Damian (tak pozwolę sobie o nim mówić, ponieważ przez 4 lata uczyłam technologii gastronomicznej) opowiedział nam o swoich doświadczeniach zawodowych od momentu ukończenia szkoły. Najpierw zdał maturę oraz egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz.
Swoją pierwszą pracę zawodową rozpoczął jako młodszy kucharz w restauracji Hotelu Silver*** w Białymstoku, a już po sześciu miesiącach pracy awansował tam na kucharza zmianowego. W trakcie pracy odbył staż zawodowy w Hotelu Ibis Styles Wrocław Centrum*** u boku bardzo doświadczonego szefa kuchni pana Rafała Borysa.
Następnie pracował jako szef kuchni w Bistro w Białymstoku, a w między czasie w Hotelu Atlanta*** w Jeżewie oraz w restauracji Alumnat w Tykocinie przy organizacji imprez okolicznościowych.
Od grudniu 2015 r. zaczął pracować jako zastępca szefa kuchni restauracji w Bobrowej Dolinie, a od lutego 2016 r. do chwili obecnej jest tam już SZEFEM KUCHNI.
Damian ciągle doskonali swoje umiejętności zawodowe. Prowadzi także warsztaty kulinarne.
Uczniowie z dużym zainteresowaniem wysłuchali wszystkich informacji. Podczas spotkania zadawali pytania dotyczące doświadczeń zawodowych naszego gościa.
Bardzo dziękujemy Damianowi za miłe spotkanie, a jednocześnie jesteśmy niezmiernie wdzięczni za to, że nasi absolwenci chętnie przyjmują nasze zaproszenia na lekcje i dzielą się swoim doświadczeniem zawodowym.
Życzymy jednocześnie powodzenia w dalszej karierze zawodowej.
Elżbieta Olszewska