Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Witaminy - cz.2 Drukuj Email
Piątek, 14 Styczeń 2011 21:43
Z kolei, witaminy rozpuszczalne w wodzie nie są magazynowane w organizmie. Są szybko wydalane z organizmu. Źródłem witamin dla człowieka jest najczęściej żywność, leki pochodzenia naturalnego, ale także sztucznie syntetyzowane witaminy.

Witamina B1 - tiamina (witamina nastroju)


Rola:

  • uczestniczy w metabolizmie węglowodanów,  
  • wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego,
  • wchodzi w skład DNA i RNA,
  • reguluje wzrost organizmu,
  • poprawia nastrój,

Skutki niedoboru:

  • zaburzenia w procesie trawienia węglowodanów,
  • nerwobóle, skurcze mięśni, obrzęki kończyn,
  • brak koncentracji i zaburzenia pamięci,
  • całkowity brak (awitaminoza)  witaminy B1 w organizmie powoduje chorobę Beri beri,

 

 

Źródło:

  • drożdże,
  • chleb graham, razowy (pełnoziarnisty),
  • mięso i podroby,
  • ryby (makrela),
  • owoce i warzywa.
Witamina B2 - ryboflawina (witamina wzrokowa)

Rola:

  • zdrowa skóra, włosy i paznokcie,
  • zapobiega stanom zapalnym na języku,
  • wpływa na pracę w funkcjonowaniu narządu wzroku,
  • zapobiega powstawaniu zajadów(pękanie kącików warg),

Skutki niedoboru:

  • zaburzenie widzenia,
  • zapalenia skóry i błon śluzowych.
  • powstawanie zajadów,

 

 
 
Źródło:
  • drożdże,
  • mleko i jego przetwory,
  • ryby, grzyby, jaja,
  • migdały, orzechy włoskie,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • mięso wołowe i wieprzowe.
Witamina B6 - pirydoksyna
 

Rola:

  • podnosi odporność immunologiczną organizmu,
  • uczestniczy w metabolizmie białek i tłuszczów,
  • ma wpływ na wytwarzanie hemoglobiny,
  • wpływa na układ nerwowy,

Skutki niedoboru:

  • apatia, bezsenność,
  • napady drgawek, nadwrażliwość,
  • niedokrwistość,
  • spadek odporności,
  • stany zapalne skóry,

Źródło:

  • wątróbka, mięso, drób,
  • banany, awokado,
  • ziarna soi,
  • drożdże, ryby, jaja,
  • mleko i jego przetwory.

Witamina B12 - kabalanina (witamina przeciwanemiczna)

Rola:

  • bierze udział w przemianie kwasu foliowego,
  • bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek,
  • wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego,
  • wpływa na układ kostny,

Skutki niedoboru:

  • zmniejszenie wytwarzania czerwonych
  • krwinek - co prowadzi do anemii,
  • zaburzenia w układnie nerwowym
  • (depresja, jąkanie się, zaburzenia emocjonalne),
  • zapalenie błony śluzowej,

Źródło:

  • owoce morza, ryby, skorupiaki,
  • jaja, mleko i jego przetwory,
  • podroby(wątroba, serca, nerki).

Witamina H - biotyna

Rola:

  • współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów,-współdziała z witaminą K w wytwarzaniu protrombiny,
  • wzmacnia odporność,
  • wpływa na stan skóry i włosów

Skutki niedoboru:

  • osłabienie,
  • spadek odporności,
  • apatia,
  • wypadanie włosów,
  • problemy z krążeniem krwi,
  • przesuszona skóra,
 

Źródło:

  • bakalie i warzywa-ryby,
  • grzyby,
  • mąka sojowa,
  • żółtka jaj.

Witamina PP (B3) - niacyna (witamina przeciwalergiczna)
 


Rola:

  • uczestniczy w przemianach składników odżywczych i alkoholu,
  • wpływa na układ nerwowy,
  • wpływa na stan i funkcjonowanie skóry,

Skutki niedoboru:

  • szorstkość i zaczerwienienie skóry tzw. pelagra,
  • zaburzenia ze strony układu nerwowego,
  • agresywne zachowanie,
  • depresja,
 

Źródło:

  • podroby, chude mięso,-ryby i nabiał,
  • bakalie,
  • produkty zbożowe pełnoziarniste.

Witamina B5 - kwas pantotenowy
 


Rola:

  • składnik hormonów sterydowych,-uczestniczy w metabolizmie tłuszczów,
  • zapobiega przemęczeniu,
  • wpływa na prawidłowy wzrost,

Skutki niedoboru:

  • zmęczenie i osłabienie,
  • trudności z nauką,
  • nadmierna drażliwość,
  • mrowienie oraz łysienie,
  • kłopoty ze wzrokiem,
 

Źródło:

  • mięso (wątróbka) i ryby,-grzyby,
  • mleko i jego przetwory,
  • żółtka jaj,
  • otręby pszenicy i pestki słonecznika.

Witamina B9 - kwas foliowy
 

Rola:

  • uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek,
  • bierze udział w metabolizmie węglowodanów,
  • decyduje o samopoczuciu psychicznym,
  • zapobiega wadom płodu,
  • czynnik antyalergiczny,

Skutki niedoboru:

  • zaburzenia w układzie nerwowym,
  • wada dewy nerwowej płodu(bezmózgowie),
  • osłabienie wchłaniania składników odżywczych,
  • niedokrwistość,
  • stany lekowe,
 

Źródło:

  • awokado,
  • wątróbka i mięso,
  • jaja,
  • mleko i jego przetwory.

Witamina C - kwas askorbinowy
 


Rola:

  • właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne,         
  • przyśpiesza procesy gojenia się ran i zrastania kości,
  • jest przeciwutleniaczem,
  • ułatwia przyswajanie żelaza,
  • podnosi odporność,
  • łagodzi bóle i ułatwia zasypianie,

Skutki niedoboru:

  • szkorbut - obrzęk dziąseł, krwawienie oraz wypadanie zębów,
  • apatia, zmęczenie, brak
  • apetytu, bóle mięśniowe,
  • osłabienie naczyń krwionośnych,
  • spadek odporności,

 

 


Źródło:

 

  • czarna porzeczka,
  • truskawki, poziomki, kiwi,        
  • cytryna i pomarańcze,
  • papryka, brukselka, kalafior, pomidor,
  • koper i natka pietruszki,
  • rzepa i ziemniaki.


Ilość produktu /jednego z wymienionych/

pokrywającego dzienne zapotrzebowanie na witaminy


Witamina A
  • 5 szklanek mleka
  • 50 g wątroby,
  • 200 g nerek wołowych,
  • puszka wędzonej makreli,
  • 200g ziemniaków.

Witamina D

  • 50 g sardynek lub makreli,
  • 100 g Świerzych śledzi,
  • 4 szklanki mleka tłustego.

Witamina E

  • ¼ szklanki oleju z oliwek lub słonecznikowego, sojowego,
  • 1 szklanka kiełków pszennych.

Witamina K

  • 2 owoce kiwi,
  • 1 awokado,
  • 100 g otrębów pszennych.

Witamina B1

  • 150 g łopatki wieprzowej,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 100 g drożdży spożywczych.

Witamina B2

  • 4 szklanki mleka,
  • 400g kapusty kwaszonej,
  • 100 g wątróbki drobiowej.

Witamina B6

  • ½ kurczaka,
  • 2 owoce awokado,
  • 4 banany,
  • 20 orzechów włoskich.

Witamina B12

  • 3 szklanki jogurtu,
  • 100 g tuńczyka wędzonego,
  • 200 g halibuta,
  • 100g serc drobiowych.

Witamina PP (B3)

  • 150 g wątroby wołowej,
  • 150 g piersi indyka,
  • 200 g boczników.

Witamina B5

  • 50 g śledzi,
  • 200 g wątroby wołowej,
  • 200 g boczniaków.

Kwas foliowy

  • 2,5 szklanki gotowanego szpinaku lub buraków,
  • 50 g wątroby wołowej,
  • 3 owoce awokado.

Witamina H

  • 100 g wątroby  lub nerek wołowych

Witamina C

  • 2 pomarańcze,
  • 3 cytryny,
  • 1 szklanka truskawek,
  • 1 szklanka soku pomarańczowego.

 

Zmieniony: Niedziela, 16 Styczeń 2011 12:42