Wtorek, 31 Marzec 2015 22:32 |
Na zajęciach z technologii gastronomicznej opracowywaliśmy temat: Zakąski z jaj i serów
Zakąski (przekąski, przystawki) podawane przed posiłkiem głównym w celu zaostrzenia apetytu lub jako dodatek do napojów alkoholowych, dzieli się je ze względu na temperaturę podania na zimne i gorące (65°C)
Podział zakąsek z jaj:
* zimne:
- jaja w sosach zimnych
- jaja garnirowane - ugotowane na twardo jaja przekrają się na pół i owija plastrami szynki, wędzonego łososia, śledziem, garniruje kawiorem, krewetkami.
- jaja nadziewane
* gorące- jaja faszerowane
- jaja zapiekane
- jaja na grzankach
- jaja sadzone na szynce, bekonie
- omlety naturalne z dodatkami
Asortyment zakąsek z serów:
* zimne:- pasty - sporządzane z sera twarogowego, są przede wszystkim składnikiem kanapek, można również nadziewać warzywa, np. pomidory. Gotowe pasty można formować w kulki i obtaczać np. w posiekanych orzechach, natce pietruszki, nadziewać na wykałaczki i podawać w formie "jeża"
- korki - mini zakąski bez dodatku pieczywa, sporządzane z sera podpuszczkowego lub topionego pokrojonego w kostkę mniej więcej 1,5-2cm. Na kostki sera nakłada się dodatki, np. orzechy, plasterki kiełbasy, śliwki z octu, plasterki korniszona itp. Składniki korków spina się wykałaczką. Korki ustawia się na półmisku lub podane w formie jeża-wbite w pomarańczę, grapefruit, jabłko, bochenek chleba, kapustę.
- talerz serów
* gorące:- suflety - starty ser miesza się z żółtkami, sosem beszamelowym, dodaje się pianę z białek, delikatnie miesza i piecze w temperaturze 180°C
- fondue - potrawa przygotowana z gorącego sera i białego wina, podawana w specjalnym kociołku. Spożywa się je, zanurzając we wrzącej masie serowej kawałki pieczywa nabite na specjalne widelce.
- ser smażony - przystawka z serów podpuszczkowych twardych oraz serów pleśniowych, można panierować w mące, jaju i bułce tartej, np. camembert, mozarella lub bez panierki, np. oscypek
CIEKAWOSTKA
Fondue - zakąska pochodząca z kuchni górali szwajcarskich
W ramach ćwiczeń praktycznych wykonaliśmy:
- koreczki serowe
- paluszki serowe,
- jaja nadziewane pastą z pieczarkami i cebuli lub szynką,
- roladki z omletów naturalnych ze szpinakiem
Na zdjęciach poniżej widać efekty naszej pracy, zgrania, doświadczenia i wyobraźni.
Aleksandra Wiak - kl. III TH *******
|
Zmieniony: Wtorek, 31 Marzec 2015 22:40 |