Flambirowanie czyli ogień w kuchni |
|
|
Niedziela, 24 Maj 2015 18:53 |
Flambirowanie – sposób podawania potrawy polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i podpalenia go, tzw. płonący półmisek. Flambiruje się między innymi smażone owoce lub mięso. Do flambirowania używa się wyłącznie mocnych alkoholi, np: koniak. Flambirowanie to również proces polegający na podpaleniu potrawy w trakcie jej przygotowywania. W kuchniach wschodnich flambiruje się większość smażonych owoców morza oraz ryby. Podpala się ją przez około 20-30 sekund a następnie gasi się ogień przykrywając pokrywką.
Profesor Grażyna Zawadzka wspólnie z grupą 2 klasy III TB 9 kwietnia 2015 roku zrealizowała część praktyczną z tematu "Serwis specjalny".
Klasa podeszła do tego zadania z pewną dozą niepewności, lecz mimo obaw uczniowie zaprezentowali swoje umiejętności z jak najlepszej strony. Kelnerzy przygotowali różne receptury deserów flambirowanych – banany flambirowane, brzoskwinie podpalane, naleśniki płonące.
W czynnościach wstępnych poza przygotowaniem wózka kelnerskiego ważna jest prezentacja surowca klientowi, następnie należy przystąpić do procesu flambirowania. Ważne jest odpowiednie przygotowanie stanowiska pracy i rozwaga przy posługiwaniu się ogniem. Potrawę flambiruję się na dwa sposoby: wlewając z tygielka podpalony alkohol na patelnię lub wlewając alkohol z kieliszka na patelnię, a następnie pochylenie patelni nad palnikiem w celu podpalenia oparów alkoholu.
Flambirowane owoce i naleśniki Banany flambirowane z konfiturą Ananas podpalany Brzoskwinie płonące Banany flambirowane Naleśniki flambirowane Ta forma realizacji zajęć umożliwiła uczniom nabycie nowych umiejętności. Zasmakowali oni w deserach flambirowanych. Wszyscy zostali nagrodzeni pozytywnymi ocenami. Opracował: Sebastian Storonowicz III TB
|
Zmieniony: Niedziela, 24 Maj 2015 19:04 |