Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Domówka ;-) Drukuj Email
Wtorek, 01 Luty 2011 23:35
Domówka - czyli jak zrobić żeby się nie narobić ?
Mamy już karnawał, a w tym roku bardzo długi. Dużo osób będzie robić domówki
i pewnie wszyscy się zastanawiają jak to zorganizować, żeby było tanio i dało się najeść.

Poproście każdego z gości, żeby przyniósł coś ze sobą sałatkę, kanapki, koreczki itp.
Jeśli nie macie pomysłu na dobrą, smaczną i prostą potrawę my wam pomożemy :-)


Kolorowe kanapki:


Potrzebne surowce:

  • chleb
  • wędlina
  • ser żółty
  • papryka
  • ogórek
  • masło
  • majonez
  • keczup
  • szczypiorek

 Posmaruj kromkę chleba masłem reszta to twoja wyobraźnia :)

Mała ciekawostka jeśli chcecie zachować Wit. C w pomidorku
nie łączcie go z ogórkiem ponieważ zawarte w nim kwasy zniszczą Wit. C!



Sałatka z tuńczykiem
 

Potrzebne surowce:

  • 2 torebki ryżu
  • 1 puszka groszku
  • 3 pomidory
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • oliwa z oliwek
Ryż ugotować. Groszek i tuńczyka odsączyć z soku. Pomidory pokroić w cząstki. Wszystko wrzucamy do miski. Bierzemy szklankę i wlewamy do niej oliwę mniej niż połowę szklanki doprawiamy z solą i pieprzem zalewamy nią sałatkę i mieszamy.
 

Koreczki

Potrzebne surowce:

  • 1 opakowanie sera żółtego
  • mały słoik oliwek zielonych
  • 1 papryka czerwona
  • kilka plasterków wędliny (jaką lubisz)
  • kilka rzodkiewek
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • i co tam jeszcze lubisz ... :)
Weź wykałaczki reszta to już twój pomysł i zabawa smakiem :)

Żeby było ciekawiej możesz wziąć jakieś duże warzywo albo owoc wybijaj
w to koreczki i twórz własną kompozycje :)



Serowe paluszki

Potrzebne surowce:

  • 600g francuskiego ciasta
  • 100g sera żółtego
  • przyprawa - papryka czerwona (słodka lub pikantna)
  • jedno jajko

Rozmrozić ciasto, troszkę rozwałkować. Paprykę wymieszać ze starkowanym serem. Jajko roztrzepać posmarować nim ciasto( bardzo cienka warstwa). posypać wcześniej przygotowanym serem, delikatnie docisnąć. Wyciąć pasy ok. 1,5 cm na ok. 10 cm skręcić je spiralnie i układać na blasze co 4cm. Piec na złoty kolor w temp. 230*C.




Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
 


Potrzebne surowce:

  • 250g makaronu gnocchi (lub innego, np. penne)
  • 1/2 brokuła
  • 1 pierś z kurczaka
  • 5-6 pieczarek
  • mozarella
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente. Pierś z kurczaka obsyp solą, pieprzem i czosnkiem, pokrój na kawałki. Na patelni podsmaż cebulkę, dodaj pokrojone pieczarki. Gotowe zdejmij, a na patelnię wrzuć kawałki kurczaka. Podsmaż. W osolonej lekko wodzie ugotuj różyczki brokuła. Połącz składniki: makaron, cebulkę z pieczarkami i kawałki piersi kurczaka w jednym naczyniu. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem. Przygotuj sos beszamelowy: w małym garnku rozpuść masło, podsmaż na nim mąkę, a następnie wlej mleko. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu, aby rozdrobnić ewentualne grudki (najlepiej jest robić to trzepaczką lub rózgą do ubijania).
Sosem polej składniki zapiekanki, obłóż plasterkami mozarelli. Zapiekaj 10-15 min. w temp. 180 st. aż ser się rozpuści.
 
 

A teraz coś na słodko!


 

Galaretki cytrusowe

Potrzebne surowce:

  • 4 grejpfruty
  • torebka galaretki wiśniowej i pomarańczowa
  • 16 wisienek koktajlowych
Galaretki przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu (tylko dać mniej wody). Ostudzić galaretkę,. W trakcie chłodzenia umyj grejpfruty przekrój na połowy. Ostrym nożykiem wyciąć miąższ i część białej skórki. Do grejpfrutowych miseczek wlać galaretki do 4 pomarańczowe do reszty czerwoną. Wstawić do lodówki Gdy galaretka zacznie tężeć do miseczek włożyć po 2 wisienki koktajlowe. Przed podaniem połówki miseczek przeciąć jeszcze na pół ostrym nożem, ładnie ułożyć na półmisku. 



Muffinki czekoladowe
 

Potrzebne surowce (na 12 ciasteczek):

  • 1 czekolada
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao [osobiście bardziej polecam budyniu czekoladowego]
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • Można dodać 2 łyżki kokosu.
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • kropla aromatu waniliowego

Najpierw kruszymy czekoladę na pył. Później układamy do robota kuchennego [chyba że ktoś nie posiada to operację trzeba przeprowadzić w misce i mieszać mikserem] składniki suche i dla pulchności mieszamy je razem z rozdrobnioną czekoladą również na pył. Następnie po wymieszaniu składników mokrych łączymy je z suchymi i miksujemy ponownie. Układamy na brytfance przeznaczonej specjalnie dla muffinek [można zakupić w Ikei] papilotki. Przed zaczęciem operacji, czyli robienia masy muffinkowej powinniśmy grzać piekarnik przez cały czas naszej pracy w koło 180 stopniach. Gdy rozlejemy już masę do papilotek układamy muffinki do piekarnika na około 20/25 minut.
 
Życzę miłego gotowania!

Kiss D.

Zmieniony: Środa, 02 Luty 2011 00:12