Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Kuchnia Hiszpańska Drukuj Email
Sobota, 17 Grudzień 2016 16:56

W kuchni hiszpańskiej nie istnieje zestaw cech wspólnych obejmujących wszystkie regiony Półwyspu Iberyjskiego. W skład kuchni hiszpańskiej wchodzą zarówno potrawy o typowo śródziemnomorskim rodowodzie z południowego wybrzeża (kuchnia andaluzyjska), potrawy ludów pasterskich, jak i kuchnia wywodząca się z tradycji morskich (Galicja (Hiszpania)).

Na północy Hiszpanii dominują ryby i owoce morza z Atlantyku. Region ten jest producentem mleka I krajowych serów. Z rejonów górskich pochodzą szynki i kiełbasy, z których przyrządza się potrawy duszone z fasolą.

We wschodniej Hiszpanii na kuchnie miały wpływ obce kultury(zwłaszcza rzymska i arabska). Oliwki, ryż, pomarańcze, migdały oraz szafran występują w połączeniu z owocami morza i produktami z gór. Kuchnię Katalonii charakteryzują potrawy słodko-pikantne. Tak przyrządzane są duszone ryby, ślimaki i kilka sosów, m.in. ostry sos romesco z czerwonej papryki, pomidorów ichilli. Owoce i warzywa, takie jak papryka nora rosną na przybrzeżnych terenach Walencji I Murcji. W obu tych regionach główną potrawą jest paella. W regionie Aragonii suszy się szynki, ze względu na suchy i zimny klimat górski.

Region południowej Hiszpanii to kuchnia andaluzyjska, która ma tradycje arabskie. Arabowie wprowadzili wiele nowych warzyw i przypraw, a także ryż, cytryny, pomarańcze, oliwki i winogrona. W tych stronach przyrządza się mięsa z rożna, sosy z dodatkiem kminku lub szafranu oraz słodycze z tłuczonych migdałów. Powszechnie używa się pomidorów i papryki. Do sałatek stosuje się ocet z miejscowej sherry. Główne dania rybne to smażone sardynki oraz kalmary. W górach podstawą jadłospisu są gulasze i groch. Z tego regionu pochodzą przekąski tapas, które serwowane są w całej Hiszpanii.

W całej środkowej Hiszpanii serwowane są: dziczyzna, bażanty i kuropatwy, a w Estremadurze jada się także żaby i liny. W Kastylii i Leónie i Kastylii-La Mancha gotuje się jednogarnkowe potrawy z duszonej fasoli lub grochu. Na północy wypieka się chleb, który jest podawany do każdej potrawy. W Kastylii-La Mancha kiełbasy oraz proste dania mięsne z królika lub wieprzowiny przyprawiane są kminkiem i czosnkiem. Natomiast w Kastylii-León piecze się w chlebowych piecach prosięta i jagnięta w całości. Do słodyczy należą małe ciasteczka oraz toledańskie marcepany

Charakterystyczne produkty:

  •  
    • jamón serrano i jamón iberico – szynki dojrzewające, przygotowywane ze specjalnej odmiany świń
    • fuet – katalońska wędlina, cienka kiełbasa wieprzowa pokryta szlachetną pleśnią
    • chorizo – cała kategoria wieprzowych kiełbas przyprawianych dużą ilością papryki suszonej pimenton
    • marisco – owoce morza, tradycyjnie pochodzące z Galicji
    • szafran
    • oliwki – popularne w Hiszpanii, mogą być dodawane do potraw jako ozdoba
    • oliwa
    • sery (głównie twarde):queso manchego – twardy ser z La Manczy, Cabrales - niebieski ser z Asturii
    • Wino: sherry, malaga, cava
    • sangria – wino z dodatkiem pokrojonych owoców i lodu
    • tinto de verano – wino czerwone z dodatkiem lodu i słodkiej wody sodowej

Charakterystyczne potrawy:

  • Churros
  • Arroz con leche
  • Flan
  • Natillas
  • Turrón
  • Crema catalana
  • Paella
  • Gazpacho
  • Chuleta de cerdo
  • tortilla española lub tortilla de patatas
  • gambas a la plancha – krewetki smażone na grillu
  • Tapas

Hiszpanie spożywają 3 posiłki dziennie: śniadanie, obiad i kolacje. Na śniadanie hiszpanie najczęściej jedzą tosty, drożdżówki lub kilka ciasteczek oraz kawę z mlekiem.

Obiad jest to główny posiłek dnia i składa się z kilku dań. Na pierwsze zwykle podaje się warzywa, rośliny strączkowe i ryż. Drugie danie składa się z mięsa i ryb, a trzecie to deser, na który zwykle się je owoce lub słodycze. Zazwyczaj do obiadu podaje się wino, a do deserukawę.Na kolację zazwyczaj podaje się zupy, warzywa, jajka, sery lub owoce.

Kuchnia hiszpańska łączy w sobie elementy śródziemnomorskie, arabskie i rustykalne. Jej podstawą są produkty jakich dostarcza morze, las i własna uprawa. Nie stroni od aromatycznych ziół, oliwy z oliwek i smakowitego wina. Jest więc prosta – wykorzystuje to co jest najbliżej i najprościej zdobyć, a także zdrowa – bo różnorodna, a dania można wykonać w kilka chwil. Bez problemu dostarczane są wszystkie składniki odżywcze, szczególnie tak nam potrzebne tłuszcze pochodzące z ryb. Jedząc tradycyjnie Hiszpanie nie mają problemów z nadwagą czy otyłością. Dowodem na to jest fakt, że stworzono dietę odchudzającą, opartą na kuchni hiszpańskiej.