Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Flambirowanie czyli ogień w kuchni Drukuj Email
Niedziela, 24 Maj 2015 18:53

Flambirowanie – sposób podawania potrawy polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i podpalenia go, tzw. płonący półmisek. Flambiruje się między innymi smażone owoce lub mięso. Do flambirowania używa się wyłącznie mocnych alkoholi, np: koniak.
 

Flambirowanie to również proces polegający na podpaleniu potrawy w trakcie jej przygotowywania. W kuchniach wschodnich flambiruje się większość smażonych owoców morza oraz ryby. Podpala się ją przez około 20-30 sekund a następnie gasi się ogień przykrywając pokrywką.

Profesor Grażyna Zawadzka wspólnie z grupą 2 klasy III TB 9 kwietnia 2015 roku zrealizowała część praktyczną z tematu "Serwis specjalny".

Klasa podeszła do tego zadania z pewną dozą niepewności, lecz mimo obaw uczniowie zaprezentowali swoje umiejętności z jak najlepszej strony. Kelnerzy przygotowali różne receptury deserów flambirowanych – banany flambirowane, brzoskwinie podpalane, naleśniki płonące.
 

 
W czynnościach wstępnych poza przygotowaniem wózka kelnerskiego ważna jest prezentacja surowca klientowi, następnie należy przystąpić do procesu flambirowania. Ważne jest odpowiednie przygotowanie stanowiska pracy i rozwaga przy posługiwaniu się ogniem. Potrawę flambiruję się na dwa sposoby: wlewając z tygielka podpalony alkohol na patelnię lub wlewając alkohol z kieliszka na patelnię, a następnie pochylenie patelni nad palnikiem w celu podpalenia oparów alkoholu.

Flambirowane owoce i naleśniki

 

 

Banany flambirowane z konfiturą

 
 

Ananas podpalany

 

Brzoskwinie płonące

 

Banany flambirowane

 

Naleśniki flambirowane


Ta forma realizacji zajęć umożliwiła uczniom nabycie nowych umiejętności. Zasmakowali oni w deserach flambirowanych.Smile
 

 
Wszyscy zostali nagrodzeni pozytywnymi ocenami.                 

Opracował: Sebastian Storonowicz III TB
Zmieniony: Niedziela, 24 Maj 2015 19:04