Udział w zajęciach laboratoryjnych Wydziału Biologii Uniwersytetu w Białymstoku |
|
|
Wpisany przez Administrator
|
Czwartek, 20 Czerwiec 2019 19:04 |
W dniach 16,17,18 kwietnia 2019 r. 15 uczniów z kl.IITC, IIITD oraz IIITE pod opieką Anny Antoniak uczestniczyło w 10 godzinnych zajęciach laboratoryjnych pt. ,,Mikrobiologiczne bezpieczeństwo żywności’’ Wydziału Biologii Uniwersytetu w Białymstoku. Młodzież uczestniczyła w zajęciach w ramach projektu centrum Kompetencji BOF- kompleksowy model wsparcia i modernizacji systemu kształcenia zawodowego na terenie Białostockiego Obszaru Funkcjonalnego.
Głównym celem było zapoznanie uczniów z mikrobiologicznym bezpieczeństwem żywności oraz zastosowaniu w praktyce. Podczas zajęć laboratoryjnych poruszane były zagadnienia: - Wpływ środowiska na drobnoustroje i metody ich zwalczania.
- Choroby zakaźne i pasożytnicze przenoszone przez żywność.
- Środki spożywcze szkodliwe, zepsute i zafałszowane.
- Pierwsza pomoc przedmedyczna.
W pierwszej kolejności trafiliśmy do pracowni mikrobiologicznej, w której robiono rozmazy oraz selekcjonowano różnego typu próbki do badań. Doktor Uniwersytetu Białostockiego opowiadał nam o wykonywaniu rozmazów na różnych rodzajach podłoży do namnażania bakterii. Mogliśmy oglądać wyhodowane kolonie bakteryjne oraz porównać obraz mikroskopowy bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych. Następnie obejrzeliśmy płytki z antybiogramami i dowiedzieliśmy się jak je wykonać i wykorzystać. Jest to jedyny sposobów zbadania czy bakterie są odporne czy wrażliwe na dany antybiotyk. Polega on na posianiu bakterii na szalkach Petriego, a następnie położeniu krążków nasączonych antybiotykami i sprawdzeniu stref wrażliwości. W czasie zajęć laboratoryjnych uczniowie mieli możliwość samodzielnego przygotowania próbek do badań z produktów żywnościowych min. mięsa mielonego, drobiu, kiełbasy białej i żołądków. W wyniku badań młodzież pod mikroskopem rozpoznała znaczne skupiska Salmonelli i gronkowca. Uczniowie uczestniczyli również w wykładzie dotyczącym chorób zakaźnych i pasożytniczych przenoszonych przez żywność. Po skończonym wykładzie i rozdaniu certyfikatów udziału w projekcie poszliśmy do Uniwersyteckiego Centrum Przyrodniczego. Razem z panią przewodnik obejrzeliśmy 12 bardzo ciekawych wystaw oraz pomieszczenie z terrariami. Udział w zajęciach laboratoryjnych umożliwił uczniom pogłębienie wiedzy z techniki i bezpieczeństwa w gastronomii i zastosowaniu w praktyce. Dla naszych uczniów była to bardzo pouczająca lekcja, ponieważ mieli możliwość przekonania się, jak ważna jest jakość produktów spożywczych oraz zachowanie higieny na każdym etapie produkcji, w celu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego dla konsumentów.
Opracowanie i realizacja: Anna Antoniak
|
Zmieniony: Czwartek, 20 Czerwiec 2019 19:23 |