Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Koktajle i sałatki owocowe Drukuj Email
Niedziela, 24 Maj 2015 19:04

Dnia 16.04. 2015 r. 2 grupa klasy III TB wspólnie z p. Grażyną Zawadzką zrealizowała część praktyczną zajęć Obsługi konsumenta z zakresu serwisu specjalnego. Uczniowie sporządzali według własnych receptur koktajle i sałatki owocowe.

Mówiąc koktajl lub drink, na myśl przychodzi słowo „alkohol”. Nieprawda, przecież koktajle to napoje mieszane sporządzane najczęściej z wielu różnorodnych składników: soki owocowe, owoce, syropy, cukier i napoje.

Spora część przyjemności z picia i mieszania drinków wynika z różnorodności ich smaków, kolorystyki i sposobu podania.

Etapy sporządzania cocktailu

W czynnościach wstępnych należy przeprowadzić obróbkę wstępną owoców oraz odmierzyć odpowiednią ilość składników. Przed przystąpieniem do sporządzania koktajli kelner powinien przygotować swoje stanowisko pracy.

Uczniowie wcześniej przygotowali surowce potrzebne do wykonania koktajli, a następnie wykonywali własne drinki przy barze w pracowni obsługi konsumenta.

Dekorowanie drinków to bardzo efektowny element sztuki barmańskiej. Dzięki temu, koktajle będą o wiele lepiej się prezentować i smakować. Istnieje kilka głównych sposób garnirowania drinków: wisienki koktajlowe, oliwki, limonki, cytryny, bita śmietana, słomki, parasolki, mięta oraz crusta.

 

 

Przykładowa crusta

Po wykonaniu dekoracji szkła należy wlać zawartość miksera, shakera itp:

Do podania koktajli stosuje się różne rodzaje szkła.

Do short drinków (sporządzane z samych alkoholi) - stosuje się kieliszki o rozszerzającej się czaszy i dość krótkiej nóżce.

 

Napełniamy je tak by do krawędzi zostało nie mniej niż pół centymetra. Charakterystyczne są tu kieliszki do martinii na cienkiej nóżce w kształcie stożka.

Do long drinków (alkoholi rozcieńczanych) - stosuje się smukłe, duże szklanki o prostych ściankach. Główne rodzaje tego szkła to collins i highball. Typ collins jest węższy i nieco wyższy, natomiast highball bardziej przysadzisty. Napełnia się je do około 2 cm przed krawędzią. Często podaje się w nim także soki i napoje gazowane.

Prezentacja koktajli wykonanych przez uczniów:

 

W ramach zajęć Obsługi konsumenta z zakresu serwisu specjalnego uczniowie wykonali także sałatki owocowe oraz filetowanie owoców. Filetowanie to dzielenie na porcje w serwisie angielskim.

Uczniowie byli zadowoleni zarówno z ocen jak i smaków własnych koktajli i sałatek. Dodatkowo mieli okazję zdobyć nowe umiejętności z zakres serwisu specjalnego.

 

Zmieniony: Niedziela, 24 Maj 2015 19:24