Zapraszamy do udziału w konkursie, dwuosobowe osobowe zespoły uczniów. Przedmiotem konkursu jest opracowanie, wykonanie i przedstawienie prezentacji multimedialnej ilustrującej hasło wiodące konkursu. Rozwiązanie testu z tematu konkursu i udzielenie odpowiedzi ustnej przez jednego z uczestników na 2 wylosowane pytania. Więcej w regulaminie....
Regulamin konkursu z chemii pod hasłem ,, Chemia w żywności” 1. Do udziału w konkursie zapraszamy zainteresowane 2 osobowe zespoły uczniów . 2. Celem konkursu jest: a) propagowanie wiedzy o żywności i żywieniu człowieka, b) pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, c) podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności chemicznych uczniów, d) stwarzanie uczniom możliwości osiągnięcia sukcesu. 3. Przedmiotem konkursu jest a) opracowanie , wykonanie i przedstawienie prezentacji multimedialnej ilustrującej hasło wiodące konkursu, b) rozwiązanie testu z tematu konkursu, c) udzielenie odpowiedzi ustnej przez jednego z uczestników na 2 wylosowane pytania. 4. Kryteria oceny : a)przy ocenie prezentacji brane będą pod uwagę: -rozwinięcie (wyczerpanie tematu) - poprawną argumentację, - wizualną stronę prezentacji, - formę wypowiedzi, - pomysłowość, oryginalność. Czas przeznaczony na wypowiedź wynosi max 10minut. Za ten etap konkursu można uzyskać maksymalnie 10pkt. b)zadanie grupowe obejmuje 20 pytań w formie testu, za prawidłową odpowiedź na pytanie można uzyskać 1 punkt ( zespół może maksymalnie uzyskać 20 punktów). Czas przeznaczony na udzielenie odpowiedzi 30minut. c) odpowiedź ustna zespołu na 2 pytania, za każde można uzyskać 2 punkty, łącznie – 4punkty. d) końcowa klasyfikacja obejmuje sumę uzyskanych punktów ze wszystkich etapów konkursu (maksymalna ilość punktów możliwych do uzyskania- 34pkt). 5. Tematyka konkursu obejmuje następujące zagadnienia: a) Budowa, występowanie, właściwości chemiczne składników odżywczych (białka, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne, witaminy) b) Przemiany składników odżywczych w czasie przechowywania i przetwarzania. c) Dodatki do żywności – rola różnych substancji w tworzeniu cech sensorycznych produktów żywnościowych. 6. Konkurs obejmuje wiedzę i umiejętności z chemii dotyczące tematyki określone podstawą programową kształcenia ogólnego dla szkól ponadgimnazjalnych w oparciu o podręcznik do nauki chemii . 7. Organizatorami konkursu są nauczyciele chemii, do których składamy prezentacje na pendraiwach do 15.02.2017r 8. Wszyscy uczestnicy otrzymują dyplomy i oceny z chemii, laureaci dodatkowo – nagrody książkowe. 9. Wszelkich dodatkowych informacji udzielają nauczyciele chemii.
|