Aspekt poznawczy to główny cel podróży kulinarnych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych, którzy wraz z nauczycielami realizują projekt pt. „Gastronomik poznaje smaki Podlasia”. 5 czerwca 2017 r. uczniowie klasy II TE oraz II TF wyruszyli do Białowieży, aby poznać i zasmakować kuchnię białoruską. Przewodniczką po kresowych smakach była Pani Krystyna Mikołajen, szefowa kuchni „Hotelu Białowieskiego”. Pani Krystyna od 15 lat prowadzi hotelową restaurację. Jest osobą bardzo charyzmatyczną, z dużym zasobem wiedzy oraz umiejętnościami praktycznymi.
W trakcie warsztatów uczniowie mieli możliwość wykonania: - barszcz białoruskiego - zupa sporządzona na wywarze z wędzonki, z kapustą, fasolą oraz burakiem. Podawana z kwaśną śmietaną. - placki z gotowanych ziemniaków faszerowane szpinakiem i białym serem. - bliny z konfiturą z agrestu. Prowadząca oprócz informacji dotyczących potraw kuchni białoruskiej, opowiedziała uczniom o zasadach obowiązujących w zakładzie gastronomicznych. Przedstawiła między innymi: procedury dotyczące HACCP, zasady planowania i rozliczania produkcji, funkcjonowanie usługi room service oraz catering. Cytując powiedzenie „podróże kształcą” możemy z całą pewnością stwierdzić, iż wyjazd do Białowieży aby poznać kuchnię białoruską wzbogacił uczestników o nowe doświadczenia zawodowe. Katarzyna Piontkowska Anna Samborska
|