Wpisany przez Administrator
|
Niedziela, 23 Luty 2020 15:55 |
Czternastego lutego w święto zakochanych wiele zakładów gastronomicznych oferowało okolicznościowe menu. Aby karta dań była atrakcyjna i przyciągała klientów, warto ją wcześniej ciekawie przygotować, np. jedna z krakowskich restauracji po przystawce i zupie zaproponowała Danie dla Niej i Danie dla Niego, deser, butelkę wina i wodę.
Klasa III TF również pokusiła się o przygotowanie okolicznościowego walentynkowego menu - co prawda, bez podziału na dania dla płci pięknej i dla jej wielbicieli, ale z romantycznym motywem przewodnim MIŁOŚCI DO POLSKIEGO JEDZENIA, ZE SZCZEGÓLNĄ SŁABOŚCIĄ DO REGIONALNYCH SMAKÓW.
Po uprzednim podziale obowiązków, w piątek 14 lutego 2020 roku uczniowie klasy III TF na zajęciach z usług gastronomicznych świętowali Walentynki, zajadając się regionalnymi produktami. Na stole znalazły się np. sery z mleka krowiego i koziego, bułeczki z cebulą i czarnuszką, wyroby wędliniarskie, słodkie mrowisko i, choć nie z Podlasia, ale będące wizytówką Polski, wedlowskie „Ptasie mleczko” w limitowanej odsłonie z czerwonymi serduszkami. Oczywiście, romantyczną ucztę poprzedziły przygotowania – uczniowie uformowali serca z serwetek oraz pracowali nad dekoracją sali i stołu. Z kolei po degustacji udowodnili, że potrafią sprawnie uporządkować stół i salę, co jest niezwykle istotne w świadczeniu usług gastronomicznych. Po raz kolejny przekonaliśmy się, że połączenie teorii z praktyką integruje grupę. Sprawia też, że uczymy się nowych rzeczy i dobrych nawyków. Bo dobre maniery to dobry start w życiu prywatnym (również tym uczuciowym) i zawodowym.
opracowała: Ewa Olendzka zdjęcia: Karolina Wołosik i Ewa Olendzka PS Gdyby w styczniu 2021 roku na egzaminie zawodowym kwalifikacja T.15 pojawiło się pytanie :
to uczniowie klasy III TF nie powinni mieć problemu z odpowiedzią.
|
Zmieniony: Niedziela, 23 Luty 2020 16:13 |