Nauczyciele "Gastronomika" też się uczą |
|
|
Wpisany przez Administrator
|
Wtorek, 29 Marzec 2016 20:07 |
W roku szkolnym 2015-2016 w Zespole Szkół Gastronomicznych został zorganizowany kurs "Kuchnia bankietowa" dla kadry pedagogicznej. W zajęciach uczestniczyli nauczyciele kształcenia zawodowego. Głównym założeniem kursu było podniesienie kwalifikacji zawodowych nauczycieli oraz zapoznanie ich z nowoczesnymi metodami i formami pracy.
Szkolenie prowadził Wiceprezes Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska Pan Marek Rybacki - szef kuchni hotelu Sulbin w Garwolinie. Mistrz Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia, Wicemistrz i Mistrz Polski w Podawaniu Baraniny i Kulinarnego Pucharu Polski oraz Mistrz Polski w Carvingu.
W ramach kursu nauczyciele doskonalili swoje umiejętności w zakresie przygotowywania zakąsek zimnych i gorących z drobiu, mięsa zwierząt rzeźnych, ryb i warzyw. Poznawaliśmy nowe techniki obróbki cieplnej oraz sposoby podawania i aranżacji potraw na stole bankietowym. Podczas szkolenia przygotowaliśmy około 50 różnych zakąsek. Uzyskana wiedza i umiejętności będzie wykorzystana w pracy z uczniami na zajęciach zawodowych teoretycznych i praktycznych.
Kurs był intensywny, ale niezwykle interesujący i zadowolił każdego uczestnika. Za mocną stronę kursu uważamy sposób prowadzenia zajęć przez wykładowcę, różnorodność surowców i materiałów szkoleniowych, a także otwartość i życzliwość w stosunku do uczestników kursu. Czynniki te zapewniły miłą, przyjazną atmosferę, sprzyjającą pracy zespołowej i integracji nauczycielskiej. Anna Samborska Katarzyna Maria Sawicka ----------------------------
|
Zmieniony: Wtorek, 29 Marzec 2016 20:18 |