Kuchnia Rosyjska Kuchnia rosyjska od dawna należy do najlepszych w świecie. Złożyło się na to wiele czynników, głównie wpływ kuchni francuskiej, słowiańskich i dawnej tatarskiej. Bogactwo surowców- obfitość ryb słodkowodnych i morskich, drobiu, dziczyzny, wyborowe gatunki mięsa oraz duży asortyment warzyw i owoców – przyczyniło się do ogromnego urozmaicenia tej kuchni.
W kuchni rosyjskiej stosuje się najczęściej gotowanie, duszenie i pieczenie, znacznie mniej rozpowszechnione jest smażenie. Przyprawy stosowane w kuchni rosyjskiej to cebula, chrzan, koper, gorczyca, anyżek, majeranek, cynamon, estragon, imbir, kminek, liść laurowy, mięta, pieprz, wanilia, tymianek, musztarda. Spośród wielu potraw za narodowe dania rosyjskie uważa się: - Uchę
- Rossolnik
- Bitki
- Kotlety a la Pożarski
- Boeuf Strogonow
- Kulebiaki
- Bliny
- Pielmieni
Do podstawowych surowców staroruskich należą kasze z gryki, jęczmienia i prosa. Mogą one stanowić samodzielne danie z sosem. ZAKĄSKI Po rosyjsku są to zakuski do których należy kawior, ryby wędzone i solone, marynowany węgorz, ryby w galarecie, śledzie, różnego rodzaju sałatki, bliny, pirożki. Do znanych sałatek należą: Sałatka Olivier (ziemniaki, kurczak, pikle, zielona fasolka, marchew, majonez) Sałatka winegret ( ziemniaki, buraki, marchew, kiszone ogórki, kiszonej kapusty, pieprz, olej) ZUPY W KUCHNI ROSYJSKIEJ Są gęste, esencjonalne oraz tłuste z dodatkiem dużej ilości masła i śmietany . Często doprawiane są kwasem z buraków, ogórków, kapusty oraz chleba. Tradycyjne zupy rosyjskie: Barszcz: jego podstawą jest kapusta oraz buraki. Zupa ma charakterystyczny warzywny aromat i słodko-kwaśny smak przez dodanie kwasu chlebowego i cukru. Soljanka: sporządza się na bazie wywaru z mięsa, grzybów lub ryb z dodatkiem cielęcej nerki, cebuli, kiszonych ogórków, oliwek oraz kaparów. Ucha: zupa ze świeżych ryb . Rossolnik: podstawowy składnik to kiszone ogórki lub ryba, kurczak, nerki cielęce.
KAWIOR Kiedyś jedli go najubożsi, teraz jest bardzo ceniony. Kawior jest otrzymywany z ikry po jej zasoleniu, wtedy pojawia się jej wyraźna ziarnistość. Kawior czarny uzyskiwany z ryb jesiotrowatych stał się symbolem kuchni rosyjskiej. Kawior czerwony czyli keta uzyskiwany z ryb łososiowatych jest mniej ceniony TRADYCYJNE NAPOJE Są to miody pitne, piwo, zbiteń, kwas owocowy oraz chlebowy, herbata. Zbiteń to miód z wodą przyprawiony imbirem, cynamonem, goździkami, kardamonem. Kwas chlebowy to lekko musujący ciemny napój o słodkawym smaku z dodatkiem rodzynek. Otrzymywany z żytniego razowego chleba wypiekanego na naturalnym zakwasie. ŹRÓDŁA: Podręcznik Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem cz.3. PAULINA BAŁDYŚ
|