Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Restauracja Tokaj Drukuj Email
Czwartek, 10 Czerwiec 2010 22:41

 

W Dniu Przedsiębiorczości miałam przyjemność uczestniczenia w pracy Restauracji Węgierskiej Tokaj położonej w Białymstoku przy ul. I. Malmeda 7.

Podczas pobytu w godzinach 14:00 – 20:00 mogłam obserwować codzienną pracę tej restauracji. Dzięki uprzejmości i otwartości pani menadżer:
  • zostałam zapoznana z formą prawną firmy prowadzącej restaurację – jest to spółka z ograniczoną odpowiedzialnością;
  • zostałam zapoznana z czynnikami decydującymi o konkurencyjności restauracji, o jej prestiżu (węgierska kuchnia, oryginalny węgierski zespół muzyczny z Budapesztu, ciekawy wystrój, położenie w centrum miasta, węgierskie stroje obsługi);
  • byłam obecna podczas rozmów kwalifikacyjnych przeprowadzanych z kandydatami do pracy w kuchni na stanowisko kucharza;
  • uczestniczyłam przy rozmowie z klientami zamawiającymi przyjęcie z okazji chrztu dziecka;
  • zostałam zapoznana z przepisami bhp i regulaminem pracy w restauracji;
  • mogłam obserwować pracę kelnerów;
  • uczestniczyłam przy przyjmowaniu zamówień przez kelnerów i przekazywaniu ich do realizacji kucharzom.

Podczas kilku godzin spędzonych w tym dniu zmieniłam spojrzenie na działalność gospodarczą prowadzoną przez restauracje. Jest tak dużo zagadnień, które osoby prowadzące działalność muszą nie tylko znać, ale i wdrażać w życie. Umiejętności organizacyjne, specjalistyczna wiedza i doświadczenie, kultura bycia, inteligencja, otwarcie się na potrzeby klienta – wydaje się, że to wszystko prowadzący tą restaurację posiadają.
 
Dzień Przedsiębiorczości minął w niespotykanie miłej atmosferze. Wniosek, jaki nie daje mi spokoju: uczyć się! uczyć się! uczyć się i kształcić w wybranym kierunku – chcę zostać menedżerem w gastronomii!

Joanna Przymierska


Wygląd, charakter i kreatywność to sposób na dobrego przedsiębiorcę.



Charakterystyczne symbole węgierskie.



 
Analiza kalkulacji potraw w restauracji.



Oryginalny węgierski Tokaj.
 

 
Między kucharzem a kelnerem musi być właściwy przepływ informacji-
Obaj realizują życzenia klienta.


 

Zmieniony: Czwartek, 10 Czerwiec 2010 22:52