1. Jaja faszerowane pieczarkami
Składniki:- jaja
- pieczarki
- cebula
- margaryna
- sól, pieprz
Do dekoracji:Wykonanie:- jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, przeciąć wzdłuż na dwie połowy i wyjąć żółtka
- cebulę i pieczarki pokroić i podsmażyć na margarynie, wystudzić i zmiksować z żółtkami i przyprawami
- otrzymana masę wyciskać za pomocą zdobnika na białko w miejsce żółtka
- dekorować natka pietruszki i kawałkiem papryki
2. Rolmopsy
Składniki: - filety śledziowe
- ogórek kiszony
- papryka świeża
- cebula
- musztarda
- olej
- cukier
- ocet
- ziele angielskie
Wykonanie: - śledzie przekroić wzdłuż na połowę, posmarować musztardą, położyć kawałek ogórka, papryki, cebuli następnie ciasno zwinąć i spiąć wykałaczką
- z reszty składników oraz wody sporządzić zalewę
- zimna zalewą zalać rolmopsy
3. Śledź po staropolsku
Składniki:
- filety śledziowe
- rodzynki
- cebula
- koncentrat pomidorowy
- olej
- sól, cukier
Wykonanie:
- śledzie pokroić w kostkę
- pokrojona w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, wystudzić, wymieszać ze śledziami i pozostałymi składnikami, doprawić do smaku
4. Ryba w sosie słodko- kwaśnym
Składniki:
- filety z ryby
- mąka
- sól, pieprz
- olej
Sos: - cebula
- ananasy
- kukurydza
- pomidory
- papryka świeża
- ocet
- pieprz, sól, wegeta, cukier, papryka mielona, czosnek
- mąka ziemniaczana
Wykonanie:
- rybę pokroić na mniejsze kawałki, opruszyć pieprzem i sola oraz mąką i usmażyć
- pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę
- pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, dodać czosnek, pomidory, pokrojone w kostkę paprykę i ananasa, gotować ok. 5min
- dodać kukurydzę, przyprawy
- zagęścić mąką ziemniaczaną, wystudzić
- na półmisku ułożyć usmażoną rybę a na niej sos, udekorować
5. Ryba faszerowana
Składniki:
- filety z ryby
- cebula
- włoszczyzna
- bułka czerstwa
- jaja
- żelatyna
- margaryna
- czosnek 10g
- sól, pieprz, wegeta
Wykonanie: - cebulę, włoszczyznę i czosnek podsmażyć na margarynie
- bułki namoczyć w mleku lub wodzie, po czym dokładnie wycisnąć
- przemielić trzykrotnie rybę, warzywa i bułki
- do przemielonej masy dodać jaja, żelatynę oraz przyprawy, dokładnie wyrobić
- uformować 2-3 rolady, zawinąć w folię termiczną, zasznurować i gotować na wolnym ogniu ok. 30min
- kroić po dokładnym wystudzeniu i zastygnięciu żelatyny
6. Sałatka alpejska
Składniki:
- kasza kus-kus
- ogórek świeży
- papryka świeża
- pomidory
- cebula
- oliwki
- olej
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- ząbki czosnku
Wykonanie: - kaszę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
- warzywa pokroić w kostkę
- połączyć składniki, doprawić do smaku
7. Karczek faszerowany
Składniki: - ok. 2 kg karczku wieprzowego
- 20 dag kabanosów wieprzowych
- granulowany czosnek
- granulowana cebula
- majeranek
- sól
- pieprz
- 3 liście laurowe
- ok. 5 dag smalcu
Wykonanie:
Karczek wieprzowy opłukać i osuszyć. Zrobić w nim 1-2 otwory (np. drugą stroną drewnianej łyżki lub długim cienkim nożem). Do środka włożyć kabanosy wieprzowe. Całość związać grubą nitką. Następnie obsypać przyprawami: granulowanym czosnkiem, granulowaną cebulą, majerankiem, solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na około 60 minut. Smalec roztopić w rondlu i włożyć do niego karczek. Zrumienić z każdej strony i podać niewielką ilością wody. Do rondla dodać liście laurowe. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 2 godzin. Co jakiś czas obracać i dolewać wody. Następnie ostudzić, zdjąć nici i pokroić w plastry. 8. Szynka z pasta w galarecie
Składniki:
- 10 plastrów szynki (ok. 20 dag)
- Pasta:
- 3 jajka
- 3 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- Vegeta
- Galareta:
- 1/2 litra wody
- 1 kostka rosołowa (drobiowa)
- sól
- pieprz
- przyprawa w płynie Maggi
- 4 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać chrzan i majonez. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i Vegetą. Razem dokładnie wymieszać. Gotową pastą smarować plasterki szynki. Zwinąć i ułożyć na półmisku. Wodę zagotować dodać do niej kostkę rosołową i rozpuścić. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie Maggi. Na koniec dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Ostudzić i przelać przez sitko lub gazę. Tężejącą galaretą zalać zrolowaną szynkę. Można udekorować jajkiem, zielonym groszkiem lub koperkiem. Włożyć do lodówki na około 3 godziny.
9. Łopatka wieprzowa w cytrynowo-miodowej marynacie
Składniki:
- ok. 1 kg łopatki wieprzowej
- Miodowa marynata:
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki musztardy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i związać nitką (jeśli jest taka potrzeba). Wycisnąć sok z cytryny i dodać do niego płynny miód, oliwę z oliwek, musztardę, ostrą paprykę w proszku i sól. Razem dokładnie wymieszać i powstałą cytrynowo-miodową marynatą polać mięso. Włożyć do lodówki na 24 godziny.
Następnie łopatkę w marynacie położyć na małym ogniu i piec pod przykryciem około 70 minut. Podczas pieczenia mięso należy obracać, bo w tej marynacie może się przypalić (w trakcie pieczenia mięso można podlać wodą). Po upieczeniu wyjąć z marynaty, ostudzić, zdjąć nitkę i pokroić w plastry.
10. Pieczeń z boczku
Składniki: - 2 kg świeżego boczku (chudego)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki wegety
- 1 szklanka mleka
- zielona pietruszka
- sól
- pieprz
Wykonanie: Boczek zemleć w maszynce. Czosnek obrać, zmiażdżyć, dodać do niego Vegetę i razem rozetrzeć widelcem. Do zmielonego boczku dodać czosnek z Vegetą, wlać mleko, dodać pokrojoną zieloną pietruszkę, sól i pieprz. Razem wyrobić na jednolitą masę. Aluminiową folię rozłożyć na stole i wyłożyć masę z boczku (na błyszczącą stronę). Z masy uformować roladę (taką długą jak forma keksowa). Zwinąć szczelnie folią aluminiową i delikatnie przełożyć do formy keksowej (o wymiarach 11 na 36 cm). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 90 minut w temperaturze 170-180 °C. Następnie pieczeń z boczku ostudzić, wyjąć z folii i kroić w plastry. 11. Plastry schabu zapiekane z porem i marchewką
Składniki:
- 2 plastry schabu (2x12 dag)
- sól
- pieprz
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- por (ok. 5 dag)
- 2 łyżki majonezu
- granulowany czosnek
- marchew (ok. 5 dag)
Wykonanie:
Plastry schabu opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i delikatnie zrumienić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dowolną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a na tym położyć plastry schabu. Por opłukać i pokroić w plasterki. Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na każdym zrumienionym plastrze schabu rozsmarować 1 łyżkę pikantnego ketchupu, na nim położyć plasterki pora, delikatnie rozsmarować 1 łyżkę majonezu, posypać granulowanym czosnkiem i na wierzch położyć startą marchew. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170 °C.
12. Sałatka z jajek i brokułu
Składniki: - 2 jajka
- pół brokułu
- kilka kromek bułki wrocławskiej
- pół szklanki jogurtu
- ząbek czosnku (albo nawet mniej)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo. Brokuły podziel na różyczki, wrzuć do wrzątku i gotuj 2-3 minuty. Jeśli używasz mrożonych gotuj trochę dłużej. Kiedy będą al dente (ugotowane, ale jeszcze lekko twardawe) odcedź. W tym czasie pokrój kromki w kostkę i podpiecz kilka minut w piekarniku. W kubku wymieszaj jogurt, posiekany czosnek, sól i pieprz. Na talerzu ułóż brokuły i ćwiartki jajek. Dookoła rozłóż grzanki. Polej sosem.
13. Sałatka z ananasem i selerem
Składniki: - 5 jajek ugotowanych na twardo
- puszka ananasa w kawałkach
- 200 g szynki
- słoik selera konserwowego
- puszka kukurydzy
- 2 duże jabłka
- 1 por
- majonez
- sól i pieprz
Wykonanie:
Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jabłka i szynkę pokroić w kostkę, por w cieniutkie półkrążki. Ananasa, seler i kukurydzę osączyć z zalewy. Seler pokroić.
Wszystkie składniki połączyć z majonezem (ilość wg uznania), doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki do przegryzienia. 14. Sałatka z brokułami i pomidorami
Składniki:
- 1 mały brokuł
- 3 pomidory
- 3 jaja
- 250 g jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- łyżka świeżych posiekanych ziół
- sól, pieprz
Wykonanie: Brokuły gotować w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut. Odsączyć i wystudzić. Jaja ugotować na twardo, soląc lekko wodę. Pomidory i jaj po obraniu ze skorupek pokroić w ósemki. na półmisku ułożyć różyczki brokułów, pomidory i jaja. Lekko posolić. Z jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz ziół i przypraw przygotować sos, którym tuż przed podaniem polać sałatkę.
15. Ryba po grecku
Składniki:
- 1 spora ryba (pstrąg karp 1 kg dorsza)
- 2 cebule
- 10 marchewek
- koncentrat pomidorowy
- olej
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki bulionu wołowego
Wykonanie:
Oczyść ryby, odfiletuj, usuń ości. Filety pokrój na średniej wielkości kawałki, posól je i przypraw pieprzem, a następnie opanieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju (uwaga: olej nie powinien być zbyt gorący). Pokrój cebule w kostkę, przesmaż w rondlu na 1-2 łyżkach oleju. Dodaj starte na grubej tarce marchewki, duś do miękkości, podlewając od czasu do czasu łyżką bulionu, a w razie potrzeby olejem. Dodaj 1-2 spore łyżki koncentratu pomidorowego, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na półmisku ułóż kilka kawałków ryb, przykryj częścią sosu warzywnego. Potem znowu ułóż ryby i sos, i tak dalej, aż skończą się składniki. Wstaw na całą noc do lodówki. Podawaj na zimno z pieczywem.
16. Jaja po szkocku
Składniki:
- 10 jajek
- 1 cebula
- 50 dag mięsa mielonego
- 10 dag tartej bułki
- sól
- biały pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- 3-4 łyżki mąki do panierowania
- tłuszcz do głębokiego smażenia
Wykonanie: Ugotuj na twardo 8 jajek. Obierz i posiekaj cebulę, wymieszaj z mięsem, 3 łyżkami tartej bułki i 1 jajkiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i musztardą. Jajka obierz, ostudź i oklej masą mięsną. Przygotowane jajka panieruj najpierw w mące, następnie w ostatnim roztrzepanym jajku. Na koniec otocz je w tartej bułce. Rozgrzej tłuszcz we frytkownicy. Gdy osiągnie 180°C, ostrożnie wkładaj jajka i smaż na złoty kolor (po 6-8 minut). Osącz na papierowym ręczniku i ostudź. Podawaj z sałatką z porów lub selera.
17. Pasztet z królika
Składniki: - przód i podroby z królika
- 30 dag boczku lub podgardla wieprzowego
- 2-3 suszone prawdziwki
- 7 dag cebuli
- 2 liście laurowe
- 5-7 ziaren pieprzu
- 20 dag wątroby wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło
- tarta bułka
Wykonanie: Włóż do garnka przód i podroby z królika oraz boczek lub podgardle. Dodaj grzyby, cebulę, listki laurowe i pieprz, wlej trochę wody i duś pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj wątróbkę i duś jeszcze przez chwilkę. Ostudź, a następnie oddziel mięso od kości. W wywarze namocz bułki i odciśnij je. Mięso, boczek, wątróbkę i bułki przepuść (co najmniej 2 razy) przez maszynkę do mięsa. Przypraw do smaku, dodaj olej i jajka. Wyrób masę, przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piecz godzinę w temp. 180°C. Upieczony pasztet zalej wytopionym tłuszczem, przestudź i wstaw do lodówki
18. Roladki z wędzonego boczku ze śliwką
Składniki: - boczek wędzony w plasterkach
- suszone śliwki
Wykonanie: Śliwki owijać plasterkami boczku, nabijać wykałaczką. Piec w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, lub przesmażać kilka minut na patelni.
19. Rożki szynkowe z sałatką
Składniki:
- 20 okrągłych plastrów szynki gotowanej śr. ok. 12-15cm (może być wieprzowa albo drobiowa)
- 10 dkg sera żółtego w kawałku
- 2-3 ogórki konserwowe
- 1 marchewka
- 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej
- kawałek pora ok. 8-10cm
- 3 łyżki gęstego majonezu
- 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- do smaku: sól
- pieprz mielony
- do przybrania: kilka liści sałaty gałązki natki pomidorki koktajlowe
Wykonanie: Marchewkę oskrobać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do niewielkiej ilości wrzątku, gotować ok. 3min.. Kiedy będzie miękka dodać pokrojonego w cienkie półplasterki pora, już nie gotować tylko po kilku sekundach odcedzić, ostudzić. Ogórki i ser pokroić w drobną kostkę, kukurydzę osączyć. Wszystkie warzywa i ser wsypać do miseczki, dodać majonez, musztardę, zieleninę i doprawić do smaku. Plasterki szynki zwijać w rożki i małą łyżeczką nakładać w nie sałatkę. Ja ich nie spinałam, ale jeśli boicie się, że się rozpadną to można spiąć dekoracyjnymi szpadkami. Gotowe rożki układać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i ozdobić listkami natki oraz pomidorkami koktajlowymi. Przed podaniem schłodzić. Jeśli plastry szynki są bardzo duże można je przeciąć na pół i z tych połówek zwijać mniejsze rożki.
20. Zraziki zawijane
Składniki:
- 8 plastrów wołowiny z udźca
- 2 średnie ogórki kiszone
- 8 plasterków wędzonego boczku
- 2-3 cebule białe
- 0,5 cebuli czerwonej
- 4 łyżki musztardy Dijon
- 3-4 łyżki mąki
- 3 łyżki masła klarowanego
- do smaku: sól, pieprz ziołowy
Wykonanie: Mięso rozbić tłuczkiem na dość cienkie płaty - najlepiej przez folię spożywczą, nie będzie pryskać i nie porozrywa się. Oprószamy je z obu stron pieprzem ziołowym. Cebule obieramy, białą kroimy w drobną kostkę a czerwoną w cienkie piórka. Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Każdy płat mięsa smarujemy 1 łyżeczką musztardy (tylko z jednej strony, od środka), na to układamy plasterek boczku, ćwiartkę ogórka i kilka piórek cebulki. Zwijamy dość ciasno i spinamy szpadką albo wykałaczką, albo związujemy nitką. Gdy wszystkie roladki są już gotowe, obtaczamy je lekko w mące i obsmażamy na mocno rozgrzanej na patelni 1 łyżce masła, zrumienione przekładamy do rondla. Na tę samą patelnię dodajemy pozostałe masło i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, podsmażamy aż zacznie się złocić. Wtedy zalewamy 2 szkl. wody, zagotowujemy mieszając i całość przelewamy do mięsa. Dusimy na malutkim ogniu ok. 1.5-2 godziny aż mięso będzie miękkie. Podajemy z kluskami śląskimi, kopytkami albo kaszą. Pamiętajmy aby przed podaniem usunąć nitkę albo szpadki.
|