Turniej Gastronomiczny 2017 „ Kulinarne rozmaitości” Jak co roku na wiosnę, uczniowie szkół kształcących w zawodach branży gastronomicznej mieli okazję zaprezentować swoje umiejętności kulinarne. W dniach 28.03-29.03.2017 roku odbyła się kolejna edycja Turnieju Gastronomicznego. Tematem wiodącym były „Kulinarne rozmaitości”.
Udział wzięli uczniowie z: - Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem,
- Zespołu Szkół Technicznych im. gen. Władysława Andersa w Białymstoku,
- Zespołu Szkół Zawodowych Nr 16 w Białegostoku,
- Zespołu Szkół Zawodowych Nr 5 im. Gen. Ignacego Prądzyńskiego w Białymstoku,
- Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach,
- Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.
Uczniowie powinni byli sporządzić przekąskę zimną według własnego pomysłu i zgodną z tematem wiodącym turnieju oraz wykonać potrawę wspólną – Strogonowa z kurczaka. Młodzież rywalizowała w trzech pracowniach zawodowych. Swoje umiejętności zaprezentowali również uczniowie klas cukierniczych i klasy kelnerskiej. Oficjalnego otwarcia turnieju w dniu 28 marca 2017 r. dokonał Dyrektor ZSG w Białymstoku Marek Józefowicz. Zasady przeprowadzenia turnieju przedstawiła wicedyrektor ZSG Jolanta Żurawska. Następnie odbyło się losowanie stanowisk pracy przez uczestników konkursu. Jurorzy oceniali uczniów zgodnie z kryteriami dotyczącymi: higieny osobistej i produkcji, organizacji stanowiska pracy, prawidłowości przebiegu procesu technologicznego, oceny organoleptycznej, sposobu podania potrawy wspólnej oraz prezentację, walory smakowe i walory estetyczne zadania indywidualnego. 29 marca 2017r. ogłoszono wyniki i wręczono nagrody. W uroczystości podsumowania turnieju uczestniczyli przedstawiciele jednostek współpracujących ze szkołą, firm i zakładów pracy, dyrektorzy zaprzyjaźnionych szkół, przedstawiciele Rady Rodziców, nauczyciele, uczniowie i pracownicy ZSG. W części artystycznej opracowanej przez Jolantę Baranowską wystąpili uczniowie ZSG w Białymstoku. Ponadto – uczennica klasy III TA Kamila Baranowska z zespołem EUFORIA. Odbył się pokaz kelnerski „Wiosna na stole”. Nakrycia zaprezentowali uczniowie klasy III TB Technikum Gastronomicznego z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku pod kierunkiem Marii Bazylewicz - Radio. Zestawienie wyników rywalizacji uczniów w pracowni nr 109 1. Mateusz Rafałko - I tżiug ZST Białystok - Pierogi z chłopskiej chaty z wiejskimi sosami. 2. Emilia Mosiej - III A ZSZ nr 5 - Karuzela smaków. 3. Wiktoria Wądołowska - I TF - Carpaccio z piersi kaczki. Wyróżnienie - Rafał Klepacki - II ZA - Roladki warzywne z krewetkami. Wyróżnienie - Aleksandra Mackiewicz - I TF - Pasztet z cukinii z ketchupem truskawkowym. Zestawienie wyników rywalizacji uczniów w pracowni nr 110 1. Szymon Gajda - III ZSZ ZS CKR Suwałki - Pstrąg faszerowany w galarecie. 2. Mateusz Nikiciuk - III ZB - Polędwiczki po warszawsku z sosem malajskim. 3. Szóstko Paweł - II TE - Terrina z policzków wołowych. Wyróżnienie - Natalia Gierasimowicz - II TG - Fit przekąska. Wyróżnienie - Klaudia Bielecka - II tżiug ZS CKR Suwałki - Królewski szczupak na kiełkach słonecznika. Zestawienie wyników rywalizacji uczniów w pracowni nr 112 1. Maciej Mieszczyński - III TG - Assiette z buraka i indykiem. 2. Kamil Świderski - III TG - Dojrzewający prosiak z macerowanym porem. 3. Marta Miszczuk - III TE - Wybuchowa rolada drobiowa z musem porzeczkowym. Wyróżnienie - Jakub Oleńczuk - III TG - Ognisko Podlasie kaczka/ wiśnia/ popiół/ jabłko/ szalotka / gorczyca. Wyróżnienie - Mariusz Pietruczuk - III tżiug ZSZ Wysokie Mazowieckie - Vol au vent z kurczakiem. Nagrody młodzieży zafundowali: Prezydent Białegostoku, Rada Rodziców i Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku. Tradycyjnie, oprócz komisji powołanych z nauczycieli oceniających potrawy zaplanowane przez uczniów, zaproszono specjalistów z branży gastronomicznej. Biorąc pod uwagę własne kryteria wyróżnili najlepsze zakąski. W tegorocznej edycji Turnieju Gastronomicznego gościliśmy: Krzysztofa Remżę –– PSS Społem Centrum ASTORIA w Białymstoku, Carlosa Gonzalesa Tejerę – firma Stalgast w Warszawie, Katarzynę Giermaniuk - Hotel SILVER w Białymstoku, Łukasza Rakowskiego - Hotel CRISTAL w Białymstoku, Edwarda Puchalskiego - Hotel ŻUBRÓWKA w Białowieży. Fachowcy podkreślili dużą inicjatywę, pomysłowość i wysoki poziom umiejętności zawodowych uczniów rywalizujących w turnieju. Dla zwycięzców w tej kategorii nagrody ufundowali pracodawcy z: PSS Społem w Białymstoku, firmy Stalgast z Warszawy i Restauracji „Venessa” w Białymstoku. Wyróżnienia „Szefów kuchni” I miejsce Jakub Oleńczuk - III TG - Ognisko Podlasie kaczka/ wiśnia/ popiół/ jabłko/ szalotka / gorczyca. II miejsce Maciej Mieszczyński - III TG - Assiette z buraka i indykiem. III miejsce Piotr Pezowicz - I TF - Orientalna niespodzianka. IV miejsce ex aequo zajęli: Szóstko Paweł - II TE - Terrina z policzków wołowych. Emilia Mosiej - III A ZSZ nr 5 - Karuzela smaków. Marek Nowak - III B ZSZ nr 5 - Zjedz mnie. Mateusz Rafałko - I tżiug ZST Białystok - Pierogi z chłopskiej chaty z wiejskimi sosam. Serdecznie dziękujemy tym wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji turnieju, nauczycielom przedmiotów zawodowych, opiekunom merytorycznym, pracodawcom, sponsorom, uczniom. Gratulujemy uczestnikom. Zapraszamy na kolejne spotkanie w następnej edycji Turnieju Gastronomicznego. Jolanta Żurawska – wicedyrektor ZSG w Białymstoku Zbigniew Duczkowski – nauczyciel ZSG w Białymstoku Sławomir Szeremeta – nauczyciel ZSG w Białymstoku Relację fotograficzną przygotował Kamil Trykoszko
|