Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Działania praktyczne Drukuj Email
Niedziela, 13 Marzec 2011 19:25
Informacja o działaniach podjętych w ramach projektu
„Dobry zawód – pewna przyszłość,
program rozwojowy szkolnictwa zawodowego w Białymstoku”

1. Zajęcia wyrównawcze z matematyki – zrealizowane w XII – I 2011 r. w wymiarze 15 h. Uczestniczyło w nich 10 uczniów z kl. I za, I zb, II zd, II ze.

2. Branżowe praktyki zawodowe u pracodawców rozpoczęły się w czasie ferii zimowych i trwają do dzisiaj. Biorą w nich udział uczniowie kl. I za, I zb, II ze. Młodzież odbywa praktyki na terenie Białegostoku w 3 zakładach gastronomicznych:
  • I. Hotelu „Podlasie”
  • II. Restauracji „Mistrz i Małgorzata”
  • III. Salach Bankietowych „Santana”.
 
Każdy z uczniów powinien zrealizować 60 h praktyk (10 dni po 6 h). Po ich zakończeniu otrzyma zaświadczenie, potwierdzające uzyskanie nowej wiedzy i umiejętności zawodowych zgodnie z opracowanym programem praktyk. Praktykę zrealizowało już 6 uczniów.

3. Zajęcia z psychologiem (30 godzinne) – bierze w nich udział 10 uczniów z klasy I za i I zb. Tematyka spotkań obejmuje między innymi zagadnienia, dotyczące: budowania więzi, pozytywnego myślenia, poczucia własnej wartości, asertywnych zachowań, komunikacji interpersonalnej, rozwiązywania konfliktów.

4. 25 marca 2011 r. uczniowie wyjadą na Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EUROGASTRO do Warszawy.

5. Wkrótce rozpoczną się 36 – godzinne zajęcia z warsztatów rozwoju osobistego i poruszania się po otwartym rynku pracy. Zajęcia będą realizowane w 3 blokach tematycznych:
  • I. moduł 12 h poprowadzi doradca zawodowy,
  • II. moduł 12 h – psycholog,
  • III. moduł 12 h – wizażystka /kosmetyczka.

6. Również będą realizowane kursy kwalifikacyjne:
  • I. HACCP.
  • II. Carving.
  • III. Sporządzanie elementów dekoracyjnych z czekolady.
  • IV. Sporządzanie elementów dekoracyjnych z karmelu.
  • V. Organizacja przyjęć typu zasiadanego, po angielsku i mieszanych.

7. Ponadto w projekcie oprócz szkoleń i kursów przywdzianych dla uczniów są działania skierowane do nauczycieli ZSG.
 
Wicedyrektor Jolanta Żurawska – szkolny koordynator projektu
Zmieniony: Niedziela, 13 Marzec 2011 19:30