Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Dieta Niskotłuszczowa Drukuj Email
Sobota, 17 Grudzień 2016 17:21

Dieta niskotłuszczowa

Dieta niskotłuszczowa opiera się na spożywaniu pokarmów zdrowych i ubogich w tłuszcz zwierzęcy. Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in. odpowiadają za wchłanianie się witamin A, D, E i K. Jednak Dieta niskotłuszczowa opiera się na spożywaniu pokarmów zdrowych i ubogich w tłuszcz zwierzęcy. Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in. odpowiadają za wchłanianie się witamin A, D, E i K. Jednak ich nadmiar może zwiększać ryzyko występowania chorób układu krążenia i innych, a także sprzyjać powstawaniu nadwagi i otyłości. Według norm żywienia codziennie powinniśmy spożywać około 30% energii pochodzącej z tłuszczu. Ich nadmiar może zwiększać ryzyko występowania chorób układu krążenia i innych, a także sprzyjać powstawaniu nadwagi i otyłości. Według norm żywienia codziennie powinniśmy spożywać około 30% energii pochodzącej z tłuszczu.

Dieta niskotłuszczowa jest ogólnie zalecana w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Bywa też zalecana w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby, w chorobach miąższu wątroby, kamicy wątrobowej, zapaleniu i marskości wątroby oraz w niektórych dietach redukcyjnych. Ograniczenie tłuszczu obowiązuje również w przewlekłym zapaleniu trzustki oraz w okresie zaostrzenia wrzodziejącego jelita grubego.

Zasady diety:

  • Dieta powinna być urozmaicona i zbilansowana – powinna zawierać odpowiednie ilości wszystkich składników pokarmowych.

  • Spożywanie 4-5 małych objętościowo posiłków.

  • Spożywanie dużych ilości warzyw i owoców (uwaga na cukier w owocach).

  • Ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych (masło, smalec, czerwone mięso, tłuste sery żółte i białe oraz inne).

  • Zastąpienie produktów pszennych produktami zbożowymi pełnoziarnistymi.

  • Spożywanie umiarkowanej ilości węglowodanów.

  • Spożywanie produktów mlecznych chudych lub o obniżonej zawartości tłuszczu (chude mleko, sery twarogowe chude, maślanki, jogurty naturalne, kefiry).

  • Zastąpienie czerwonego mięsa chudymi produktami mięsnymi (drób).

  • Unikanie spożywania wędlin, zastąpienie ich mięsem pieczonym.

  • Spożywanie ryb (zwłaszcza tłustych ryb morskich) przynajmniej 2 razy na tydzień.

  • Stosowanie olejów roślinnych i oliwy z oliwek do sałatek i do duszenia.

  • Wyeliminowanie smażonych potraw i produktów.

  • Przyrządzanie potraw duszonych, gotowanych, gotowanych na parze i pieczonych.

  • Wypijanie co najmniej 2 litrów płynów dziennie (wody niegazowanej, herbaty zielonej, białej, czerwonej, owocowej i świeżych soków owocowych i warzywnych).

  • Wyeliminowanie produktów typu fast food.

  • Wyeliminowanie alkoholu.

  • Wyeliminowanie słodyczy i wyrobów cukierniczych.

Przykładowe jadłospisy:

Dzień I
Śniadanie I:

  • 2 kromki chleba razowego bez masła,

  • 2 plasterki szynki z indyka,

  • cykoria.

Śniadanie II:

  • pomarańcza.

Obiad:

  • kasza gryczana,

  • kotlety mielone z indyka z otrębami, gotowane na parze,

  • brokuły gotowane,

  • szklanka maślanki naturalnej.

Kolacja:

  • 2 tosty pełnoziarniste z tuńczykiem z puszki w sosie własnym i oliwkami czarnymi.

Dzień II
Śniadanie I:

  • Muesli naturalne z jogurtem naturalnym z malinami.

Śniadanie II:

  • szklanka soku warzywnego.

Obiad:

  • zupa krem z zielonego groszku z ziarnami słonecznika

Podwieczorek:

  • sałatka owocowa (kiwi, pomarańcza, jabłko, ananas).

Kolacja:

  • 2 kromki chleba sitkowego,

  • twarożek z sera chudego ze szczypiorkiem i rzodkiewką.