Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA W GASTRONOMII HOTELOWEJ Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Niedziela, 24 Marzec 2019 21:16

W dniach 21 – 25 stycznia 2019 roku w Walencji odbyło się szkolenie „Żywność ekologiczna w gastronomii hotelowej” zrealizowane w ramach projektu „GaTIS – innowacyjne rozwiązania w turystyce i gastronomii”.

 W warsztatach uczestniczyli przedstawiciele trzech podlaskich firm z branży gastronomicznej oraz dwunastu nauczycieli przedmiotów zawodowych gastronomiczno- hotelarskich  z Podlasia i Łotwy.

Zakłady gastronomiczne z Podlasia reprezentowały: Pani Joanna Siemieńczuk – GRACJA, Pani Julietta Tomanek i Pani Małgorzata Laskowska – PIEPRZ I WANILIA, Pani Ewelina Zubrycka – HOKUS POKUS.

Zespół Szkół Gastronomicznych - Pani Wicedyrektor Jolanta Żurawska, Pani Krystyna Niemołocznow i Pani Anna Samborska.

 Kurs zawodowy składał się z części teoretycznej i praktycznej. Zajęcia teoretyczne  obejmowały zapoznanie się uczestników szkolenia z materiałami dydaktycznymi zamieszczonymi na platformie e-lernigowej przez prowadzącą Annę Martinez.

Natomiast część praktyczna opierała się na sporządzaniu potraw charakterystycznych dla kuchni hiszpańskiej z wykorzystaniem ekologicznych produktów. W trakcie pracy biorący udział w szkoleniu mieli możliwość zapoznania się z różnorodnymi lokalnymi produktami oraz metodami ich obróbki.

Wyjazd miał również na celu poznanie kultury i tradycji gastronomicznych  Hiszpanii w szczególności regionu Walencja.  Organizatorzy umożliwili realizację tego założenia dzięki wizytom studyjnym w restauracjach specjalizujących się w kuchni ekologicznej, takich jak: Copenhagen Restaurant, Ki Biorestaurant. Oprócz tego uczestnicy mieli możliwość spotkania się z przedstawicielką firmy Esmovia, która opowiedziała o funkcjonowaniu szkolnictwa zawodowego w Hiszpanii. Ciekawostką spotkania był spacer z przewodnikiem  po najciekawszych zakątkach Walencji.

Dodatkowym atutem warsztatów była wymiana doświadczeń zawodowych pomiędzy nauczycielami zawodu a pracodawcami.

                                            Opracowanie: Niemołocznow Krystyna, Samborska Anna.