Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Nauczyciele "Gastronomika" też się uczą Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Wtorek, 29 Marzec 2016 20:07
 

W roku szkolnym 2015-2016 w Zespole Szkół Gastronomicznych został zorganizowany kurs "Kuchnia bankietowa" dla kadry pedagogicznej. W zajęciach uczestniczyli nauczyciele kształcenia zawodowego. Głównym założeniem kursu było podniesienie kwalifikacji zawodowych nauczycieli oraz zapoznanie ich z nowoczesnymi metodami i formami pracy.

Szkolenie prowadził Wiceprezes Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska Pan Marek Rybacki - szef kuchni hotelu Sulbin w Garwolinie. Mistrz Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia, Wicemistrz i Mistrz Polski w Podawaniu Baraniny i Kulinarnego Pucharu Polski oraz Mistrz Polski w Carvingu.

W ramach kursu nauczyciele doskonalili swoje umiejętności w zakresie przygotowywania zakąsek zimnych i gorących z drobiu, mięsa zwierząt rzeźnych, ryb i warzyw. Poznawaliśmy nowe techniki obróbki cieplnej oraz sposoby podawania i aranżacji potraw na stole bankietowym. Podczas szkolenia przygotowaliśmy około 50 różnych zakąsek. Uzyskana wiedza i umiejętności będzie wykorzystana w pracy z uczniami na zajęciach zawodowych teoretycznych i praktycznych.

Kurs był intensywny, ale niezwykle interesujący i zadowolił każdego uczestnika. Za mocną stronę kursu uważamy sposób prowadzenia zajęć przez wykładowcę, różnorodność surowców i materiałów szkoleniowych, a także otwartość i życzliwość w stosunku do uczestników kursu. Czynniki te zapewniły miłą, przyjazną atmosferę, sprzyjającą pracy zespołowej i integracji nauczycielskiej.

Anna Samborska
Katarzyna Maria Sawicka

----------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Zmieniony: Wtorek, 29 Marzec 2016 20:18