Centrum Astoria – Restauracja znajduje się przy ulicy Sienkiewicza 4 w Białymstoku. W Dniu Przedsiębiorczości odbyliśmy praktyki zawodowe na stanowiskach kelner i kucharz. Na początku naszej wizyty, szefowa oprowadziła nas po całym zakładzie. Następnie zostaliśmy w cukierni, gdzie na górze uczyliśmy się składać serwetki, w które potem obsługa wkładała sztućce.
Mieliśmy również okazję zobaczyć, jak przygotowuje się pucharki lodów Zaparzyliśmy świeżutką kawę z expresu Następnie zobaczyliśmy jak funkcjonuje kuchnia najpiękniejszej restauracji w Białymstoku.
W tym celu udaliśmy się do podziemi, gdzie nauczono nas otwierania z folii krabowych paluszków i przygotowywania pysznych sałatek. Mogliśmy też zobaczyć jak przygotowane jest danie z grilla, podobno ma ono w sobie lawę wulkaniczną. Do tego dania potrzebowaliśmy plastra karkówki, aż jedenaście kopytek i koszyczek z jarzyn.
Po przygotowaniu dania ostatnim naszym zadaniem tego dnia było obranie i przeciśnięcie przez sitko do warzyw 150 jaj Cały ten dzień był dla nas bardzo pracowity, teraz wiemy, jak dużo musimy się jeszcze nauczyć. Gabriela Gaińska kl. I TA Aneta Jeleń kl. I TE Damian Gabiński kl. I TE
|