Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Wielkanoc 2016 Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Sobota, 26 Marzec 2016 00:09

Image

Niech Wam jajeczko dobrze smakuje,
bogaty zajączek uśmiechem czaruje,
mały kurczaczek spełni marzenia,
wiary, radości, miłości, spełnienia.

Zdrowych, pogodnych Świat Wielkanocnych,
pełnych wiary, nadziei i miłości.
Radosnego, wiosennego nastroju,
serdecznych spotkań w gronie rodzin
i wśród przyjaciół
oraz Wesołego Alleluja!

wiesz o tym ?

Mamy już za sobą Niedzielę Palmową. Zaczyna się Wielki Tydzień i każdy zaczyna się zastanawiać co przygotuję na świąteczny stół. Pewna jest święconka pojawi się ona na każdym stole.
 
Zanim jednak to nastąpi w Wielka Sobotę musimy wybrać się do kościoła i poświęcić na wielkanocny koszyczek z pysznościami. Zagościmy na długo w kuchni z rodziną i będziemy pichcić przeróżne przysmaki. W niedzielny poranek wstaniemy bardzo wcześnie i popędzimy na rezurekcję. Później rozpocznie się przygotowywanie tak upragnionego Wielkanocnego śniadania, które rozpocznie się od jedzenia święconki. Następnie każdy się zabierze za swoje ulubione potrawy. Po południu, albo rodzina przyjdzie na Wielkanocy obiad, albo wybierzemy się do kogoś. I tak upłynie nam Pierwszy Dzień Świąt. Drugi Dzień (Lany Poniedziałek) jest chyba najbardziej lubiany przez najmłodszych kiedy mogą się oblewać wodą do woli.

Krótko o Wielkanocy i jej tradycjach.

Wielkanoc, Pascha, Niedziela Wielkanocna, Zmartwychwstanie Pańskie — najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Poprzedzający ją tydzień, stanowiący okres wspominania najważniejszych dla wiary chrześcijańskiej wydarzeń, nazywany jest Wielkim Tygodniem. Ostatnie trzy doby tego tygodnia: Wielki Czwartek (wieczór), Wielki Piątek, Wielka Sobota i Niedziela Zmartwychwstania znane są jako Triduum Paschalne (Triduum Paschale). W chrześcijaństwie wprawdzie każda niedziela jest pamiątką zmartwychwstania Chrystusa, ale Niedziela Zmartwychwstania jest z nich najbardziej uroczysta.

Śniadanie wielkanocne
       
Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego kończy Wielki Post. Po powrocie do domu z rannej Mszy świętej spożywamy uroczyste śniadanie wielkanocne. Dzielimy się jajkiem i składamy sobie życzenia, wyrażając swą radość, że Pan jest z nami; tak jak w dzień swego Zmartwychwstania zasiadł do stołu z uczniami z Emaus czy przyszedł do apostołów, aby spożyć z nimi posiłek, umacniając ich w wierze. Spożywając śniadanie wielkanocne w rodzinnym gronie, wyrażamy swą nadzieję, że wszyscy spotkamy się w niebie na uczcie Chrystusa. Przypominamy też sobie słowa św. Pawła: Czy jecie, czy pijecie, czy co innego czynicie, wszystko na chwałę Bożą czyńcie (1Kor 10,31).

Modlitwa przed śniadaniem wielkanocnym
       
Przed rozpoczęciem śniadania gospodarz domu powinien odmówić modlitwę: Boże, w dniu dzisiejszym pokonana została śmierć i otworzone zostały bramy wieczności przez Twojego Jednorodzonego Syna. Spraw, abyśmy wraz z Nim szczęśliwi zasiedli kiedyś do uczty niebieskiej w Twoim Królestwie. Prosimy Cię, Zmartwychwstały Panie, daj nam tu zebranym razem przy stole - w naszej rodzinie i w gronie przyjaciół - z wiarą przeżywać Twoją obecność podczas naszego świątecznego posiłku w dzień Twego zwycięstwa. Prosimy Cię, abyśmy mogli radować się z udziału w Twoim życiu i zmartwychwstaniu teraz i w wieczności. Który żyjesz i królujesz na wieki wieków. Amen. Dobrze byłoby też przeczytać na głos fragment z Ewangelii według św. Łukasza 24,36-43.

Skąd się wzięła święconka?
 

 
Wielka Sobota jest dniem nadziei i modlitewnego oczekiwania na Zmartwychwstanie spoczywającego w grobie Pana. W tym dniu, zwykle do południa, udajemy się do kościoła, aby poświęcić pokarmy przeznaczone na stół wielkanocny. Obrzędu błogosławienia pokarmów i napojów dokonuje kapłan albo diakon. Odmawia on modlitwy, błogosławi złożone pokarmy i kropi je święconą wodą, po czym pokarm ten staje się tzw. święconką.

Historia święcenia pokarmów wielkanocnych

      
 Obrzęd poświęcenia pokarmów rozpowszechnił się na dobre w VIII wieku zarówno w Kościele wschodnim, jak i w zachodnim. Zachowały się starożytne formy modlitwy za ofiarujących baranka paschalnego oraz specjalna forma błogosławienia go. Te modlitwy pochodzą ze starego rytuału greckiego i ormiańskiego. W Polsce zwyczaj błogosławienia pokarmów przyjął się w XIV wieku. Najstarsza w naszym kraju zapisana benedykcja pokarmów wielkanocnych pochodzi z 1300 roku i znajduje się w Mszale Gnieźnieńskim.

Symbole

Sól to minerał życiodajny, dawniej posiadający moc odstraszania wszelkiego zła. Bez soli nie ma życia. To także oczyszczenie, samo sedno istnienia i prawdy.

Wędlina zapewnia zdrowie i płodność, a także dostatek, bo przecież nie każdy mógł sobie pozwolić na ten szczególny pokarm. Kiedyś był to choćby plaster szyneczki, a od XIX wieku słynna polska kiełbasa.

Ser jest symbolem zawartej przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody, a przede wszystkim stanowi gwarancję rozwoju stada zwierząt domowych. Ser jest bowiem produktem mlecznym pochodzącym od krów, owiec i kóz.

Chrzan zawsze był starym ludowym znamieniem wszelkiej siły i fizycznej krzepy. Współdziałając z innymi potrawami zapewniał ich skuteczność.

Ciasto do koszyka ze święconką weszło ostatnie, jako symbol umiejętności i doskonałości - zapewne głównie jako popis domowych gospodyń. Ciasto reprezentowane było głównie przez wielkanocne baby, a jej nie udany wypiek był wielką kompromitacją. Poza tym winien to być zawsze wypiek własny, domowy, a nie kupiony w ciastkami. Wystarczy zwykła domowa drożdżówka.

Koszyk winien być z wikliny, słomy lub sosnowych łubów. Wyścielony serwetą, ozdobiony bielą koronek i zielenią bukszpanu lub gałązek borówki, był wyrazem wielkiej radości. Tą radością trzeba się podzielić podczas wielkanocnego śniadania. I to w znaczeniu symbolicznym jak też dosłownym, 4 jajka oddzielnie ugotowane.

Kolorowe pisanki

Malowanie w cebulniku, albo wrzucenie do kolorowych barwników, które można dostać w każdym sklepie. Banalne. Są o wiele trudniejsze sposoby malowanie jajek woskiem, farbami, nie możemy zapomnieć o oklejankach. Nie zapomnijcie o najmłodszych to może być dla nich wspaniała zabawa! Mówiąc już o najmłodszych pamiętajcie o drobnym upominku!! :)

 
 
 
 



Ciekawe przepisy:

Żurek
 

Składniki: 2l bulionu, 500ml zakwasu na żur, 250g białej kiełbasy, 250g boczku z wędzarni, 4suszone grzyby, 250ml kwaśnej śmietany, 50ml oleju, liść laurowy, ziele angielski, koperek, pieprz, sól, 1kg ziemniaków oddzielnie ugotowanych.

Przygotowanie: Grzybki moczymy i gotujemy do miękkości. Do gotującego się bulionu wkładamy liście laurowe, ziele angielskie, boczek, kiełbasę i gotujemy na wolnym ogniu ok 15-20min, tak aby nie dopuścić do wrzenia. Mięso wyjmujemy i studzimy. Kiełbasę kroimy w plastry a boczek w kostkę i całość smażymy na oleju. Zawartość patelni przekładamy do bulionu, dodajemy posiekane grzybki, zakwas, śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żurek posypujemy posiekanym koperkiem i dodajemy jajka pokrojone w ćwiartki. Oddzielnie podajemy ugotowane ziemniaki.
 
 
Jajka faszerowane
 

 
Składniki: 4 jajka, 2 pieczarki, sól, pieprz, 1-2 łyżeczki majonezu

Przygotowanie: Jajka gotuje na twardo (około 2 minuty od zawrzenia wody, w której są (jaja). Wkładam do miseczki z zimna wodą a potem obieram ze skorupek. Jajka przecinam na pół, możecie przeciąć na pół po długości jajka jak i po szerokości. Ale te na kształt łódeczki nie kiwają się na talerzu, a te bardziej pionowe fajnie wyglądają w stojaczkach na jajka, więc wszystko wedle uznania. Wyjmuje żółtka do miseczki. Pieczarki siekam drobno, dodaję do żółtek, doprawiam sola i pieprzem, dodaje majonez i mieszam. Mieszam tak lekko naciskając widelcem. Napełniam w jajku miejsce po żółtku przygotowanym farszem.
 
 
Sałatka świąteczna
 
 
 
 
Składniki: 6 łyżek Majonezu, 1 słoik selera konserwowego, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 150 g pora (tylko biała cześć), 5 jajek ugotowanych na twardo, 1 puszka zielonego groszku, 200 g startego żółtego sera, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, cukier

Przygotowanie: Seler, kukurydzę i groszek odsączyć. Por pokroić w plasterki, sparzyć wrzątkiem, delikatnie posolić i posypać cukrem. Jajka pokroić w kostkę. W salaterce układać warstwowo seler, kukurydzę, połowę Majonezu, por, jajka, pozostały Majonez, groszek i ser. Posypać natką pietruszki.
 
 
 
Schab pieczony ze śliwką
 

 
Składniki: ok. 1 kg schabu bez kości w jednym kawałku, ok. 150 g suszonych śliwek, 5-6 ząbków czosnku, sól, pieprz, cząber, papryka, imbir, oliwa.

Przygotowanie: Schab myję i osuszam. Dokładnie nacieram przyprawami. Z cząbrem raczej ostrożnie, suszone zioła są zazwyczaj bardziej intensywne niż świeże, a nie chcę by przyprawy zabiły smak mięsa. Dość często rezygnuję z papryki lub z imbiru, a czasami dorzucam płatki chili lub pieprz kajeński. Śliwki zalewam na kilka minut gorącą wodą, odcedzam. Robię dwa równoległe, długie i dość głębokie nacięcia wzdłuż mięsa. Każde nacięcie wypełniam dokładnie śliwkami, nie przejmując się tym, że wystają. Jeśli zostanie trochę śliwek układam je z boku mięsa. Wkładam schab do rękawa foliowego. Ząbki czosnku miażdżę płaską stroną noża, nie obieram i układam z boków mięsa. Zawiązuję z jednej strony rękaw i mięso umieszczam w wąskiej keksówce. Jest ona na tyle ciasna, że boki foremki trzymają ciasno mięso, które „nie rozłazi się” na boki. Górę mięsa polewam kilkoma łyżkami oliwy (ilość zależy od wielkości kawałka, 3-4 łyżki zazwyczaj wystarczają). Czasami używam oliwy aromatyzowanej np. czosnkiem i chili. Zapinam rękaw z drugiej strony i dziurawię folię od góry czubkiem noża. Piekę godzinę i piętnaście minut do półtorej godziny w 200 stopniach (lubię dobrze wypieczone mięsa).
 
 
Babka piaskowa cytrynowa
 

 
 
Składniki: 4 jajka, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 szkl. oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cytrynowy aromat do ciasta

Przygotowanie: Jajka z cukrem zmiksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać i zmiksować. Na koniec dolać olej i aromat, zmiksować.  Można dodać rodzynki, wcześniej sparzone. Ciasto wylać do formy , nasmarowanej wcześniej tłuszczem. Piec godzinę  w temp. 180? C. Po wystudzeniu polać lukrem lub polewą bądź posypać cukrem pudrem.
 
 
Mazurek

 
 
Składniki: Na kruche cisto: 300 g mąki, 200 g schłodzonego masła, 100 g cukru pudru 1 jajko Na masę kajmakową: 1 szkl słodkiej śmietanki, 10 łyżek cukru, 6 dag masła, esencja waniliowa Dodatkowo: marmolada, polewa czekoladowa, migdały, płatki migdałowe, orzechy do dekoracji

Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki ok. 45 minut. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować dwa jednakowe placki o grubości ok. 1/2 cm. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ostudzone placki przełożyć marmoladą. Górny placek również posmarować delikatnie marmoladą. Śmietankę gotujemy z cukrem stale mieszając. Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia. Gdy masa trochę przestygnie dodajemy do niej rozpuszczone masło, esencję i ucieramy. Wylewamy cala masę na mazurek, ważne jest by by jeszcze trochę ciepła, wówczas łatwo udekorować ciasto.

Smacznego!!!
Zmieniony: Sobota, 26 Marzec 2016 00:18