Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Wstęp Drukuj Email
Wtorek, 12 Styczeń 2016 22:22

Serdecznie zapraszamy na serię artykułów o zdrowiu, w których zapoznamy Was ze składem żywności, którą każdy z nas ma w domu.
 

 
Rzucimy więcej światła na produkty takie jak Coca-Cola, wody smakowe czy też popularne chińskie zupki i wiele więcej. Poznacie skutki substancji, które są dodawane do naszej codziennej żywności i jaki wpływ one na nas mają.

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy jaką krzywdę robi dla swojego organizmu!
 


Myślisz, że pijąc tak zwane energetyki nie czynisz szkody dla swojego organizmu?
 
Nic bardziej mylnego!
 
 
Nawet zwykła guma do żucia posiada substancje, które mogą powodować negatywne skutki w naszym organizmie, np.: choroby.
 
Podpowiemy też co sądzić o tak zwanych "E" w produktach, zapoznamy z niektórymi z nich i opiszemy jakie niebezpieczeństwa mogą ze sobą nieść. Nasz organizm to nie śmietnik , nie powinniśmy wrzucać do niego wszystkich produktów, jakie proponują nam sklepy. Część z nich jest zwyczajne nastawiona na sprzedaż, a nie dobro i zdrowie konsumentów.
 

Teraz produkt ma smakować, a nawet uzależniać konsumenta!
 

Zamiast naturalnych składników spożywamy co raz więcej produktów uzyskanych chemicznie, co ma na społeczeństwo negatywny wpływ.
 
 
W pożywieniu, które spożywamy znajdują się składniki, dzielące się na odżywcze i nieodżywcze.

 


Składnikami nieodżywczymi mogącymi się znaleźć w pożywieniu są:

  • substancje balastowe, które pobudzają prace przewodu pokarmowego, np.: błonnik,
  • substancje antyodżywcze, które ograniczają wchłanianie składników odżywczych np.: kwas szczawiowy
  • substancje dodatkowo dodawane do żywności, które mogą poprawiać m.in. barwę, smak, zapach, np.: glutaminian sodu
  • zanieczyszczenia, np.: drobnoustroje, pestycydy

Zapraszamy na resztę naszych artykułów o żywności. Smile

Zmieniony: Wtorek, 12 Styczeń 2016 22:50