Czwartek, 10 Czerwiec 2010 22:41 |
W Dniu Przedsiębiorczości miałam przyjemność uczestniczenia w pracy Restauracji Węgierskiej Tokaj położonej w Białymstoku przy ul. I. Malmeda 7.
Podczas pobytu w godzinach 14:00 – 20:00 mogłam obserwować codzienną pracę tej restauracji. Dzięki uprzejmości i otwartości pani menadżer:
- zostałam zapoznana z formą prawną firmy prowadzącej restaurację – jest to spółka z ograniczoną odpowiedzialnością;
- zostałam zapoznana z czynnikami decydującymi o konkurencyjności restauracji, o jej prestiżu (węgierska kuchnia, oryginalny węgierski zespół muzyczny z Budapesztu, ciekawy wystrój, położenie w centrum miasta, węgierskie stroje obsługi);
- byłam obecna podczas rozmów kwalifikacyjnych przeprowadzanych z kandydatami do pracy w kuchni na stanowisko kucharza;
- uczestniczyłam przy rozmowie z klientami zamawiającymi przyjęcie z okazji chrztu dziecka;
- zostałam zapoznana z przepisami bhp i regulaminem pracy w restauracji;
- mogłam obserwować pracę kelnerów;
- uczestniczyłam przy przyjmowaniu zamówień przez kelnerów i przekazywaniu ich do realizacji kucharzom.
Podczas kilku godzin spędzonych w tym dniu zmieniłam spojrzenie na działalność gospodarczą prowadzoną przez restauracje. Jest tak dużo zagadnień, które osoby prowadzące działalność muszą nie tylko znać, ale i wdrażać w życie. Umiejętności organizacyjne, specjalistyczna wiedza i doświadczenie, kultura bycia, inteligencja, otwarcie się na potrzeby klienta – wydaje się, że to wszystko prowadzący tą restaurację posiadają.
Dzień Przedsiębiorczości minął w niespotykanie miłej atmosferze. Wniosek, jaki nie daje mi spokoju: uczyć się! uczyć się! uczyć się i kształcić w wybranym kierunku – chcę zostać menedżerem w gastronomii! Joanna Przymierska
Wygląd, charakter i kreatywność to sposób na dobrego przedsiębiorcę.
Charakterystyczne symbole węgierskie. Analiza kalkulacji potraw w restauracji.Oryginalny węgierski Tokaj. Między kucharzem a kelnerem musi być właściwy przepływ informacji- Obaj realizują życzenia klienta.
|
Zmieniony: Czwartek, 10 Czerwiec 2010 22:52 |