Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Wycieczka zawodowa do Supraśla Drukuj Email
Wtorek, 11 Listopad 2014 23:12
 
Panorama Supraśla

Supraśl to położony w centrum Puszczy Knyszyńskiej niezwykły zakątek Podlasia. Miasto o barwnej 500-letniej historii, której świadectwem są liczne zabytki architektoniczne. Obecnie ze względu na swoje położenie oraz zaplecze naukowe jest postrzegany jako ośrodek turystyczno-kulturalny i edukacyjny w regionie. Jest to miejsce, gdzie można nie tylko wypocząć, ale także miło spędzić czas o każdej porze roku. Liczy około 4,5 tys. mieszkańców i obejmuje swym zasięgiem powierzchnię 559 ha.

 

W dniu 8 października 2014 roku uczniowie kl. I TD, wraz z p. dyr. Jolantą Żurawską, p. dyr. B. Sawicką, p. Ewą Olendzką i p. Barbarą Wysocką odwiedzili to urokliwe miasteczko, a w szczególności dwa trzygwiazdkowe hotele.

Hotel *** Supraśl, który oferuje całoroczny wypoczynek z dala od wielkomiejskiego hałasu. Bogactwo okolicznych atrakcji, miła obsługa hotelu, nowoczesne zaplecze konferencyjne zapewnia zarówno wspaniały wypoczynek, jak i udane spotkanie biznesowe. To reklama zachęcająca do odwiedzin, która znajduje się na stronie internetowej hotelu.

Czy tak jest w rzeczywistości?

Postanowiliśmy to sprawdzić

Już przy samym wejściu do obiektu przywitał nas sam szef kuchni, nasz absolwent - p. Damian Sasinowski. Jest on niewątpliwie człowiekiem, który osiągnął sukces, a takich osób poszukujemy podczas naszych wycieczek zawodowych.

Jego przygoda z gastronomią zaczęła się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku i trwa do dzisiaj. Po zakończeniu nauki, p. Damian pracował w wielu restauracjach, nie tylko w kraju, lecz również za granicą. Jednak tęsknota i chęć założenia rodziny spowodowała, że wrócił do kraju i obecnie pracuje w hotelu Supraśl.

Z uwagą słuchaliśmy opowieści szefa kuchni o jego ścieżce kariery zawodowej, zainteresowaniach, o tym, że żadne danie nie ma prawa być zaserwowane gościom, zanim on na nie nie spojrzy swoim doświadczonym okiem.

 

Ten nowoczesny obiekt, to nie tylko hotel, który oferuje swoim gościom 88 miejsc noclegowych, restaurację, strefę SPA & Wellness,

… lecz również gustownie wykończone i urządzone apartamenty znajdujące się z tyłu budynku.

Z okien i balkonów rozpościera się przepiękny widok na zabytkowy klasztor.

 

Właściciel kompleksu hotelowego p. Ryszard Grycuk spotkał się z nami i zaproponował pyszną kawę i słodki poczęstunek w swojej restauracji.

Z wielką radością wysłuchaliśmy opowieści o trudnej drodze do sukcesu. Aż trudno uwierzyć, że przez 30 lat p. Ryszard pracował w USA, lecz miłość do ojczyzny sprawiła, że postanowił wrócić w rodzinne strony. Takich ludzi nam potrzeba!

 

Dzięki inwestycji, która zajmuje prawie 2 ha powierzchni podniosła się atrakcyjność turystyczna regionu.

 

Utworzono nowe miejsca pracy, również dla naszych absolwentów.

 



Jeszcze kilka pamiątkowych zdjęć…

Pełni nowych inspiracji jeszcze raz podziękowaliśmy za bardzo serdeczne przyjęcie.

 

Następny etap naszej wycieczki, to -  Hotel *** Knieja



… który obecnie obejmuje 78 miejsc noclegowych w pokojach z widokiem na Puszczę Knyszyńską,
 


… posiada kryty basen z podwodnymi dyszami masującym, jacuzzi 10 osobowe, przestronne sale konferencyjne, restaurację.

Część zabiegowa Spa składająca się z 4 gabinetów.

W ramach spotkań z absolwentami, którzy odnieśli sukces w biznesie, rozmawialiśmy z właścicielką kompleksu hotelowo-gastronomicznego, panią Haliną Zambrowską, która bardzo szczegółowo opisała nam swoją ścieżkę kariery zawodowej.

Słuchaliśmy z wielką uwagą.

 

Pani Halina utworzyła pierwszy zakład przyrodoleczniczy w Supraślu.

 

Dzięki takiemu posunięciu miasto zachowało status uzdrowiska, a my mogliśmy podziwiać piękne wnętrza, które sprawiają, że pobyt w tym kompleksie działa odprężająco i dodaje sił witalnych.


Serdecznie dziękujemy za wspaniałe przyjęcie, utwierdziliśmy się w przekonaniu, że chcieć, to móc, że przedsiębiorczość jest cnotą, która przyczynia się do rozwoju nie tylko swojej osobowości, pomnażania majątku, lecz również do zadowolenia innych, spełnienia ich marzeń!

Barbara Wysocka, Ewa Olendzka

Zmieniony: Piątek, 28 Listopad 2014 23:09