Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Gospodarstwo Rolne Tomasza i Anny Nietupskich Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Poniedziałek, 18 Maj 2009 16:23
Jednym z podlaskich przysmaków jest ser koryciński. Z wytwarzaniem sera korycińskiego zetknęłyśmy się przy okazji VI edycji Dnia Przedsiębiorczości. Ten dzień spędziłyśmy u państwa Nietupskich - producentów sera korycińskiego swojskiego z Gorszczyzny koło Korycina.

Wzięłyśmy  udział w  całym  procesie  produkcji sera,  a  potem  mogłyśmy podziwiać i skosztować efekt naszej pracy.

Ser koryciński „swojski” – naturalny, z miętą, lubczykiem, czarnuszką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi ma wygląd spłaszczonej kuli o średnicy ok. 25-40 cm i wadze od 2-4 kg. Ser nacierany jest solą, która ma działanie konserwujące i dojrzewa w specjalnym pomieszczeniu przez wiele tygodni.

O tym, że produkty regionalne i tradycyjne to potencjał, który warto chronić i promować, oraz duża szansa dla rodzimej branży rolno - spożywczej wie doskonale Pani Ania Nietupska (absolwentka naszej szkoły). Świadczą o tym zdobyte nagrody.

Uczennice klasy  III TB
Jowita Kostecka
Dominika Krysiewicz
Kamila Matujewicz
Marta Pogorzelska
Dorota Prus
 

 
 


 

 

 

 

 

 

 

Zmieniony: Poniedziałek, 18 Maj 2009 21:32