Turniej Gastronomiczny 2019„Magiczne smaki” Turniej Gastronomiczny organizowany tradycyjnie w ZSG Białystok, w tym roku szkolnym odbył się w dniach 3 i 4 kwietnia 2019r. Udział wzięło 28 uczniów z:
- Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem,
- Zespołu Szkół Technicznych im. gen. Władysława Andersa w Białymstoku
- Zespołu Szkół Zawodowych Nr 16 w Białegostoku,
- Zespołu Szkół Zawodowych Nr 5 im. Gen. Ignacego Prądzyńskiego w Białymstoku
- Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach Zespołu Szkół Rolniczych w Sokółce
- Zespołu Szkół Nr 4 w Bielsku Podlaskim
- Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.
Oficjalnego otwarcia turnieju w dniu 3 kwietnia 2019r. dokonał Dyrektor ZSG w Białymstoku Marek Józefowicz. Zasady przeprowadzenia turnieju przedstawiła wicedyrektor ZSG Jolanta Żurawska, która ponadto dokonała prezentacji opiekunów uczniów z poszczególnych szkół. Następnie odbyło się losowanie stanowisk pracy przez uczestników konkursu. W pierwszym dniu turnieju uczestnicy sporządzali i zabezpieczali półprodukty do wykonania przekąsek zimnych według zaplanowanych przez siebie receptur, wykonywali również elementy dekoracji. Wykonane przekąski zimne zostały ocenione w drugim dniu turnieju. Dodatkowo na końcową ocenę i miejsce w konkursie miała wpływ nota za wykonanie potrawy gorącej, wspólnej dla wszystkich uczestników. Uczniowie rywalizowali w trzech zespołach. Zadaniem wspólnym było sporządzenie – zupy krem z brokułów oraz pielmieni. Swoje umiejętności zaprezentowali również uczniowie klas cukierniczych i klasy kelnerskiej. Jurorzy oceniali uczniów zgodnie z kryteriami dotyczącymi: higieny osobistej i produkcji, organizacji stanowiska pracy, prawidłowości przebiegu procesu technologicznego, oceny organoleptycznej, sposobu podania potrawy wspólnej oraz prezentację, walory smakowe i walory estetyczne zadania indywidualnego. 4 kwietnia ogłoszono wyniki i wręczono nagrody. W uroczystości podsumowania turnieju uczestniczyli przedstawiciele jednostek współpracujących ze szkołą, firm i zakładów pracy, dyrektorzy zaprzyjaźnionych szkół, przedstawiciele Rady Rodziców, nauczyciele, uczniowie i pracownicy ZSG. W części artystycznej wystąpiły zespoły taneczne „TAKT” i „ TAKCIK” – przygotowane przez Kamilę Baranowską. W części słowno–muzycznej zaprezentowali się uczniowie naszej szkoły przygotowani przez Panią Jolantę Baranowską. Ponadto odbył się pokaz kelnerski. Nakrycia stołów zaprezentowali uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku pod kierunkiem Marii Bazylewicz - Radio. Zestawienie wyników rywalizacji uczniów w pracowni nr 109 - Średnicki Adrian, kl.II ZA ZSG Białystok – Mini torciki z buraka. Placki z cukinii z serem i pomidorami.
- Wyszkowska Gabriela, II TF ZSG Białystok – Roladki schabowe z pomidorowym Pesto.
3. Uszyńska Aleksandra, II T Wysokie Mazowieckie – Kurczak na puree z groszku z karmelizowaną marchewką. - Kaszuba Maciej, II TC ZSG Białystok – Leśny tatar z jelenia.
Zestawienie wyników rywalizacji uczniów w pracowni nr 110 - Kolczykiewicz Dominik, kl.III TC ZSG Białystok – Antrykot wołowy z sosem z owoców leśnych, chrobotkiem reniferowym, puree i pudrem z pieczarek.
- Pezowicz Piotr, kl. III TE ZSG Białystok - Łosoś/ Kai lan/ Galarekta kokosowa / Gastrique mango / Sos ponzu / Dashi
- Chomczyk Wojciech, kl. III TF ZSG Białystok – Terrina z kaczki z sosem żurawinowym.
- Wendołowicz Angelika, kl. III TD ZSG Białystok – Pasztet z pistacją na musie morelowym
Zestawienie wyników rywalizacji uczniów w pracowni nr 112 - Białous Sebastian, kl. III TC ZS Nr 16 Białystok – Wiejska kaszanka z piernikową nutą
- Wróblewski Patryk, kl.III T ZSZ Wysokie Mazowieckie – Kacze finezje.
- Tokaju Jakub, kl. III T Bielsk Podlaski – Babeczki wytrawne z łososiem.
- Tyczkowska Emilia, kl. III T ZS CKP Suwałki – Polędwiczka wieprzowa sous – vide w panierce ziołowej z sosem żurawinowym i karmelizowanymi różyczkami z kalafiora i brokułów.
Tradycyjnie, oprócz komisji składających się z nauczycieli, zaproszono specjalistów z branży gastronomicznej. Biorąc pod uwagę własne kryteria wyróżnili najlepsze zakąski. W tegorocznej edycji Turnieju Gastronomicznego gościliśmy m.in.: z PSS Społem: Krzysztofa Remżę, Monikę Hodujko i Halinę Muszyńską, Carlosa Gonzales Tejerę z firmy Stalgast, Adama Kurzynę oraz Szefa Kuchni Łukasza Rutkowskiego z Hotelu Cristal. Hotel Branicki reprezentowali: Małgorzata Falkowska oraz Szef Kuchni Łukasz Romek. Ponadto obecni byli Jan Dąbrowski oraz Kazimierz Miśko – emerytowani mistrzowie gastronomii. Wyróżnienia „Szefów kuchni” I miejsce Kolczykiewicz Dominik, kl.III TC ZSG Białystok – Antrykot wołowy z sosem z owoców leśnych, chrobotkiem reniferowym, puree i pudrem z pieczarek. II miejsce Smalak Paulina, kl. III TF – Pasztet z selera. III miejsce
Białous Sebastian, kl. III TC ZS Nr 16 Białystok – Wiejska kaszanka z piernikową nutą IV miejsce ex aequo zajęli: Wendołowicz Angelika, kl. III TD ZSG Białystok – Pasztet z pistacją na musie morelowym Samojluk Hubert, kl. III TC ZSG Białystok – Terrina z buraka. Sylwisty Hubert, kl.III ZS CKP Suwałki – Łosoś w sianie palony z salsą z pieczonej papryki, ziemią ziołową, puree z selera i coulis malinowym. V miejsce ex aequo zajęli: Kaszuba Maciej, kl.II TC ZSG Białystok – Leśny tatar z jelenia. Nowik Gabriel, kl. II ZSR Sokółka – Ser koryciński. Tyczkowska Emilia, kl. III ZS CKR Suwałki - Polędwiczka wieprzowa sous – vide w panierce ziołowej z sosem żurawinowym i karmelizowanymi różyczkami z kalafiora i brokułów. Gratulujemy wszystkim uczestnikom i opiekunom osiągniętych wyników. Dziękujemy sponsorom za ufundowanie nagród, szefom kuchni za udział w pracach komisji konkursowej oraz nauczycielom za opiekę i przygotowanie uczniów. Zapraszamy młodzież do udziału w kolejnych edycjach turnieju. Agnieszka Świercz
|