Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Wywiad Drukuj Email
Czwartek, 10 Czerwiec 2010 22:52
 Wywiad z pracownikiem Centrum Astoria:

Dzień dobry. Nazywam się Paulina Szpila i uczę się w Technikum Gastronomicznym. W szkole mamy dziś organizowany Dzień Przedsiębiorczości. Chciałabym z Panią przeprowadzić wywiad, czy ma pani chwilę?

  • W tej chwili mam czas, a więc słucham.

To świetnie. Pani pracuje w "Centrum Astoria"?

  • Pracuję tu od kiedy powstała Nowa Astoria. Od 3 lat.

Lubi pani tę pracę?

  • Bardzo lubię. Chociaż jest czasem męcząca, bo ciężko jest stać na nogach całe 8 godzin, ale to jest mój zawód i moja pasja.

A długo Pani pracuje jako kelnerka tak ogólnie?

  • Pracuję 13 lat.

A gdzie Pani wcześniej pracowała?

  • Wcześniej pracowałam w Hotelu Gromada, bardzo długo prawie 8 lat. Zakończyłam pracę po urodzeniu córki, ale po 2 latach znów zaczęłam pracę w swoim zawodzie, tylko już w innej restauracji.

Trudno jest pracować na stanowisku kelenera-barmana?

  • Powiem tak: czasami jest trudno, bo jeśli trzeba jednego dnia nakryć dużo stołów ,np. na wesele i potem całą noc obsługiwać gości weselnych, to potem jestem bardzo zmęczona.

Przypatrywałam się Pani pracy i zauważyłam, że dużo jedzenia nosi się na takiej tacy. Nie boi się Pani, że może ją upuścić?

  • Kiedyś się bałam, ale w końcu w tej branży pracuję od kilkunastu lat, więc mam już wprawę.

Jeżeli Pani mówi, że to kwestia wprawy, zapewne jest Pani wykształcona w tym kierunku ?

  • Tak, oczywiście. Uczyłam się w tej samej szkole co Ty, na ulicy Knyszyńskiej i przeszłam dwa kursy: barmański i kelnerski.

Każdy kelner musi znać produkty, które tu państwo podają?

  • Tak, oczywiście, to podstawa.

Gdy ma Pani dużo klientów to przecież łatwo jest się pogubić co dany klient zamawiał, prawda?

  • Nie jest aż tak źle, jak byłam młodsza to łatwo zapamiętywałam zamówienia , lecz teraz jestem starsza i wolę zapisać, aby się nie pomylić.

Z tego co wiem w kelnerstwie jest tak, że najczęściej pracuje się w weekendy.

  • Niestety to prawda. Lecz teraz nie chodzę na dyskoteki, tak jak kiedyś, więc mi to nie przeszkadza. Teraz najważniejsza jest rodzina.

A trafia się jakiś wolny weekend?

  • Oczywiście, mam jeden weekend wolny w miesiącu i to mi wystarcza.

Z tego co widzę bardzo dobrze dogaduje się Pani z koleżankami z pracy.

  • Tak, bardzo dobrze. Atmosfera w pracy jest bardzo ważna.

To wszystko. Dziękuję, za pyszną kawę i za to, że zechciała Pani ze mną porozmawiać.

Paulina Szpila kl. I TC

 

Zmieniony: Sobota, 26 Czerwiec 2010 22:59