Gospodarstwo Rolne Tomasza i Anny Nietupskich |
|
|
Wpisany przez Administrator
|
Poniedziałek, 18 Maj 2009 16:23 |
Jednym z podlaskich przysmaków jest ser koryciński. Z wytwarzaniem sera korycińskiego zetknęłyśmy się przy okazji VI edycji Dnia Przedsiębiorczości. Ten dzień spędziłyśmy u państwa Nietupskich - producentów sera korycińskiego swojskiego z Gorszczyzny koło Korycina.
Wzięłyśmy udział w całym procesie produkcji sera, a potem mogłyśmy podziwiać i skosztować efekt naszej pracy.
Ser koryciński „swojski” – naturalny, z miętą, lubczykiem, czarnuszką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi ma wygląd spłaszczonej kuli o średnicy ok. 25-40 cm i wadze od 2-4 kg. Ser nacierany jest solą, która ma działanie konserwujące i dojrzewa w specjalnym pomieszczeniu przez wiele tygodni.
O tym, że produkty regionalne i tradycyjne to potencjał, który warto chronić i promować, oraz duża szansa dla rodzimej branży rolno - spożywczej wie doskonale Pani Ania Nietupska (absolwentka naszej szkoły). Świadczą o tym zdobyte nagrody.
Uczennice klasy III TB Jowita Kostecka Dominika Krysiewicz Kamila Matujewicz Marta Pogorzelska Dorota Prus
|
Zmieniony: Poniedziałek, 18 Maj 2009 21:32 |