Już niedługo odbędzie się rekrutacja na kolejny europejski staż w Hiszpanii w ramach Erasmus +. Jest to więc dobry czas, żeby zrelacjonować nasz czterotygodniowy pobyt w Granadzie. Celem stażu było poznanie kuchni hiszpańskiej, w tym szczególnie regionalnej typowej dla Andaluzji. Granadyjska kuchnia zachowała elementy kuchni arabsko – andaluzyjskiej, w której krzyżują się dwie miejscowe tradycje kulinarne: muzułmańska i chrześcijańska. W krótkich prezentacjach umieszczonych poniżej uczestnicy projektu przedstawili swoje miejsca pracy.
Wieczory i weekendy spędzaliśmy na poznawaniu miejscowej kultury i zabytków. Granada to miasto liczące 240 tysięcy mieszkańców, położone we wschodniej części Andaluzji. Jest to miasto o bogatej historii, w którym przenikają się różne kultury. To tu znajduje się wpisana na listę światowego dziedzictwa kultury Alhambra, która przez wieki służyła jako twierdza mauretańskich kalifów. W dzielnicy Sacromonte, w muzeum etnograficznym (Museo Cuevas del Sacromonte) można zobaczyć unikalne groty zamieszkiwane niegdyś przez rodziny cygańskie. Chodząc ulicami Albaicín znajdziemy malutkie sklepiki z rzemiosłem artystycznym, kręte uliczki, w których łatwo się zgubić i piękne punkty widokowe (mirador) oraz wiele innych ciekawych miejsc np. Carmen Museo Max Moreau.
Oprócz tego byliśmy w kilku interesujących kościołach. W centrum znajduje się katedra, kościół San Pedro y San Pablo, kościół Santa Ana, szpital i kościół San Juan de Dios oraz klasztor San Jeronimo. Byliśmy też w klasztorze kartuzów (La Cartuja), z kościołem z XVI-XVII wieku, zaliczanym do arcydzieł architektury barokowej. Warto też zobaczyć leżące poza miastem opactwo Sacromonte (Abadía del Sacromonte).
Podsumowując nasz pobyt warto zacytować bardzo wymowne.hiszpańskie przysłowie „Kto nie widział Granady, w ogóle nic nie widział” (Quien no ha visto Granada, no ha visto nada).
Agnieszka Januszkiewicz
Joanna Średzińska