Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Witaminy – takie małe a tak dużo znaczą! Drukuj Email
Środa, 12 Styczeń 2011 23:50
Witaminy są to związki organiczne, odmienne od białek, węglowodanów, czy tłuszczy, które nie są wytwarzane przez organizm, a jednak niezbędne do prawidłowego wzrostu, przemian i napraw.
 
Witaminy nie są trawione, a bezpośrednio wchłaniane do krwiobiegu.
 
Opisano 13 witamin, które zostały podzielone na dwie podstawowe grupy, rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie.
 
Teoretycznie uważa się, że zdrowy, dorosły człowiek odpowiednio odżywiający się nie potrzebuje podawania preparatów witaminowych. Wystarcza tylko odpowiednia dieta. Niestety w niektórych przypadkach może dojść do niedoborów witamin w organizmie. Wtedy konieczne jest podawanie preparatów, czy leków witaminowych. Przyczynami tych przypadków jest najczęściej: nieodpowiednio zestawiona dieta, nadmierna obróbka termiczna żywności, stosowanie leków z grupy sulfonamidów i antybiotyków, przyjmowanie środków antykoncepcyjnych, palenie papierosów lub nadużywanie alkoholu.
 
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, do których zalicza się A, D, E, K,  są wchłaniane z przewodu pokarmowego tylko w obecności kwasów żółciowych i tłuszczów i mogą być magazynowane w wątrobie i tkance tłuszczowej. Mega dawki tych witamin mogą spowodować uszkodzenie wątroby.
 
Witamina A  - beta karoten
 

Rola:

  • reguluje wzrost i regeneracje,
  • wpływa na proces widzenia,
  • poprawia odporność,
  • jest przeciwutleniaczem,
  • ma właściwości przeciwnowotworowe,

Skutki niedoboru:

  • kurza ślepota, utrata wzroku,
  • zahamowanie wzrostu - szczególnie u dzieci,
  • kruche, łamliwe paznokcie,
  • podatność na infekcje,
  • suche, łamliwe włosy i skóra,
  • brak apetytu,
  • podatność na nowotwory,
 
Źródło:
  • produkty zwierzęce (mięso, ryby, mleko i przetwory mleczne, tran)
  • żółte, zielone i pomarańczowe owoce  i warzywa (brzoskwinie, śliwki, pomarańcze, banany i marchew, sałata, pomidory, zielony groszek, brokuł, papryka).
 
Witamina D - kalcyferol

 

 

Rola:
  • ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu oraz innych witamin,
  • wpływa na budowę kości oraz zębów,
  • ułatwia działanie systemu nerwowego i mięśniowego,
  • reguluje wydzielanie insuliny,

 Skutki niedoboru:

  • słabe kości,
  • stan zapalny skóry,
  • osłabienie odporności,
 
 

Źródło:

  • tran i oleje ryb(makrela i sardynki),
  • wątroba, żółtko jaj, mleko i jego przetwory,
  • powstaje w skórze pod wpływem słońca.
 
Witamina E - tokoferol (witamina młodości, witamina płodności)
 

Rola:

  • jest głównym "ochroniarzem" naszego organizmu,   fot.9
  • hamuje procesy starzenia się,
  • łagodzi zmęczenie i skurcze łydek,
  • zabezpiecza przed poronieniem i wpływa na procesy zapłodnienia,
  • zapobiega miażdżycy i nowotworom,
  • buduje naczynia krwionośne,
  • jest przeciwutleniaczem,

Skutki niedoboru:

  • trudności z zapłodnieniem,
  • bezpłodność,
  • gorsza jakość oraz szybsze starzenie się skóry,
  • zaburzenia neurologiczne,
  • osłabienie zdolności do koncentracji,
  • skłonności do nowotworów,


Źródło:

  • olej z kiełków pszenicy oraz całe ziarna,
  • zielone warzywa liściaste (szpinak, sałata) oraz czosnek,
  • olej słonecznikowy, orzechy ziemne i włoskie.

Witamina K - filochina (witamina krwiotwórcza)

Rola:

  • zapewnia krzepliwość krwi,
  • zapobiega krwotokom
  • posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne,
  • wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe,

Skutki niedoboru:

  • słaba krzepliwość krwi,                 
  • łatwość powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych,
  • problemy z gojeniem się ran,
  • trudność w mineralizacji kości,
  • ryzyko nowotworów,
  • celiakia, zapalenie jelit, biegunka,

Źródło:

  • może być wytworzona przez organizm,
  • zielone warzywa,
  • awokado, brzoskwinia ziemniaki, jajka, mleko i jego przetwory(jogurty, sery),
  • wątroba, olej sojowy i szafranowy, tran z wątroby ryb.
Zmieniony: Piątek, 14 Styczeń 2011 21:41