Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
„Gastronomik poznaje smaki Podlasia - kuchnia żydowska” Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Poniedziałek, 19 Czerwiec 2017 08:38
Kontynuując ideę odkrywania smaków Podlasia uczniowie ZSG wraz z nauczycielami wybrali się do Tykocina. Miejscowości słynnej z malowniczej architektury oraz kuchni żydowskiej. Obecnie w Tykocinie nie mieszka już społeczność żydowska ale tradycje kulturowe, religijne, przetrwały dzięki pracy Muzeum Podlaskiego oraz właścicieli lokalnych zakładów gastronomicznych.

Pasja i doświadczenie to motto Państwa Elżbiety oraz Marka Śiwętorzewskich, którzy od 20 lat prowadzą w Tykocinie restaurację „Tejsza”, której główne menu to potrawy kuchni żydowskiej. To właśnie w tej niezwykle klimatycznej restauracji mieliśmy przyjemność poznać smaki, sposób sporządzania potraw żydowskich, a także posłuchać opowieści o tradycjach kulinarnych, które są nierozerwalne z kulturą i religią wyznawców judaizmu.

Podczas warsztatów uczniowie pod czujnym okiem prowadzącej przygotowali:
- Żydowski kawior – potrawę sporządzoną z gotowanych wątróbek drobionych z dodatkiem cebuli oraz jaj, podaną na macy z kiszonym ogórkiem.
- Kreplach – pierogi z nadzieniem wołowym.
 
Po wspólnym gotowaniu, przyszedł czas na degustację wykonanych potraw.
 
Dopełnieniem wiedzy zdobytej podczas warsztatów była lekcja muzealna na temat świat żydowskich i związanych z nimi tradycji kulinarnych.
Podsumowaniem naszego wyjazdu jest myśl, która mówi, iż każdy z nas powinien znać swoją „małą Ojczyznę”. Dzięki wycieczce uczniowie ZSG poznali fragment historii regionu, w którym mieszkają.


Katarzyna Piontkowska
Anna Samborska
 
 






















Zmieniony: Poniedziałek, 19 Czerwiec 2017 09:10