Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Spotkanie z autorem książek kulinarnych Drukuj Email
Środa, 26 Październik 2016 08:49

        

W życiu każdej szkoły zdarzają się piękne chwile. Nie inaczej było 17 października 2016r. w Zespole Szkół Gastronomicznych, w którym biblioteka szkolna zorganizowała spotkanie z autorem książek kulinarnych - Panem Andrzejem Fiedorukiem. 

Motywem przewodnim było wydanie nowej książki: „Historia Podlaskich Smaków”. W spotkaniu uczestniczyli: Dyrektor Szkoły- Pan Błażej Siwiec, nauczyciele bibliotekarze oraz klasy: I TC, , IZD, IIZB, IIITE, IV TD, IV TG wraz z wychowawcami. Pan Fiedoruk przekazał na rzecz szkoły dwa egzemplarze swojej nowej książki, której wartość edukacyjną dla naszych uczniów trudno przecenić. Następnie młodzież wysłuchała niezwykle ciekawego wykładu na temat produkcji żywności na przestrzeni czasu. Pan Fiedoruk chętnie dzielił się swoją wiedzą opisując szeroki wachlarz możliwości operowania sztuką kulinarną, a nawet zdradził uczniom kilka tajników gastronomicznych, które z pewnością przydadzą sie im na dalszym etapie kariery. Wykład spotkał się z entuzjastycznym przyjęciem, uczniowie chętnie zadawali pytania, z pewnością Pan Fierodruk został dla nich wzorem godnym naśladowania, a nawet idolem.

            Po spotkaniu na zgromadzonych gości czekała kolejna niespodzianka. Autor przyniósł ze sobą kilka potraw , w wyniku czego spotkanie zostało wzbogacone o aspekt praktyczny. Podczas degustacji uczniowie mieli okazję dowiedzieć się m.in. o sztuce przyrządzania śledzia, o istnieniu lodów śledziowych, a także wielu innych ciekawostkach.

Spotkanie uważamy za bardzo udane, nasz entuzjazm podziela również Pan Fiedoruk, czego najlepszym dowodem jest fakt, że odwiedza nas już drugi raz i z pewnością nie ostatni. Nauczyciele bibliotekarze bardzo dziękują autorowi za zaszczycenie swoją obecnością. Serdeczne podziękowania należą się przede wszystkim Panu Dyrektorowi- Markowi Józefowiczowi za otwartość na nowinki kulinarne.

Nauczyciele bibliotekarze bardzo dziękują uczennicy klasy II TD – Natalii Boćkowskiej za profesjonalne poprowadzenie spotkania oraz uczniowi klasy IV TB – Kamilowi Trykoszko za fotorelację.

 

                                                                                             nauczyciele bibliotekarze

 

 

Fot;.Kamil Trykoszko IV TB

 

 

 

Zmieniony: Środa, 09 Listopad 2016 12:24