Niedziela, 07 Grudzień 2014 15:23 |
ZAKĄSKI inaczej przekąski lub przystawki - podawane są przed posiłkiem w celu zaostrzenia apetytu lub jako dodatek do napojów alkoholowych, dzieli się je ze względu na temperaturę podania na zimne i gorące (65 stopni C).
CIEKAWOSTKA Jesteśmy przyzwyczajeni do podawania zakąsek przed zupą, a w niektórych regionach i krajach zakąski gorące podaje się po zupie.
PAMIĘTAJ ! Na jakość zakąsek wpływa: - dobór surowców: świeże i wysokogatunkowe
- szczególnie staranna obróbka wstępna surowców będących podstawą, uzupełnieniem lub dekoracją zakąski,
- prawidłowo przeprowadzona obróbka cieplna,
- estetyczna i efektowna dekoracja,
- dodatki wpływające na smak i zapach przystawek,
- przestrzeganie higieny przy produkcji i ekspedycji,
- prawidłowe przechowywanie wyrobów gotowych.
Zakąski możemy podać jedno lub wieloporcjowo. Do podawania jednoporcjowego stosuje się:
- płaskie talerze o średnicy 21-28 cm
- kokilki
- szklane pucharki, kieliszki koktajlowe i do martini
- salaterki lub szklane miseczki.
Do podawania wieloporcjowego stosuje się:
- półmiski szklane lub platerowe
- nelsonki (naczynia z żaroodpornej kamionki lub szkła w kształcie płaskiego rondla z rączką)
- patelnie
- salaterki, miseczki
- tafle lustrzane do efektywnego prezentowania w bufetach i na przyjęciach
- deski drewniane do serów i wędlin
Do zakąsek możemy stosować dodatki:
- pieczywo
- masła smakowe lub bez dodatków
- owoce, warzywa i grzyby z marynat
- oliwki zielone lub czarne
- cytryna lub sok z cytryny
- sosy zimne
Aleksandra Wiak
|
Zmieniony: Czwartek, 12 Luty 2015 23:24 |