Z kolei, witaminy rozpuszczalne w wodzie nie są magazynowane w organizmie. Są szybko wydalane z organizmu. Źródłem witamin dla człowieka jest najczęściej żywność, leki pochodzenia naturalnego, ale także sztucznie syntetyzowane witaminy.
Witamina B1 - tiamina (witamina nastroju)
Rola: - uczestniczy w metabolizmie węglowodanów,
- wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego,
- wchodzi w skład DNA i RNA,
- reguluje wzrost organizmu,
- poprawia nastrój,
Skutki niedoboru: - zaburzenia w procesie trawienia węglowodanów,
- nerwobóle, skurcze mięśni, obrzęki kończyn,
- brak koncentracji i zaburzenia pamięci,
- całkowity brak (awitaminoza) witaminy B1 w organizmie powoduje chorobę Beri beri,
Źródło: - drożdże,
- chleb graham, razowy (pełnoziarnisty),
- mięso i podroby,
- ryby (makrela),
- owoce i warzywa.
Witamina B2 - ryboflawina (witamina wzrokowa)
Rola: - zdrowa skóra, włosy i paznokcie,
- zapobiega stanom zapalnym na języku,
- wpływa na pracę w funkcjonowaniu narządu wzroku,
- zapobiega powstawaniu zajadów(pękanie kącików warg),
Skutki niedoboru: - zaburzenie widzenia,
- zapalenia skóry i błon śluzowych.
- powstawanie zajadów,
Źródło:- drożdże,
- mleko i jego przetwory,
- ryby, grzyby, jaja,
- migdały, orzechy włoskie,
- pełnoziarniste pieczywo,
- mięso wołowe i wieprzowe.
Witamina B6 - pirydoksyna Rola: - podnosi odporność immunologiczną organizmu,
- uczestniczy w metabolizmie białek i tłuszczów,
- ma wpływ na wytwarzanie hemoglobiny,
- wpływa na układ nerwowy,
Skutki niedoboru: - apatia, bezsenność,
- napady drgawek, nadwrażliwość,
- niedokrwistość,
- spadek odporności,
- stany zapalne skóry,
Źródło: - wątróbka, mięso, drób,
- banany, awokado,
- ziarna soi,
- drożdże, ryby, jaja,
- mleko i jego przetwory.
Witamina B12 - kabalanina (witamina przeciwanemiczna)
Rola: - bierze udział w przemianie kwasu foliowego,
- bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek,
- wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego,
- wpływa na układ kostny,
Skutki niedoboru: - zmniejszenie wytwarzania czerwonych
- krwinek - co prowadzi do anemii,
- zaburzenia w układnie nerwowym
- (depresja, jąkanie się, zaburzenia emocjonalne),
- zapalenie błony śluzowej,
Źródło: - owoce morza, ryby, skorupiaki,
- jaja, mleko i jego przetwory,
- podroby(wątroba, serca, nerki).
Witamina H - biotyna
Rola: - współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów,-współdziała z witaminą K w wytwarzaniu protrombiny,
- wzmacnia odporność,
- wpływa na stan skóry i włosów
Skutki niedoboru: - osłabienie,
- spadek odporności,
- apatia,
- wypadanie włosów,
- problemy z krążeniem krwi,
- przesuszona skóra,
Źródło: - bakalie i warzywa-ryby,
- grzyby,
- mąka sojowa,
- żółtka jaj.
Witamina PP (B3) - niacyna (witamina przeciwalergiczna) Rola:
- uczestniczy w przemianach składników odżywczych i alkoholu,
- wpływa na układ nerwowy,
- wpływa na stan i funkcjonowanie skóry,
Skutki niedoboru: - szorstkość i zaczerwienienie skóry tzw. pelagra,
- zaburzenia ze strony układu nerwowego,
- agresywne zachowanie,
- depresja,
Źródło: - podroby, chude mięso,-ryby i nabiał,
- bakalie,
- produkty zbożowe pełnoziarniste.
Witamina B5 - kwas pantotenowy
Rola:
- składnik hormonów sterydowych,-uczestniczy w metabolizmie tłuszczów,
- zapobiega przemęczeniu,
- wpływa na prawidłowy wzrost,
Skutki niedoboru: - zmęczenie i osłabienie,
- trudności z nauką,
- nadmierna drażliwość,
- mrowienie oraz łysienie,
- kłopoty ze wzrokiem,
Źródło: - mięso (wątróbka) i ryby,-grzyby,
- mleko i jego przetwory,
- żółtka jaj,
- otręby pszenicy i pestki słonecznika.
Witamina B9 - kwas foliowy
Rola: - uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek,
- bierze udział w metabolizmie węglowodanów,
- decyduje o samopoczuciu psychicznym,
- zapobiega wadom płodu,
- czynnik antyalergiczny,
Skutki niedoboru: - zaburzenia w układzie nerwowym,
- wada dewy nerwowej płodu(bezmózgowie),
- osłabienie wchłaniania składników odżywczych,
- niedokrwistość,
- stany lekowe,
Źródło: - awokado,
- wątróbka i mięso,
- jaja,
- mleko i jego przetwory.
Witamina C - kwas askorbinowy
Rola:
- właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne,
- przyśpiesza procesy gojenia się ran i zrastania kości,
- jest przeciwutleniaczem,
- ułatwia przyswajanie żelaza,
- podnosi odporność,
- łagodzi bóle i ułatwia zasypianie,
Skutki niedoboru: - szkorbut - obrzęk dziąseł, krwawienie oraz wypadanie zębów,
- apatia, zmęczenie, brak
- apetytu, bóle mięśniowe,
- osłabienie naczyń krwionośnych,
- spadek odporności,
Źródło:
- czarna porzeczka,
- truskawki, poziomki, kiwi,
- cytryna i pomarańcze,
- papryka, brukselka, kalafior, pomidor,
- koper i natka pietruszki,
- rzepa i ziemniaki.
Ilość produktu /jednego z wymienionych/ pokrywającego dzienne zapotrzebowanie na witaminy Witamina A - 5 szklanek mleka
- 50 g wątroby,
- 200 g nerek wołowych,
- puszka wędzonej makreli,
- 200g ziemniaków.
Witamina D - 50 g sardynek lub makreli,
- 100 g Świerzych śledzi,
- 4 szklanki mleka tłustego.
Witamina E - ¼ szklanki oleju z oliwek lub słonecznikowego, sojowego,
- 1 szklanka kiełków pszennych.
Witamina K - 2 owoce kiwi,
- 1 awokado,
- 100 g otrębów pszennych.
Witamina B1 - 150 g łopatki wieprzowej,
- 200 g kaszy gryczanej,
- 100 g drożdży spożywczych.
Witamina B2 - 4 szklanki mleka,
- 400g kapusty kwaszonej,
- 100 g wątróbki drobiowej.
Witamina B6 - ½ kurczaka,
- 2 owoce awokado,
- 4 banany,
- 20 orzechów włoskich.
Witamina B12 - 3 szklanki jogurtu,
- 100 g tuńczyka wędzonego,
- 200 g halibuta,
- 100g serc drobiowych.
Witamina PP (B3) - 150 g wątroby wołowej,
- 150 g piersi indyka,
- 200 g boczników.
Witamina B5 - 50 g śledzi,
- 200 g wątroby wołowej,
- 200 g boczniaków.
Kwas foliowy - 2,5 szklanki gotowanego szpinaku lub buraków,
- 50 g wątroby wołowej,
- 3 owoce awokado.
Witamina H - 100 g wątroby lub nerek wołowych
Witamina C - 2 pomarańcze,
- 3 cytryny,
- 1 szklanka truskawek,
- 1 szklanka soku pomarańczowego.
|