego!

 


 

 

 "Tajemnice kulinarne od A do Z" Maria Możdżonek
 
Książka to ułożony alfabetycznie, w formie pytań i odpowiedzi, zbiór 100 haseł kulinarnych, opatrzonych ponad pięciuset niebanalnymi przepisami na potrawy z całego świata, pozwalającymi teorię sprawdzić w praktyce.

"Tajemnice kulinarne od A do Z" to niekonwencjonalny poradnik, który powinien znaleźć się na półce każdej pani domu. Również jest to ponad 500 sprawdzonych przepisów na dania polskie, europejskie
i światowe, które zdecydowanie wzbogacą Wasz codzienny jadłospis.
 

 

 

„Pasja pokoleń. Sto lat kuchni rodziny Mannów” Bożenna Mann
 
Oprócz przepisów na dania sprzed 100 lat, przekazywanych w rodzinie Mannów z pokolenia na pokolenie, znalazły się w niej te zbierane przez sama autorkę, tworzone przez nią i modyfikowane. Autorka pokazała również dorobek kulturalny i naukowy kilku przedstawicieli Mannów: Józefa Manna - światowej sławy śpiewaka operowego, Cecylii i Tadeusza Mannów - naukowców związanych z uniwersytetem w Cambridge, Kazimierza Manna - grafika i malarza, który zdobywał złote medale na wystawach międzynarodowych, Romana Manna - scenografa, współtwórcy wielu filmów fabularnych (Kanał, Popiół i diament, Krzyżacy). Poświęciła również miejsce na zaprezentowanie dokonań malarskich Marka Manna i Katarzyny Mannówny oraz twórcy wielu programów radiowych i telewizyjnych - Wojciecha Manna.
 
opracowała:  Joanna Kurszel
Zmieniony: Piątek, 25 Marzec 2011 22:16