Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Zakąski Drukuj Email
Niedziela, 07 Grudzień 2014 15:23
 
ZAKĄSKI inaczej przekąski lub przystawki - podawane są przed posiłkiem w celu zaostrzenia apetytu lub jako dodatek do napojów alkoholowych, dzieli się je ze względu na temperaturę podania na zimne i gorące (65 stopni C).

CIEKAWOSTKA

Jesteśmy przyzwyczajeni do podawania zakąsek przed zupą, a w niektórych regionach i krajach zakąski gorące podaje się po zupie.

PAMIĘTAJ !

Na jakość zakąsek wpływa:

  • dobór surowców: świeże i wysokogatunkowe
  • szczególnie staranna obróbka wstępna surowców będących podstawą, uzupełnieniem lub dekoracją zakąski,
  • prawidłowo przeprowadzona obróbka cieplna,
  • estetyczna i efektowna dekoracja,
  • dodatki wpływające na smak i zapach przystawek,
  • przestrzeganie higieny przy produkcji i ekspedycji,
  • prawidłowe przechowywanie wyrobów gotowych.

Zakąski możemy podać jedno lub wieloporcjowo.


Do podawania jednoporcjowego  stosuje się:
  • płaskie talerze o średnicy 21-28 cm
  • kokilki
  • szklane pucharki, kieliszki koktajlowe i do martini
  • salaterki lub szklane miseczki.

Do podawania wieloporcjowego stosuje się:
  • półmiski szklane lub platerowe
  • nelsonki (naczynia z żaroodpornej kamionki lub szkła w kształcie płaskiego rondla z rączką)
  • patelnie
  • salaterki, miseczki
  • tafle lustrzane do efektywnego prezentowania w bufetach i na przyjęciach
  • deski drewniane do serów i wędlin

Do zakąsek możemy stosować dodatki:
  • pieczywo
  • masła smakowe lub bez dodatków
  • owoce, warzywa i grzyby z marynat
  • oliwki zielone lub czarne
  • cytryna lub sok z cytryny
  • sosy zimne
Aleksandra Wiak
Zmieniony: Czwartek, 12 Luty 2015 23:24