Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Kuchnia rosyjska Drukuj Email
Wtorek, 01 Lipiec 2014 23:44

Kuchnia Rosyjska

Kuchnia rosyjska od dawna należy do najlepszych w świecie. Złożyło się na to wiele czynników, głównie wpływ kuchni francuskiej, słowiańskich i dawnej tatarskiej. Bogactwo surowców- obfitość ryb słodkowodnych i morskich, drobiu, dziczyzny, wyborowe gatunki mięsa oraz duży asortyment warzyw i owoców – przyczyniło się do ogromnego urozmaicenia tej kuchni.

W kuchni rosyjskiej stosuje się najczęściej gotowanie, duszenie i pieczenie, znacznie mniej rozpowszechnione jest smażenie. Przyprawy stosowane w kuchni rosyjskiej to cebula, chrzan, koper, gorczyca, anyżek, majeranek, cynamon, estragon, imbir, kminek, liść laurowy, mięta, pieprz, wanilia, tymianek, musztarda.

Spośród wielu potraw za narodowe dania rosyjskie uważa się:

  • Uchę
  • Rossolnik
  • Bitki
  • Kotlety a la Pożarski
  • Boeuf Strogonow
  • Kulebiaki
  • Bliny
  • Pielmieni
 

 

Do podstawowych surowców staroruskich należą kasze z gryki, jęczmienia i prosa. Mogą one stanowić samodzielne danie z sosem.

ZAKĄSKI

Po rosyjsku są to zakuski do których należy kawior, ryby wędzone i solone, marynowany węgorz, ryby w galarecie, śledzie, różnego rodzaju sałatki, bliny, pirożki.

Do znanych sałatek należą:
Sałatka Olivier (ziemniaki, kurczak, pikle, zielona fasolka, marchew, majonez)
Sałatka winegret ( ziemniaki, buraki, marchew, kiszone ogórki, kiszonej kapusty, pieprz, olej)

ZUPY W KUCHNI ROSYJSKIEJ

Są gęste, esencjonalne oraz tłuste z dodatkiem dużej ilości masła i śmietany . Często doprawiane są kwasem z buraków, ogórków, kapusty oraz chleba.

Tradycyjne zupy rosyjskie:

Barszcz: jego podstawą jest kapusta oraz buraki. Zupa ma charakterystyczny warzywny aromat i słodko-kwaśny smak przez dodanie kwasu chlebowego i cukru.

Soljanka: sporządza się na bazie wywaru z mięsa, grzybów lub ryb z dodatkiem cielęcej nerki, cebuli, kiszonych ogórków, oliwek oraz kaparów.

Ucha: zupa ze świeżych ryb .

Rossolnik: podstawowy składnik to kiszone ogórki  lub ryba, kurczak, nerki cielęce.

 



KAWIOR

Kiedyś jedli go najubożsi, teraz jest bardzo ceniony.
Kawior jest otrzymywany z ikry po jej zasoleniu, wtedy pojawia się jej wyraźna ziarnistość.
Kawior czarny uzyskiwany z ryb jesiotrowatych stał się symbolem kuchni rosyjskiej.
Kawior czerwony czyli keta uzyskiwany z ryb łososiowatych jest mniej ceniony

TRADYCYJNE NAPOJE

Są to miody pitne, piwo, zbiteń, kwas owocowy oraz chlebowy, herbata.

Zbiteń to miód z wodą przyprawiony imbirem, cynamonem, goździkami, kardamonem.

Kwas chlebowy to lekko musujący ciemny napój o słodkawym smaku z dodatkiem rodzynek. Otrzymywany z żytniego razowego chleba wypiekanego na naturalnym zakwasie.

ŹRÓDŁA: Podręcznik Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem cz.3.

PAULINA BAŁDYŚ
Zmieniony: Wtorek, 01 Lipiec 2014 23:56