Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Z jaj i sera ... Drukuj Email
Wtorek, 31 Marzec 2015 22:32
Foot in mouth

Na zajęciach z technologii gastronomicznej opracowywaliśmy temat: Zakąski z jaj i serów
 
Zakąski (przekąski, przystawki) podawane przed posiłkiem głównym w celu zaostrzenia apetytu lub jako dodatek do napojów alkoholowych, dzieli się je ze względu na temperaturę podania na zimne i gorące (65°C)
 
Podział zakąsek z jaj:
 
* zimne:
  • jaja w sosach zimnych
  • jaja garnirowane - ugotowane na twardo jaja przekrają się na pół i owija plastrami szynki, wędzonego łososia, śledziem, garniruje kawiorem, krewetkami.
  • jaja nadziewane

* gorące
  • jaja faszerowane
  • jaja zapiekane
  • jaja na grzankach
  • jaja sadzone na szynce, bekonie
  • omlety naturalne z dodatkami
Asortyment zakąsek z serów:
 
* zimne:
  • pasty - sporządzane z sera twarogowego, są przede wszystkim składnikiem kanapek, można również nadziewać warzywa, np. pomidory. Gotowe pasty można formować w kulki i obtaczać np. w posiekanych orzechach, natce pietruszki, nadziewać na wykałaczki i podawać w formie "jeża"
  • korki -  mini zakąski bez dodatku pieczywa, sporządzane z sera podpuszczkowego lub topionego pokrojonego w kostkę mniej więcej 1,5-2cm. Na kostki sera nakłada się dodatki, np. orzechy, plasterki kiełbasy, śliwki z octu, plasterki korniszona itp. Składniki korków spina się wykałaczką. Korki ustawia się na półmisku lub podane w formie jeża-wbite w pomarańczę, grapefruit, jabłko, bochenek chleba, kapustę.
  • talerz serów

* gorące:
  • suflety - starty ser miesza się z żółtkami, sosem beszamelowym, dodaje się pianę z białek, delikatnie miesza i piecze w temperaturze 180°C
  • fondue -  potrawa przygotowana z gorącego sera i białego wina, podawana w specjalnym kociołku. Spożywa się je, zanurzając we wrzącej masie serowej kawałki pieczywa nabite na specjalne widelce.
  • ser smażony - przystawka z serów podpuszczkowych twardych oraz serów pleśniowych, można panierować w mące, jaju i bułce tartej, np. camembert, mozarella lub bez panierki, np. oscypek
 

Kociołek do fondue

CIEKAWOSTKA
 
Fondue - zakąska pochodząca z kuchni górali szwajcarskich

 
W ramach ćwiczeń praktycznych wykonaliśmy:
  • koreczki serowe
  • paluszki serowe,
  • jaja nadziewane pastą z pieczarkami i cebuli lub szynką,
  • roladki z omletów naturalnych ze szpinakiem
 
Na zdjęciach poniżej widać efekty naszej pracy, zgrania, doświadczenia i wyobraźni.

Aleksandra Wiak Smile - kl. III TH
 
*******
 
 
 
 
 

Zmieniony: Wtorek, 31 Marzec 2015 22:40