Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Składniki odżywcze Drukuj Email
Poniedziałek, 18 Październik 2010 22:22
Składniki odżywcze, których nasz organizm potrzebuje:

Energetyczne:

węglowodany – organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Nazywane inaczej cukrowcami, cukrami bądź sacharydami. Dzielą się na przyswajalne i nieprzyswajalne. W organizmie człowieka pełnią rolę składników energetycznych (pokrywają ok 50-65% zapotrzebowania na energię). Ich wartość energetyczna to 4kcal/g.

Czy wiesz, że zapotrzebowanie dzienne mózgu wynosi ok. 150g glukozy. Jeżeli dostarczysz mniej to twoja koncentracja i zdolność do logicznego myślenia, nauki drastycznie spada. 


Gdzie je znajdziesz?

 
 
 
 

 

            
tłuszcze - różnorodne związki chemiczne, które łączy wspólna cecha nierozpuszczalność w wodzie. Grupa produktów spożywczych (tłuszcze jadalne) o konsystencji stałej lub płynnej do której zaliczamy: masło, smalec, oleje, margaryny. W organizmie są one źródłem energii podobnie jak węglowodany, ale są prawie dwukrotnie bardziej kaloryczne ponieważ ich 1 gram zawiera aż 9 kcal. Tłuszcz jest magazynowany w tkance tłuszczowej w komórkach zwanych adypocytami, których ostateczna liczba ustalana jest juz w wieku dziecięcym. Gdy organizm potrzebuje energii, kwasy tłuszczowe są uwalniane z triglicerydów tkanki tłuszczowej i transportowane do poszczególnych tkanek, gdzie ulegają spaleniu.

Gdzie je znajdziesz?
 


Oczywiście olej roślinny, masło, margaryna, smalec itp



Budulcowe:

białka - to związki organiczne, w skład których wchodzą węgiel, tlen, wodór oraz azot, a również siarka. Są to wielocząsteczkowe związki zbudowane z co najmniej 100 mniejszych jednostek, nazywanych aminokwasami.
Białka w naszym organizmie mają funkcje:
 
a) budulcową; budują kości, zęby, ścięgna, naczynia krwionośne itp.
b) funkcjonalną; odporność organizmu, przemiana materii, reakcje na stres oraz trawienie.
c) energetyczną; dostarczają energii z 1g- 4kcal.
 
Skutki niedoboru: zaburzenia rozwoju organizmu, spadek masy ciała, zaburzenia trawienia. Skutki nadmiernego spożycia białka: odwodnienie kości, choroby serca oraz biegunka.

Źródła: należy łączyć

a) produkty mleczne ze zbożowymi, np. naleśniki z serem
b) produkty ziemniaczane z mięsem, np. pyzy z mięsem
c) produkty zbożowe z mięsem, np. spaghetti z mięsem
d) suche strączkowe z mięsem, np. fasolka po bretońsku.

Gdzie je znajdziesz?

W mięsie, rybach, mleku i jego produktach.





Woda
 
buduje ludzki organizm (ok.70%), reguluje temperaturę ciała, smaruje stawy i nawilża narządy, reguluje procesy trawienia, oczyszcza organizm oraz transportuje tlen i składniki odżywcze.
 
Chyba wiecie gdzie ją znaleźć ? Laughing


Zmieniony: Środa, 03 Listopad 2010 22:07